Egy ügyes háziasszony kevés pénzből gazdálkodva is tud finom és válozatos ételeket készíteni, mellyel mosolyt varázsolhat gyermekei és férje arcára.
2012. március 5., hétfő
TAVASZ - 4. hét - SZERDA - Karfiolkrémleves bazsalikomos öntettel, cseresznyés rizssmarni
Karfiolkrémleves bazsalikomos öntettel
Aki nyomon követi az írásaimat, tapasztalhatja, hogy gyakran készítek krémleveseket. Ennek egyszerű oka van: nagyon szeretjük! Könnyen elkészíthető (szinte bármelyik zöldségből) és a kész leves tetejét különböző pirított dolgokkal lehet megbolondítani: pirított kenyérkocka, bacon, sonka. Most azonban bazsalikomos öntet készült hozzá. Sajnos nem kaptam friss bazsalikomot, a szárított pedig nem adott olyan jó ízt az öntetnek.
Hozzávalók:
1 közepes karfiol 380 Ft
1 kisebb hagyma 20 Ft
1 nagyobb gerezd fokhagyma
olaj vagy vaj
só, cukor
fél liter zöldségleves (lehet kockából is)
3 dl tej 48 Ft
2 dl főzőtejszín 199 Ft
az öntethez kevés friss vagy szárított bazsalikom
-----------------------------------------------
összesen 750 Ft
A karfiol zöld leveleit távolítsuk el és bontsuk rózsáira. A hagymát és fokhagymát tisztítás után vágjuk apróra. Egy közepes fazékban hevítsünk olajat vagy vajat és fonnyasszuk meg rajta a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát. 1-2 perc pirítás után keverjük bele a karfiolt is. Pirítsuk további 3-4 percig, majd öntsük fel a háromféle folyadékkal. Ízesítsük sóval, kevés cukorral és fedő alatt, lassú tűzön pároljuk puhára a karfiolt.
A kész, még forró levest mixerrel pürésítsük, toljuk vissza a gázra, forraljuk fel. Ha túl sűrűnek találjuk öntsük még hozzá tejet.
A kész levesből merjünk ki egy merőkanállal egy nagyobb pohárba, szórjuk bele a bazsalikomot és a mixerrel ezt is pürésítsük össze.
A tányérba szedett levest ezzel a zöld, bazsalikomos öntettel díszítve tálaljuk.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cseresznyés rizssmarni
A rizssmarni egy császármorzsához hasonló étel, csak éppen rizs is kerül bele. Bármilyen gyümölcsöntet illik hozzá, nálam a nyári befőzésből volt még cseresznye befőtt, így azt használtam fel. A recept a "Nagy szakácsköny" című könyvemből való.
Hozzávalók:
15 dkg rizs 46 Ft
6 dl tej 95 Ft
3 evőkanál cukor
(5 dkg mazsola, amit rumba kell áztatni - kihagyható)
4 db tojás 144 Ft
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg vaj 45 Ft
1 üveg cseresznye befőtt
2 evőkanál étkezési keményítő
porcukor
--------------------------------
összesen 400 Ft + a befőtt
A tejet kisebb lábosban forraljuk fel, majd öntsük bele a rizst. Ízesítsük cukorral, majd alacsony lángon, néha megkeverve főzzük puhára.
A befőttről öntsük a levet egy kisebb lábosba, a cseresznyét magozzuk ki és a felét adjuk a léhez. Keverjünk el benne 2 evőkanál étkezési keményítőt és főzzük sűrűre. Turmixoljuk össze és adjuk hozzá a másik fele cseresznyét.
A tojássárgákat keverjük a rizshez a vaníliás cukorral (és a leszűrt mazsolával) együtt, majd keverjük hozzá a tojások fehérjéből vert kemény habot is.
A vajat forrósítsuk fel egy nagyobb serpenyőben és a massza egyik felét süssük meg benne aranysárgára. Fakanállal vágjuk darabokra, fordítsuk meg a darabokat, hogy a másik oldaluk is megsüljön. Szedjük ki a megsült darabokat, ha szükséges tegyünk még vajat a serpenyőbe és a massza másik felét is hasonlóan készítsük el.
A kész ételt a még meleg cseresznye öntettel és porcukorral meghintve tálaljuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése