2012. április 5., csütörtök

TAVASZ - 7. hét - CSÜTÖRTÖK - Nudli savanyú káposztával és kolozsvári szalonnával


Nekem és a páromnak nagyon ízlett ez az étel, az édes (baracklekváros-porcukros) nudlihoz szokott gyermekeim nem tudták értelmezni ezt a sós ízvilágot. Ennek ellenére bátran ajánlom az elkészítését, a 30+-os korosztálynak ízleni fog!...
Hozzávalók:

fél kg burgonya 60 Ft
kb. 20 dkg liszt 27 Ft
1 tojás 50 Ft
1 evőkanál vaj

30 dkg aprított savanyú káposzta 75 Ft
1 közepes, apróra vágott hagyma 15 Ft
10 dkg kolozsvári szalonna 145 Ft
olaj
-----------------------------------
összesen 380 Ft

A burgonyát héjában főzzük meg, majd borítsuk le róla a vizet és hűtsük langyosra. Ezután hámozzuk meg, törjük át burgonyanyomóval és gyúrjuk össze a tojással, sóval. vajjal és a liszttel. Borítsuk lisztezett felületre, azon is jól gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki 1 cm vastag téglalappá.

Nagyobb fazékban tegyünk fel 1 evőkanál sóval vizet forrni.

A téglalapot éles késsel vágjuk 1 cm széles csíkokra és a csíkokat szeleteljük fel 2 cm-es rudakra. A gyerekek segítségével minden kis rudat egyenként formázzunk (sodorjunk két tenyerünkkel) nudli alakúra és főzzük ki a forrásban lévő vízben. (újraforrástól számított 5 percig kell főzni őket), majd szűrjük le.

Közben a szalonnát csíkozzuk fel és serpenyőben, kevés olaj hozzáadásával süssük ropogósra. Szedjük ki.

A visszamaradt zsiradékban futtassuk meg a nudlikat, majd szedjük ki.

A serpenyőbe öntsünk kevés olajat és pároljuk meg benne az apróra vágott hagymát. Borítsuk bele a káposztát és 3-4 perc alatt melegítsük fel, majd keverjük bele a nudlikat is. Zárjuk el a gázt.

A káposztás nudlit a ropogósra sült szalonnával tálaljuk.


Egyszerű, gyorsan elkészíthető, nagyon finom süti.
Hozzávalók:

tészta:
6 tojás 300 Ft
6 evőkanál cukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
4 evőkanál liszt
1 dl olaj 44 Ft
1 csomag sütőpor 25 Ft

krém:
2 csomag tejszín ízű főzős pudingpor 210 Ft
5 dl tej 85 Ft
1 tojás sárgája 50 Ft
kb. 10 dkg szobahőmérsékletű margarin 58 Ft
20 dkg porcukor 75 Ft
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 csomag vaníliás cukor 150 Ft

csokimáz:
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 evőkanál porcukor
1 evőkanál olaj
forró víz
---------------------------------
összesen kb. 1200 Ft

A tészta hozzávalóit megfelezve 2 piskótát sütünk: 3 egész tojást a 3 evőkanál cukorral legalább 5 percig habosítunk gépi habverővel. Ezután belekeverjük az 1 evőkanál kakaóporral és a fél csomag sütőporral elkevert 2 evőkanál lisztet. Végül a tál oldalán vékony sugárban belecsorgatjuk a fél dl olajat is és az egészet jól elkeverjük. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 200 fokon kb. 10 percig sütjük.

A másik lapot is elkészítjük és a tepsiben hagyjuk.

A krémhez a pudingport az 5 dl tejből kimért 16 evőkanál tejjel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a többi tejet, valamint a vaníliás cukrot és a tojássárgáját és alacsony lángon, állandó kevergetés mellett besűrítjük. Hagyjuk kihűlni.

A szobahőmérsékletű margarint a cukorral habosra keverjük és a kihűlt pudingos krémhez adjuk. Megfelezzük és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport.

A tepsiben várakozó tésztára rákenjük a fehér krémet, beborítjuk a másik piskóta lappal, amire rásimítjuk a kakaós krémet.

A mázhoz a kakaóport kikeverjük a porcukorral, olajjal és annyi vízzel, hogy folyékony, jól kenhető masszát kapjunk. Ezzel a masszával bevonjuk a sütemény tetejét. Hűtőbe tesszük, hogy a csokimáz megdermedjen rajta.

Helyes kis kockára vágva tálaljuk.

2 megjegyzés:

  1. Azt elhiszem, hogy nagyon ízlett Nektek ez az étel, nekem is nagyon megtetszett a látottak és olvasottak alapján. Persze eddig Mi is csak édesen készítettünk nudlit itthon... :)
    Ja, és kíváncsian várom a tévés szereplésedet! Itt nézem minden nap, hogy mikor szólsz, melyik nap lesztek adásban. ;-)
    Üdv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van még jópár elkészítésre váró sós nudli receptem:)Nagyon finomnak ígérkezik mindegyik...

      Törlés