Egy ügyes háziasszony kevés pénzből gazdálkodva is tud finom és válozatos ételeket készíteni, mellyel mosolyt varázsolhat gyermekei és férje arcára.
2012. március 14., szerda
TAVASZ - 5. hét - VASÁRNAP - Fasírtos álom, "W" szelet
Régebbi recept Kovács Lázártól. A nem olajban kisütött fasírt finom íze mellett az étel nagy előnye, hogy a körettel együtt sül, így időtakarékos megoldása a vasárnapi ebédnek.
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):
a fasírthoz (kb. 20 db kisebb gombóchoz):
50 dkg darálthús (sertés, csirke vagy pulyka, ízlés szerint) 598 Ft
kevés zsemlemorzsa
1 tojás 36 Ft
1 kis fej apróra vágott hagyma 15 Ft
2 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors
1-1 teáskanál majoránna, rozmaring és pirospaprika
körethez:
5-6 szem közepes burgonya 90 Ft
2 dl főzőtejszín 239 Ft (most a jobb minőségűt vettem meg)
1 kis pohár tejföl 80 Ft
só, őrölt bors
kevés őrölt szerecsendió
olaj
-------------------------
összesen 1060 Ft
A darálthúst tegyük egy nagyobb tálba és dolgozzuk össze az apróra vágott hagymával, a zúzott fokhagymával, a tojással, kevés zsemlemorzsával és a fűszerekkel. Vizes kézzel formázzunk kisebb gombócokat a kész masszából.
A burgonyát hámozzuk meg és vágjuk vékony karikára. Hőálló tálat kenjünk ki vékonyan olajjal és tegyük bele a karikázott burgonyát. Sóval keverjük össze és rendezgessük el egyenletesen a tálban.
A tejszínt keverjük össze a tejföllel, kevés sóval és a fűszerekkel és öntsük rá a mártást a burgonyára. A húsgombócokat helyezzük bele a tejszínes mártásba, az egészet alufóliával vagy a tál tetejével fedjük be és 200 fokon süssük kb. 50 percig. Az utolsó 10 percre vegyük le a fóliát, hogy a gombócok megpiruljanak.
TIPP: a mártásba tehetünk még krémsajtot, vagy reszelt sajtot is.
Saját magam kreáltam ezt a süteményt. Ihletője a nemrég elhunyt, fantasztikus hangú amerikai énekesnő Whitney Houston, akinek nagy rajongója voltam és akinek tragikus halála megdöbbentett. A magam egyszerű módján ezzel a süteménnyel szeretnék megemlékezni róla.
Hozzávalók:
tésztához:
6 db tojás 216 Ft
6 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál olaj
krém:
5-8 dkg cukor 15 Ft
2 dl habtejszín 151 Ft
"orange curd" (a lemon curd narancs változata: 2 db nagyobb narancs, 3 tojás, 8 dkg cukor, 15 dkg vaj = kb. 275 Ft)
100 gramm mascarpone, a tegnapi tiramisuhoz való mennyiségból 195 Ft
habfelhőkhöz:
4 dl habtejszín 302 Ft
3-4 evőkanál porcukor
1 zacskó habfixáló 79 Ft
fél narancs reszelt héja és leve
------------------------------
összesen kb. 1400 Ft
A tészta hozzávalóit elfelezve 2 piskótalapot sütünk: a 3 egész tojást a 3 evőkanál cukorral legalább 5 percig habosítsunk gépi habverővel, majd keverjük bele az 1 evőkanál kakaóporral elkevert 3 evőkanál lisztet, végül pedig csorgassuk bele az 1 evőkanál olajat. Ezzel is keverjük el. A kész masszát sütőpapíros tepsiben süssük meg kb. 10 perc alatt, 200 fokon.
A megmaradt hozzávalókból hasonló módon készítsük el és süssük meg a másik lapot is.
A krémhez a cukrot öntsük kisebb lábosba és karamellizáljuk (alacsony lángon, néha megrázogatva a lábost). Közben a habtejszínt mikróban melegítsük fel (nem kell forróra) és öntsük a barnára karamellizálódott cukorhoz. A hőkülönbségtől nagyon sercegni fog, ezért óvatosan dolgozzunk, illetve a cukor meg fog keményedni, de alacsony lángon addig melegítsük az egészet, amíg a cukor visszaolvad. Zárjuk el alatta a gázt, hűtsük langyosra, majd tegyük be a fagyasztóba, hogy kicsit megdermedjen, de még folyós állagú maradjon.
Az "orange curd"-höz a jó alaposan megmosott narancsok héját reszeljük le, levüket facsarjuk ki egy kisebb lábosba. Egyesével keverjük el benne kézi habverővel a tojásokat, majd a vajat és a cukrot. Alacsony lángon, folytonos kevergetés mellett sűrítsük be (nem szabad forrnia!) Vegyük le a tűzről, hűtsük langyosra és végül keverjük össze a mascarponeval. Tegyük hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen.
A tepsiben maradt egyik piskótalapra kenjük rá a megdermedt narancsos-mascarpones krémet, majd bőségesen locsoljuk meg a tejszínes karamell 3/4-ed részével. Fedjük be a másik piskótalappal.
A habfelhőkhöz a porcukrot, a habfixálót, a fél narancs reszelt héját és levét keverjük össze, majd öntsük fel a habtejszínnel. Az egészből verjünk kemény habot és két evőkanál segítségével formázzunk felhőket. Az ízesített habfelhőket rendezzük el a sütemény tetején, majd az egészet csíkozzuk be a megmaradt tejszínes karamellel. Minden habfelhő tetejére tegyünk egy kisebb darab hámozott narancsot.
A sütemény jól behűtve tálaljuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
De jó kis finomság!
VálaszTörlésÉrdemes kipróbálni, ha még nem készítetted el...
TörlésKöszönöm a megjegyzést!