Mint talán már említettem, nagylány Erdélybe utazott egy csere diák program keretében, egészen pontosan Székelykeresztúrra érkeznek a mai napon, ahol a nálunk két éve vendégeskedett és azóta barátnőjévé avanzsált Csengénél fog lakni. Az útra készítettem neki ezt az évekkel ezelőtt Mohánál látott finomságot. Klikkeljetek át hozzá, mert ötleteket ad további töltelékekhez, illetve a tészta sós elkészítési módjához is.
Hozzávalók:
a tésztához:
60 dkg liszt 105 Ft
2 csomag sütőpor 48 Ft
6 dkg porcukor 20 Ft
150 ml olaj 54 Ft
150 ml tej 24 Ft
1 doboz barack befőtt 249 Ft
1 tojás a kenéshez 50 Ft
porcukor
citromlé
----------------------------
összesen 550 Ft
A tészta hozzávalóit jól dolgozzuk össze és fóliába csomagolva legalább egy órán át pihentessük a hűtőben (egy éjszakát is állhat).
Lisztezett felületen nyújtsuk ki 3-4 mm vastag lappá és a legnagyobb fánkformával vagy a legnagyobb poharunk szájával szaggassunk köröket a tésztából. Mindegyik kör felére halmozzunk az apróra vágott, levétől megfosztott barackból , a felvert tojással kenjük meg a tészta szélét és hajtsuk rá a tészta másik felét. Jól nyomkodjuk össze!
A megtöltött batyukat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, tetejüket kenjük meg a felvert tojással és előmelegített sütőben 180 fokon süssük meg 20-25 perc alatt.
A porcukrot keverjük ki kevés citromlével és az így kapott folyós mázzal csíkozzuk meg a kihűlt barackos táskák tetejét.
De gyönyörűek :-) Jó kis útravaló volt, ez igen!
VálaszTörlésMeddig marad kinn? :-)
Köszönöm szépen:)
VálaszTörlésHétfőn jönnek haza, biztos vagyok benne, hogy élményekkel gazdagon! És remélem az erdélyi padlizsánkrém receptjét sem felejti elkérni a házigazdáktól, amit a lelkére kötöttem:) + ott van még a lucskos káposzta, az ordával készült sütemény, a puliszka receptje is...szegénykém, elláttam feladatokkal (önző módon)...
Ezek teljesen természetes feladatok, ha valaki Erdélybe látogat :-))) Remélem, a miccset is meg fogja kóstolni!
TörlésAddig megmutatom azt a padlizsánkrémet, amit én ismerek, ha nem baj, ez szintén Erdélyből származik: http://thechefviki.blogspot.com/2009/07/vkfxxvi-padlizsankrem.html
Orda... Nyami...Kaporral, cukorral kikeverve és bumm bele a palacsintába... Jaj de finom!!
Tudsz helyet kishazánkban, ahol lehet ordát kapni?
TörlésKöszi a padlizsánkrém receptet, már nézem is...
Sajnos nem, ezt úgy hozta egy kedves barátnőnk Erdélyből :-(
TörlésDe nézd meg ezt: http://szellemafazekban.blogspot.com/2011/06/hazi-ricottaorda-es-minden-amit-tudni.html
Ezek csodásan néznek ki! Én is kérnék ilyen útravalót... :-)
VálaszTörlés...és én küldenék is Neked:)
TörlésNagyon guszták! Amíg nem olvastam el a receptet, azt hittem, élesztős a tésztája, de nem! Így talán még jobban tetszik! :)
VálaszTörlésKezdő háziasszony koromban küzdöttem a kelt tésztákkal, ma már elboldogulok velük, de ha választani lehet, én is inkább a kelesztés nélküli variációra szavazok...:)
TörlésKedves Hetimenük! Szeretném veled felvenni a kapcsolatot. Kérlek írd meg az emailcímed nekem. Itt megteheted:
VálaszTörlésKapcsolat