Még egy remek Váncza sütemény a Móni által kezdeményezett "Váncza projekt" felhívásra. Formája nem klasszikus mignon forma, ez tény, az íze azonban kárpótlást nyújt ezen hiányosságért...:)
Hozzávalók:
4 tojás
8 dkg cukor
fél csomag vaníliás cukor
1 narancs
2 evőkanál morzsa
fél csomag sütőpor
a vajas narancskrémhez:
3 tojás sárgája
10 dkg cukor
2 dkg liszt
fél csomag vaníliás cukor
2 narancs
1 evőkanál cukor
15 dkg puha vaj
A 4 tojás sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a narancs reszelt héjával fél óráig habosra keverünk, majd a morzsát, a sütőport és a 4 tojás fehérjéből vert kemény habot keverjük könnyedén hozzá (nem történt hiba: liszt nem kell bele...). Tepsiben piskótát sütünk (sütőpapírosban vagy vajazott-lisztezettben vagy zsírozottban), melyet kerek vágóval kiszúrunk. Kettőt-kettőt vajas narancskrémmel vastagon kenve összeragasztunk.
A vajas narancskrémhez a tojások sárgáját a cukorral, a liszttel, a vaníliás cukorral és a narancs kifacsart, átszűrt levével habüstben vízgőz fölött sűrűre főzünk. A 2 narancs lehámozott sárga héját mozsárban 1 evőkanál cukorral pépesre zúzunk és a vajjal együtt a főtt krémhez adjuk.
A kivágott tésztamaradékot összevagdaljuk, a maradék krémmel elkeverjük és a már betöltött mignonok tetejére tesszük.
(átvonhatjuk narancsszínűre festett cukormázzal és cukrozott narancshéj darabkákkal is díszíthetjük)
Hűvös, szellős helyen szárítjuk.
Hmm, egy ilyet a forralt borocska mellé... !
VálaszTörlésDíjazom az ötletet!...:)
TörlésJól néz ki ,nálam ez a süti valamikor jövő ősszel kerül sorra:))
VálaszTörlésNa jó, de addig is minden nap hasonló finomságokat készítesz!...:)
TörlésNagyon finom lehet:)úgy is itt van már a narancs szezon
VálaszTörlésÍgy igaz! Ezek szerint pont jó az időzítésem:)
TörlésJól hangzik, érdekes, hogy nem kell a tésztájába liszt! :) Szép a terítőd is! :)
VálaszTörlésAmikor készítettem a süteményt, engem teljesen meglepett, hogy nem kell a tésztájához liszt! Nem is értettem, hogyan fog ez kinézni a végén! Aztán szépen megsült a tészta és bár nem lett klasszikus mignon alakú, nagyon puha volt:)
TörlésCsodásan néz ki, és a neve is nagyon jól hangzik.
VálaszTörlésA terítőd nekem is nagyon tetszik, egyszerű és szép. :)
Köszönöm! A terítőt Erdélyben vásároltam két éve, imádom!...:)
TörlésFincsi lehet, lassan itt a narancs szezon, kilehet próbálni:-)
VálaszTörlésÍgy igaz! Ajánlom kipróbálásra:)
TörlésNyami, nekem is jöhet! :)
VálaszTörlésKüldöm...:)
Törlés