Imádjuk ezeket az olasz töltött tésztákat és imádjuk benne a tonhalat is...illetve pontosítok, a gyerekek inkább a sonkásat szeretik, így az is készült. Régebben nem mertem olasz tésztát házilag készíteni, mert féltem a kudarctól, pedig nem kellett volna. Sokkal finomabb és egészségesebb a boltban kapható, tartósító szerekkel telepumpált változatnál és egyáltalán nem olyan bonyolult mutatvány, mint gondoltam. Emellett jó móka a gyerekekkel szaggatni, tölteni és mintázni a tésztákat:)...és milyen jó elfogyasztani az együtt készített ételt!
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):
A tortellini tésztához (10 dkg-ként 1 tojással kell számolni):
50 dkg jó minőségű finomliszt 89 Ft
5 tojás 250 Ft
só
Tölteléknek:
tonhal konzerv 849 Ft
kevés medvehagyma
10 dkg sonka (nálam Pizza sonka) 112 Ft
kevés reszelt sajt
Paradicsomszószhoz:
1 kisebb fej vöröshagyma 10 Ft
1 hámozott paradicsom konzerv 199 Ft
1 gerezd fokhagyma
5-6 levél medvehagyma
só (szezonon kívül petrezselyemzöld vagy bazsalikom)
olaj
--------------------------------
összesen 1510 Ft
A tortellinihez a lisztet és a sót szitáljuk össze, közepébe fúrjunk egy mélyedést és ebbe üssük bele a tojásokat. Először villával kezdjük el kavarni úgy, hogy a tojások ne menjenek ki a mélyedésből, majd ha kezd összeállni, váltsunk át a kezünkre és kezdjük el gyúrni. Egy keményebb, nem ragadós tésztát kell kapnunk. Csomagoljuk fóliába és tegyük 1 órára hűtőbe.
Közben a tonhalat villával tördeljük össze és keverjük bele az apróra vágott medvehagymát. A sonkaszeleteket vágjuk kisebb darabokra, a sajtot reszeljük meg.
A tésztát vegyük ki a hűtőből és nyújtsuk ki 1 mm vastag kör alakra (nem könnyű nyújtani, akinek van otthon nyújtásra alkalmas gépe, azzal vékonyítsa a tésztát). Feles pohár segítségével szurkáljunk ki kör alakú formákat a tésztából a gyerekek segítségével. A kimaradt részeket újra gyúrjuk össze, nyújtsuk ki és szúrjunk kör alakot a pohár segítségével.
Minden második kör közepére halmozzunk egy kisebb adag medvehagymás tonhalat, illetve sonkát, kevés sajttal megszórva, a töltelék körül kenjük meg a tésztát felvert tojással vagy tejjel vagy vízzel, majd fedjük be őket egy-egy tésztakörrel. A töltelék körül jól nyomjuk össze a tésztát és hogy tutira ne jöjjön ki a töltelék főzés közben, egy villa segítségével jól nyomkodjuk össze és egyben mintázzuk meg a tortellini széleit.
Forrásban lévő sós vízben főzzük őket kb. 10 percig (nekem ennyi idő kellett ahhoz, hogy megpuhuljon a tészta, valószínűleg nem sikerült nagyon vékonyra kinyújtani, egyébként kevesebb idő is elég lett volna a kifőzéshez), majd szűrjük le.
A paradicsomszószhoz a hagymát tisztítás után vágjuk apróra és kevés olajon pároljuk meg. Adjuk hozzá az aprított fokhagymát és öntsük fel a hámozott paradicsom konzervvel. Sózzuk meg és főzzük kb. 10 percig. Húzzuk le a tűzről és botmixerrel pürésítsük, majd tegyük vissza a gázra. Szórjuk bele az apróra vágott medvehagymát és forraljuk fel.
A kifőtt tortellinit a medvehagymás paradicsomszósszal meglocsolva tálaljuk, esetleg kevés reszelt sajttal a tetején.
TIPP: készítettem a tortellinihez medvehagymával és sóval ízesített tejfölös öntetet is, amit felmelegítve öntöttem a tésztára.
Igen, igen, a sütemény nagyon hasonlít a méteres kalácsra, csak ennek sokkal egyszerűbb és puhább a tésztája, valamint kizárólag kakaós tésztából készül vagyis nem váltakozik benne a fehér és a barna tészta. A krém ugyanaz a rummal ízesített puncspudingos-vajas finomság, amivel a tésztalapok össze vannak ragasztva.
Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojás 200 Ft
25 dkg porcukor 84 Ft
1 és fél dl olaj
1 és fél dl víz
26 dkg liszt 45 Ft
1 csomag sütőpor
5 dkg cukrozatlan kakaópor 15 Ft
A krémhez:
3 dl tej 50 Ft
1 főzős puncs ízű pudingpor 105 Ft
15 dkg vaj 134 Ft
15 dkg cukor 42 Ft
1 evőkanál rum aroma
Máz:
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
4 evőkanál porcukor
2 evőkanál olaj
forró víz
a forma kenéséhez vaj és liszt
---------------------------------
összesen kb. 700 Ft
A tésztához a négy tojást és a cukrot habosítsuk legalább 5 percig gépi habverővel. Szórjuk bele a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet, majd csorgassuk bele vékony sugárban az olajat és a vizet. A tésztát elfelezve (konyhai mérleg segítségével pontosan el tudjuk felezni) vajjal és liszttel kikent őzgerinc formában külön-külön süssük meg mindkét tésztát 200 fokon. (nem tudom, hova tettem az őzgerinc formámat, így egy egybe-fasírt sütésére használt formában sütöttem meg a tésztákat).
A megsült és kihűlt tésztát gerincenként szeleteljük fel és a következő krémmel tapasszuk össze:
a pudingport borítsuk kisebb lábosba és 8 evőkanál tejjel keverjük csomómentesre, majd öntsük fel a maradék tejjel és tegyük bele a rum aromát is. Alacsony lángon főzzük sűrűre, majd hűtsük ki. A vajat keverjük habosra a cukorral és keverjük hozzá a kihűlt krémhez.
A mázhoz a kakóport, porcukrot vegyítsük össze, majd keverjük bele az olajat és annyi forró vizet, hogy egy viszonylag sűrűbb, de még kenhető masszát kapjunk. Ezt öntsük a kész rudak tetejére. Hagyjuk a mázat megdermedni, majd a sütemény átlósan vágjuk fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése