2012. március 5., hétfő

TAVASZ- 4. hét - CSÜTÖRTÖK - Ragadós-csípős csirkeszárnyak currys rizzsel


Ragadós-csípős csirkeszárnyak currys rizzsel
Ragadós a méztől és csípős az erőspaprikátől (a gyerekeknek csak ragadós) vagyis egy könnyen elkészíthető, tuti finom étel a "Nagy szakácskönyv" című könyvemből! Ez a fogás azonnal fogyasztandó, nem illik rá a mondás, hogy minél többször melegítve jó, igaz, nem is szokott másnapra maradni...
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

12 db csirkeszárny (1 kg 599 Ft) 450 Ft
(1 db kimagozott és apróra vágott chilipaprika)
(1 teáskanál chilipor)
1 kisebb reszelt gyömbér
1 citrom reszelt héja
4 evőkanál étolaj
3 evőkanál szójaszósz
4 evőkanál méz
só, bors

köret: sóval és curryvel főtt rizs
-------------------------------
összesen 550 Ft

A szárnyakat az izületeknél vágjuk el (a szárnyvégeket el szoktam tenni és később például a becsinált leveshez felhasználom) és jó alaposan mossuk meg, ha kell, tisztítsuk meg. Sózzuk és borsozzuk őket.

A (chilipaprikát, chiliport) gyömbért, a citrom reszelt héját, a szójaszószt, az olajat és a mézet keverjük jól össze és ebben forgassuk meg a szárnyakat.

Egy nagyobb hőálló tálat kenjünk ki olajjal és tegyük bele szorosan egymás mellé a mázzal bekent szárnyakat. Mivel a gyermekeim nem szeretik a csípős ízeket, viszont mi a férjemmel igen, a szárnyak egyik felét sütés előtt megszórtam chilis fűszerkeverékkel. Az ízesített húsokat fedjük le alufóliával és előmelegített sütőben kezdjük el sütni. A szárnyak nagyságától függően kb. 30 perc múlva vegyük le az alufóliát és e nélkül süssük tovább a szárnyakat pirulásig.

Közben a rizst főzzük meg és a főzővízbe tegyünk sót és 1 evőkanál curryport.

A pirosra sült szárnyakat a currys rizzsel tálaljuk.

TIPP: korianderlevéllel megszórva még finomabb!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése