2012. március 14., szerda

TAVASZ - 5. hét - PÉNTEK - Spagetti carbonara


Könnyen, gyorsan és sokféleképpen elkészíthető tésztaétel. Most is az egyszerűségre törekedtem, szem előtt tartva az étel finom ízének megtartását. Őrölt chilipaprikával szórtam meg tálaláskor a saját tányérom szélét, az ötletet Stahl Judit carbonara spagetti receptjéből merítettem, aki friss chili paprikával is ízesítette a spagettit. A gyerekek miatt ez nálunk kimaradt.
Hozzávalók:

1 csomag spagetti tészta 279 Ft
vékony szelet füstölt szalonna 105 Ft
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1 egész tojás 36 Ft
2 tojás sárgája 72 Ft
2 dl főzőtejszín (10 %-os) 199 Ft
só, őrölt bors
kevés száraz fehérbor (kihagyható, de szerintem nagyon jó ízt ad az ételnek)
kevés aprított petrezselyemzöld
--------------------------------
összesen 700 Ft

Forrásban lévő sós vízben főzzük ki a spagetti tésztát, majd szűrjük le.

Közben vágjuk kisebb kockákra a szalonnát, a fokhagymát tisztítás után szintén aprítsuk fel.

Az egész tojást, a két sárgáját és a tejszínt keverjük össze, ízesítsük sóval és borssal.

Száraz fazékban süssük zsírjára a szalonnát, majd adjuk hozzá a fokhagymát. 1-2 perc pirítás után öntsük fel kevés száraz fehérborral (álljunk távolabb a fazéktól, mert nagyon sercegni fog). 2 perc rotyogás után borítsuk bele a leszűrt tésztát, jól keverjük el, majd öntsük fel a tojásos-tejszínes mártással. Legfeljebb 2-3 percig hagyjuk a gázon, közben jól keverjük össze és a végén adjuk hozzá az aprított petrezselyemzöldet.

A kész ételt azonnal tálaljuk, mert a tészta nagyon hamar magába szívja a nedvességet, így később egy szárazabb spagettit fogunk kapni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése