2012. március 12., hétfő

TAVASZ - 5. hét - HÉTFŐ - A megunhatatlan hazai avagy NOKEDLI MÁNIA 1.


Somogyi galuska
A nokedli sok esetben kizárólag köretként jut eszünkbe, pedig főételként is megállja a helyét, mind sós, mind pedig édes változatban (bizony, aki még nem kóstolta a nokedlit édesen, figyelje bejegyzéseimet, mutatok majd egy pár nagyon finom édes változatot is). A variálhatósága motivált arra, hogy külön rovatot indítsak ennek a kevés pénzből, gyorsan elkészíthető ételnek. Először egy egyszerűen nagyszerű galuskát készítettem.
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

5 db tojás 180 Ft
kevés víz (kb. 1 dl)
liszt

1 közepes hagyma 15 Ft
vékony csík szalonna 105 Ft
1 teáskanál pirospaprika
1 evőkanál liszt
1 nagy doboz tejföl 179 Ft

-----------------------------
összesen 480 Ft + a liszt

Készítsük el a galuska tésztáját a szokásos módon: a tojást egy nagyobb tálban keverjük habosra és adjunk hozzá kevés vizet (a víz kihagyható, de a nagyobb mennyiségű galuska elérése miatt szoktam beletenni), valamint annyi lisztet, hogy egy keményebb, jól szaggatható masszát kapjunk. Sót ne tegyünk a tésztába, csak a galuska főzővizébe, így nem lesz szivacsos, vizes állagú a kifőtt nokedli. Hagyjuk a tésztát pihenni addig, amíg felforr a sóval ízesített főzővíz.

Közben a hagymát tisztítás után vágjuk apróra, a szalonnát is kockázzuk fel. Száraz serpenyőben süssük a szalonna kockákat zsírjára, majd szedjük ki. A visszamaradt zsiradékon pároljuk meg a hagymát, majd a tűzről lehúzva keverjük el benne a pirospaprikát. Tegyük vissza a gázra, öntsük fel kb. 1 dl vízzel és hagyjuk rotyogni addig, amíg a lisztet elkeverjük a tejfölben. A lisztes-tejfölös öntetet keverjük el pár evőkanál rotyogó szafttal, hogy langyos legyen, majd az egészet öntsük bele a serpenyőbe. Sózzuk meg, hagyjuk felforrni, majd zárjuk el alatta a gázt.

A forró, lobogó, sós vízbe szaggassuk bele a galuskát és újraforrástól számított 5 percig főzzük. Szűrjük le és keverjük el a serpenyőben várakozó tejfölös szafttal. Tetejét szórjuk meg a megsült szalonna kockákkal és azonnal tálaljuk.

TIPP: savanyúsággal, erős paprikával, paradicsommal, friss kenyérrel tehetjük gazdagabbá.

                                 ---- ----------------------------------------------------------

Bocis "Macaron"
A gyerekeim nevezték el így. Ránéztek a kész sütikre és a bocik mintázata jutott eszükbe, így lett a süti neve bocis "Macaron". A  "hamis" Macaron vaníliapudingos változata, banánnal a közepén, kakaóporral és porcukorral megszórva. A gyermekeim készítették el szinte egydül (a vanília pudingot főztem meg nekik én).

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. A bocis makaronod nagyon bejön! Mi kókusszal szeretjük :)http://habtejszin.blogspot.hu/2011/10/afrika-csok.html

    VálaszTörlés