Az elnevezés honnan ered, nem tudom. A recept egy Mikulástól kapott receptfüzetből származik és mivel mézes lapokból áll, gondoltam helye van az adventi sütemények között. A végeredmény egy puha, finom és egyszerű krémmel töltött sütemény, melyet továbbgondolva, arra a következtetésre jutottam, hogy sokféle töltelékkel lehet még prezentálni. Például lekvárral, grízes alapú krémmel, almás-vaníliás krémmel töltve is remek lehet.
Hozzávalók:
a tésztához:
3 evőkanál méz
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 tojás 120 Ft
30 dkg porcukor 84 Ft (a kristálycukrot saját magam őrlöm porrá)
8 dkg vaj (vagy margarin) 70 Ft
60 dkg liszt 99 Ft
1 kávéskanál szódabikarbóna
a krémhez:
9 dl tej 130 Ft
2 csomag főzős eperízű pudingpor 218 Ft
1 csomag főzős vaníliás pudingpor 109 Ft
12 evőkanál cukor
6 evőkanál vaj
a mázhoz:
4 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
4 púpos evőkanál porcukor
2 evőkanál olaj
forró víz
------------------------------------------
összesen kb. 1000 Ft
A mézet, a kakaóport, a tojást, a porcukrot és a vajat keverjük össze és gőz fölött főzzük 5 percig. Hagyjuk kihűlni és dolgozzuk hozzá a szódabikarbónával elkevert lisztet. Jól gyúrjuk össze, majd osszuk négyfelé a tésztát. Egyenként nyújtsuk ki bőven meglisztezett felületen és tepsi hátoldalán, sütőpapíron süssük 200 fokon kb. 8 percig. A lapokat hagyjuk kihűlni.
A mézet, a kakaóport, a tojást, a porcukrot és a vajat keverjük össze és gőz fölött főzzük 5 percig. Hagyjuk kihűlni és dolgozzuk hozzá a szódabikarbónával elkevert lisztet. Jól gyúrjuk össze, majd osszuk négyfelé a tésztát. Egyenként nyújtsuk ki bőven meglisztezett felületen és tepsi hátoldalán, sütőpapíron süssük 200 fokon kb. 8 percig. A lapokat hagyjuk kihűlni.
A krémhez a két epres pudingport keverjük simára 6 dl tejjel és 8 evőkanál cukorral, majd állandóan kevergetve főzzük sűrűre. A vaníliás pudingport is főzzük meg a maradék tejjel és cukorral. Mindkét pudingot teljesen hűtsük ki, majd keverjünk az epreshez 4 evőkanál vajat, a vaníliáshoz pedig 2 evőkanál vajat (az eredeti recept összesen 40 dkg vajat/margarint írt, szerintem ez nagyon sok, legalábbis én nem szeretem az agyonvajazott krémeket...).
Az első kihűlt tésztalapot tegyük tálcára és kenjük rá az epres krém felét. Erre jön a második tésztalap, melyet a vaníliás krémmel kenjünk meg. Majd a harmadik tésztalap következik és a maradék epres krém. Az egészet a negyedik lappal fedjük be.
A csokimázhoz a kakaóport, a porcukrot és az olajat keverjük össze, majd apránként annyi forró vízzel öntsük fel, hogy egy nem túl folyós, de kenhető mázat kapjunk. Ezzel kenjük meg a legfelső lapot. A kész süteményt tegyük hűvös helyre és hagyjuk állni egy napig. Másnapra a mézes lapok tökéletesen megpuhulnak.
A sütit kisebb kockákra vágva tálaljuk.
Már sokszor láttam ezt a receptet, de még sosem kóstoltam! viszont az egyéb variációid is tetszenek - a grízes, almás... nyami!! :)
VálaszTörlésÉn meg egyáltalán nem ismertem ezt a receptet, pedig nagyon finom. Pont az a fajta sütemény, amit szeretek (krémes, puha...) és többfajta krémmel töltve mindig lehet újítnai rajta, kvázi megunhatatlan:)
TörlésJöttem gyorsan meglesni a finomságodat:-) annyira mutatós süti! Nagyon gondolkodtam, hogy melyiket is próbáljam ki hamarabb, de ezt is megkóstoljuk:-)
VálaszTörlésKíváncsi vagyok, hogy a meggyes-diós hogy fog teteszeni:-)
A meggyes-diós biztosan tetszeni fog és nem csak azért, mert baromi jól néz ki (főleg nálad), hanem mert imádjuk a meggy-dió duót! A választásom végül azért esett erre a sütire, mert nem ismertem! Nos, csalódást nem okozott:)
TörlésAjjajj! Az ilyen sütikből egyedül be tudnék falni egy egész tepsivel...
VálaszTörlésAz a baj, hogy én is!...eteti magát, csábítóan kacsingat rám a tányérról...ajaj, el vagyok veszve:)
TörlésHiszed vagy nem, ez a kedvenc süteményem nagymamámtól, aki csak "Lajos" néven ismerte és sütötte. Olyan istenien átpuhul a lap a krémektől, hogy szinte elolvad a számban....hmmmm... Muszáj lesz megsütnöm Karácsonyra!
VálaszTörlésA lapok valóban remekül átpuhultak és tényleg elolvadtak a számban...amitől meg én olvadtam el:) Bár eddig ismereten volt számomra ez a süti, mostantól napirenden lesz:)
TörlésAnyukám is sütötte, csak nem ez volt a neve, de nagyon fincsi:) Sajnos veszélyes, nem lehet abbahagyni az evését. De azért karácsonykor én is készítek lapsütögetős sütit, pedig annak nehezen állok neki:)
VálaszTörlésHát nekem eddig kimaradt ez a finomság! A soklapos sütiknek én is nehezen állok neki, mert mindig bennem van a félsz, hogy nem sikerül, nem puhulnak át rendesen a lapok és így a macerás, időigényes munka felesleges volt! Főleg azoknál a sütiknél van ez így, amiket először sütök! Ebben az esetben is izgultam kicsit, de csak az nyer, aki mer alapon kipróbáltam és jelentem: nyertem:)))
TörlésGuszta, nagyon finom lehet! :) A Lajcsi nevű sütit három lappal és szintén rózsaszín és sárga krémmel ismerem, ez egy kicsit másabb, de ez Lagzi Lajcsi! :)
VálaszTörlés:) Igen, a plusz egy lap miatt a név is plusz egy szóval kiegészült:)
Törlés