Megint kaptam mamikámtól egy üveg finom, őáltala eltett zöldbabot, amiből az egyik kedvenc főzelékemet főztem meg. Feltétként sajtkrémmel töltött sonkatekercset készítettem rántva, amit szokás szerint sütőben sütöttem meg. A gyerekek főleg a sonkatekercset fogyasztották, így legközelebb tripla adagot csinálok nekik:) Kacérkodtam azzal, hogy a panírozáshoz a finomliszt helyett kukoricalisztet használok, de végül óvatos duhaj voltam és maradt a hagyományos bunda.
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):
a zöldbabfőzelékhez:
1 üveg zöldbab
1 kis fej hagyma 10 Ft
1 gerezd fokhagyma
olaj
1 kis pohár tejföl 80 Ft (vegyünk el belőle kb. 1-2 evőkanálnyit a sonkatekercs krémébe)
3 evőkanál liszt
1 teáskanál pirospaprika
só
kevés ecet
kevés cukor
a sonkatekercsekhez:
15 szelet sonka (nálam Sümegi sonka) 210 Ft
10 dkg tömlős sajtkrém 187 Ft
kevés tejföl
kevés reszelt sajt
kevés aprított petrezselyemzöld
panírozáshoz:
1 tojás 50 Ft
liszt
zsemlemorzsa
--------------------------------
összesen kb. 600 Ft
A zöldbabfőzelékhez a hagymákat tisztítás után vágjuk apróra és kevés olajon először a vöröshagymát pároljuk meg, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. 1-2 perc pirítás után borítsuk hozzá a zöldbabot levével együtt és öntsünk rá még egy üveg vizet is (a zöldbab üvegét használjuk mércének). Sózzuk meg és főzzük újraforrástól számítva 3-4 percig (ha friss zöldbabot használunk, akkor a zöldbab puhulásáig főzzük). Közben sózzuk meg.
A 3 evőkanál lisztet vegyítsük össze a pirospaprikával és keverjük csomómentesre kevés vízzel, majd adjuk hozzá a tejfölt is. Kézi habverővel jól dolgozzuk el a habarást. A zöldbab főzővizéből tegyünk hozzá pár merőkanállal, keverjük el és az egészet borítsuk hozzá a zöldbabhoz. Főzzük sűrűre. Közben ízesítsük a főzeléket kevés cukorral. Zárjuk el alatta a gázt és a legvégén adjunk hozzá ízlés szerinti ecetet (én 1 evőkanálnyit tartottam szükségesnek).
A sonkatekercshez a tömlős sajtkrémet nyomjuk egy tálkába, keverjük hozzá a tejfölt, a petrezselyemzöldet és kevés reszelt sajtot (jól kenhető, de nem híg állagú krémet kell kapnunk). Mindegyik szelet sonka egyik szélére kenjünk a krémből és tekerjük fel. Panírozzuk ki a hagyományos módon és tegyük olajjal kikent hőálló tálba. Tetejüket locsoljuk meg némi olajjal és előmelegített sütőben, 200 fokon süssük ropogósra.
TIPP: mivel szezonja van, aprított medvehagymát is keverhetünk a krémbe.
Micsoda ötlet!! A kukoricalisztes duhajabb megoldás is tetszene:)
VálaszTörlés