2012. október 13., szombat

ŐSZ-24. hét-SZOMBAT- Narancskrém mignon - Váncza projekt


Még egy remek Váncza sütemény a Móni által kezdeményezett "Váncza projekt" felhívásra. Formája nem klasszikus mignon forma, ez tény, az íze azonban kárpótlást nyújt ezen hiányosságért...:)

Hozzávalók:

4 tojás
8 dkg cukor
fél csomag vaníliás cukor
1 narancs
2 evőkanál morzsa
fél csomag sütőpor

a vajas narancskrémhez:
3 tojás sárgája
10 dkg cukor
2 dkg liszt
fél csomag vaníliás cukor
2 narancs
1 evőkanál cukor
15 dkg puha vaj

A 4 tojás sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a narancs reszelt héjával fél óráig habosra keverünk, majd a morzsát, a sütőport és a 4 tojás fehérjéből vert kemény habot keverjük könnyedén hozzá (nem történt hiba: liszt nem kell bele...). Tepsiben piskótát sütünk (sütőpapírosban vagy vajazott-lisztezettben vagy zsírozottban), melyet kerek vágóval kiszúrunk. Kettőt-kettőt vajas narancskrémmel vastagon kenve összeragasztunk.

A vajas narancskrémhez a tojások sárgáját a cukorral, a liszttel, a vaníliás cukorral  és a narancs kifacsart, átszűrt levével habüstben vízgőz fölött sűrűre főzünk. A 2 narancs lehámozott sárga héját mozsárban 1 evőkanál cukorral pépesre zúzunk és a vajjal együtt a főtt krémhez adjuk.

A kivágott tésztamaradékot összevagdaljuk, a maradék krémmel elkeverjük és a már betöltött mignonok tetejére tesszük.

(átvonhatjuk narancsszínűre festett cukormázzal és cukrozott narancshéj darabkákkal is díszíthetjük)

Hűvös, szellős helyen szárítjuk.



14 megjegyzés:

  1. Hmm, egy ilyet a forralt borocska mellé... !

    VálaszTörlés
  2. Jól néz ki ,nálam ez a süti valamikor jövő ősszel kerül sorra:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na jó, de addig is minden nap hasonló finomságokat készítesz!...:)

      Törlés
  3. Nagyon finom lehet:)úgy is itt van már a narancs szezon

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így igaz! Ezek szerint pont jó az időzítésem:)

      Törlés
  4. Jól hangzik, érdekes, hogy nem kell a tésztájába liszt! :) Szép a terítőd is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amikor készítettem a süteményt, engem teljesen meglepett, hogy nem kell a tésztájához liszt! Nem is értettem, hogyan fog ez kinézni a végén! Aztán szépen megsült a tészta és bár nem lett klasszikus mignon alakú, nagyon puha volt:)

      Törlés
  5. Csodásan néz ki, és a neve is nagyon jól hangzik.
    A terítőd nekem is nagyon tetszik, egyszerű és szép. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! A terítőt Erdélyben vásároltam két éve, imádom!...:)

      Törlés
  6. Fincsi lehet, lassan itt a narancs szezon, kilehet próbálni:-)

    VálaszTörlés