2012. április 26., csütörtök

TAVASZ - 9. hét - CSÜTÖRTÖK - Bounty palacsinta



Mára egy édes és egy sós palacsintát terveztem, először következzék az édes verzió: a Bounty palacsinta. Nevéből adódik, hogy kókusz is van benne. Aki erre tippelt, az jól gondolta, mert kókuszkrémmel és csokipudinggal van töltve, valamint (hogy az ízeket tovább fokozzam) a hagyományos, kissé keserű csokimázzal öntöttem le, hogy ellensúlyozzam a töltelék édes ízét. Nagy köszönet kisebbik lányomnak, aki végig kitartott mellettem a konyhában és megtöltötte, valamint feltekerte nekem az össze palacsintát:)

Hozzávalók:

palacsinta tésztához:
40 dkg liszt 67 Ft
4 tojás 200 Ft
4 dl tej 158 Ft
6 dl szódavíz
csipet só
kevés cukor
kevés olaj

töltelékhez:
1 csomag főzős csoki pudingpor 102 Ft
fél liter tej 84 Ft
4 evőkanál cukor

10 dkg kókuszreszelék 142 Ft
2 evőkanál porcukor
kevés tej

csokimázhoz:
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
3 evőkanál porcukor
forró víz
-------------------------------
összesen 800 Ft

A palacsinta tésztához kavarjuk habosra a tojásokat egy nagyobb tálban, majd keverjük hozzá a tejet, a sót és a cukrot. Ezután több részletben adjuk hozzá a lisztet és kézi habverő segítségével keverjük csomómentesre. A sűrű masszát a szódavízzel hígítsuk fel és öntsünk bele kevés olajat is. Tegyük félre pihenni, amíg a töltelék elkészül.

A csokipudingot főzzük meg hagyományos módon. A kókuszreszeléket tegyük kisebb lábosba, adjuk hozzá a porcukrot és melegítsük össze annyi tejjel, amennyit felvesz.

Süssük meg a palacsinta tésztákat, majd mindegyiken kenjünk szét egy evőkanál kókuszkrémet és egy evőkanál pudingot. Hajtsuk háromszögbe.

A csokimázhoz vegyítsük össze a kakaóport és a porcukrot, majd annyi forró vízzel keverjük ki csomómentesre, amennyivel egy  sűrű, de még folyós masszát kapunk.

Az elkészült palacsintákat a csokimázzal leöntve tálaljuk.

TIPP: meleg csokiöntet is készülhet hozzá. Ebben az esetben egy lábosba tegyünk kevés vizet, adjuk hozzá a kakaóport és a cukrot, kézi habverővel keverjük csomómentesre, majd alacsony láng fölött főzzük sűrűre. Kevés rum aroma hozzáadásával még ízletesebbé tehetjük öntetünket.


A történet onnan kezdődik, hogy húsvétról maradt tormakrémem, ami (ha nem használom fel valamihez) jövő húsvétig ott árválkodik a hűtőben. A történet ott folytatódik, hogy a mai napra palacsintát ígértem a gyerekeknek, tehát adva volt az alap ötlet vagyis a palacsinta. Valahonnan az emlékeim legmélyéről előkerült egy palacsinta tekercs recept, amit az interneten láttam valamikor, tehát eldöntötté vált, hogy sós palacsinta is kerülni fog az asztalra. És így el is értünk a történet végére vagyis megszületett a sonkás-tormás palacsinta tekercs!

Hozzávalók:

a palacsinta tésztához:
30 dkg liszt 50 Ft
3 tojás 150 Ft
3 dl tej 47 Ft
4,5 dl szódavíz
csipet só
kevés olaj

töltelékhez:
1 fej jégsaláta 249 Ft
10 dkg csülöksonka 138 Ft
egy kis pohár tejföl 85 Ft
ízlés szerinti tormakrém (nálam 2 evőknaál)
------------------------------
összesen 720 Ft

A palacsinta tésztát a Bounty palacsintánál leírt módon készítsük el.

A tejfölt keverjük össze a tormakrémmel és kevés sóval.

A kihűlt palacsintára kenjünk egy evőknaál tejfölös-tormás krémet, erre fektessünk rá egy megmosott levél jégsalátát, majd erre kerüljön egy szelet sonkát. Tekerjük fel és a kész palacsinta tekercset vágjuk kb. 4  kisebb darabba.

Könnyű vacsorának vagy vendégváró falatkáknak is kiváló fogás.

TIPP: az ínyencek finom húsvéti sonkával és juhtúróval is megtölthetik, feltekerhetik a palacsintákat, de el tudom képzelni olaszosan is az ételt vagyis paradicsomszósszal, finom parmezán sajttal és sonkával feltekerve is...

3 megjegyzés:

  1. Nekem korlátlan mennyiségben jöhet az, amiben kókusz van! :-) Ötletes!

    VálaszTörlés
  2. Tegnap a croissant, ma meg ez a fincsi palacsinta! Ma is sorba állnék! :)

    VálaszTörlés