Csupa vitamin, habarás nélküli, finom zöldségleves, melyet a rózsaformára rendezett sült zöldségszirmok tesznek különlegessé.
Hozzávalók:
1 nagyobb répa 28 Ft
1 petrezselyemgyökér 30 Ft
1 karalábé 45 Ft
1 nagyobb zeller 174 Ft
só
1 zöldségleves kocka
1 csokor petrezselyemzöld 69 Ft
olaj
--------------------------------
összesen 350 Ft
A zöldségeket tisztítsuk meg és még mielőtt felszeletelnénk, vágjunk mindegyikből egy-egy vékony szeletet a rózsaszirmokhoz (a répából és a gyökérből személyenként 2 vékony karikát, a karalábéból és a zellerből két-két vékony hasábot). A többi zöldséget vágjuk kisebb darabokra a gyerekek segítségével. Egy nagyobb lábosban melegítsünk olajat és a pár darab rózsasziromhoz leszelt zöldséget süssük benne pirosra, majd szedjük ki. Borítsuk bele a megmaradt olajba a többi zöldséget és 3-4 perc pirítás után öntsük fel 1 liter vízzel. Amint a víz felforrt, tegyük bele a zöldségleves kockát és kevés sót. Alacsony lángon főzzük puhára a zöldségeket.
A forró levest húzzuk le a gázról és botmixerrel pürésítsük. Tegyük vissza a tűzre, keverjük hozzá az aprított petrezselyemzöldet és forraljuk fel. Közben kóstoljuk meg és ha szükséges ízesítsük még sóval, esetleg kevés borssal. Ha a végén a levest túl sűrűnek találjuk, öntsünk hozzá kevés vizet és forraljuk fel.
A megsült zöldségszirmokat enyhén sózzuk meg és egymás után húzzuk fel egy saslik pálcára vagy hurkapálcára (a legnagyobb zöldségszirommal kezdjünk és a legkisebbel fejezzük be).
A levest a zöldségrózsával tálaljuk.
Megint egy étel, melyhez a jól bevált és hőn szeretett tortilla lapokat kellett megsütnöm, most dupla adagban, mert már az étel elkészítése előtt gondoltam, hogy egy adag (azaz 12 db tortilla lap) nem lesz elég :) Így is lett, de legalább a vacsoránk is le lett tudva. A töltelék grill csirke, olajbogyó és tzatziki volt.
Hozzávalók dupla adaghoz (ebéd+vacsora 5 főre):
a tortilla lapokhoz:
50 dkg finomliszt 68 Ft
40 dkg kukorica liszt 91 Ft
2 csapott evőkanál só
18 dkg vaj 160 Ft
4 dl forró víz
1 nagyobb grill csirke 999 Ft
1 kígyóuborka 189 Ft
2 pohár natúr joghurt 158 Ft
1 gerezd fokhagyma
só
magozott fekete olajbogyó 209 Ft
----------------------------------
összesen 1880 Ft
A tortilla lapokat a texmex csirkemellnél leírt módon készítsük el és száraz serpenyőben süssük addig, amíg barna foltok lesznek rajta.
A grill csirkét daraboljuk fel és a húst vágjuk kisebb kockákra (a ropogós, ízletes bőrrel együtt).
A kígyóuborkát jól mossuk meg és zöld héjával együtt reszeljük le vékony csíkokra a reszelő megfelelő fokán. Sózzuk be és hagyjuk 15 percig levet engedni. Közben a joghurtot keverjük el a zúzott fokhagymával. Az uborkát két kezünkkel jó erősen nyomkodjuk ki és alaposan keverjük össze a fokhagymás joghurttal.
A megsült tortilla lapok közepére halmozzunk egy sor darabokra vágott grill csirkét, kenjük rá a tzatzikit, tegyünk bele pár olajbogyót és tekerjük fel (a kerek tortilla lap alsó, hozzánk legközelebb eső részét hajtsuk fel, majd a jobb szélénél fogva tekerjük fel szorosan, a feltekert lapot fogpiszkálóval meg lehet tűzni tálalásig, hogy ne essen szét vagy alufóliába is lehet csomagolni a lap alját).
Azonnal fogyasszuk.
Ha marad tortilla lap a következő étkezésre, akkor betöltés és feltekerés előtt mikróban melegítsük fel, hogy puha legyen.
A grill csirkét daraboljuk fel és a húst vágjuk kisebb kockákra (a ropogós, ízletes bőrrel együtt).
A kígyóuborkát jól mossuk meg és zöld héjával együtt reszeljük le vékony csíkokra a reszelő megfelelő fokán. Sózzuk be és hagyjuk 15 percig levet engedni. Közben a joghurtot keverjük el a zúzott fokhagymával. Az uborkát két kezünkkel jó erősen nyomkodjuk ki és alaposan keverjük össze a fokhagymás joghurttal.
A megsült tortilla lapok közepére halmozzunk egy sor darabokra vágott grill csirkét, kenjük rá a tzatzikit, tegyünk bele pár olajbogyót és tekerjük fel (a kerek tortilla lap alsó, hozzánk legközelebb eső részét hajtsuk fel, majd a jobb szélénél fogva tekerjük fel szorosan, a feltekert lapot fogpiszkálóval meg lehet tűzni tálalásig, hogy ne essen szét vagy alufóliába is lehet csomagolni a lap alját).
Azonnal fogyasszuk.
Ha marad tortilla lap a következő étkezésre, akkor betöltés és feltekerés előtt mikróban melegítsük fel, hogy puha legyen.
Ötletes vagy!!! Légy szíves vedd le a szóellenőrzést, nem győzöm a betűket másolni :)
VálaszTörlésSegíts ebben: hogyan kell kiiktatni a szóellenőrzést?
VálaszTörlésMost kicsit reformálták a blogspotot, de megkerestem és feljegyeztem:
VálaszTörlésTervezés- Beállítások- Bejegyzések és megjegyzések- Szóellenőrzés megjelenítése- Nem
Ha elakadtál, akkor szólj! :)
Ha minden igaz, sikerült kiiktatnom a szóellenőrzést! Köszi a segítséget:)
TörlésSikerült, ügyes vagy :) és köszönöm!
VálaszTörlés