Megint egy étel, melyhez a jól bevált és hőn szeretett tortilla lapokat kellett megsütnöm, most dupla adagban, mert már az étel elkészítése előtt gondoltam, hogy egy adag (azaz 12 db tortilla lap) nem lesz elég :) Így is lett, de legalább a vacsoránk is le lett tudva. A töltelék grill csirke, olajbogyó és tzatziki volt.
Hozzávalók dupla adaghoz (ebéd+vacsora 5 főre):
a tortilla lapokhoz:
50 dkg finomliszt 68 Ft
40 dkg kukorica liszt 91 Ft
2 csapott evőkanál só
18 dkg vaj 160 Ft
4 dl forró víz
1 nagyobb grill csirke 999 Ft
1 kígyóuborka 189 Ft
2 pohár natúr joghurt 158 Ft
1 gerezd fokhagyma
só
magozott fekete olajbogyó 209 Ft
----------------------------------
összesen 1880 Ft
A tortilla lapokat a texmex csirkemellnél leírt módon készítsük el és száraz serpenyőben süssük addig, amíg barna foltok lesznek rajta.
A grill csirkét daraboljuk fel és a húst vágjuk kisebb kockákra (a ropogós, ízletes bőrrel együtt).
A kígyóuborkát jól mossuk meg és zöld héjával együtt reszeljük le vékony csíkokra a reszelő megfelelő fokán. Sózzuk be és hagyjuk 15 percig levet engedni. Közben a joghurtot keverjük el a zúzott fokhagymával. Az uborkát két kezünkkel jó erősen nyomkodjuk ki és alaposan keverjük össze a fokhagymás joghurttal.
A megsült tortilla lapok közepére halmozzunk egy sor darabokra vágott grill csirkét, kenjük rá a tzatzikit, tegyünk bele pár olajbogyót és tekerjük fel (a kerek tortilla lap alsó, hozzánk legközelebb eső részét hajtsuk fel, majd a jobb szélénél fogva tekerjük fel szorosan, a feltekert lapot fogpiszkálóval meg lehet tűzni tálalásig, hogy ne essen szét vagy alufóliába is lehet csomagolni a lap alját).
Azonnal fogyasszuk.
Ha marad tortilla lap a következő étkezésre, akkor betöltés és feltekerés előtt mikróban melegítsük fel, hogy puha legyen.
A grill csirkét daraboljuk fel és a húst vágjuk kisebb kockákra (a ropogós, ízletes bőrrel együtt).
A kígyóuborkát jól mossuk meg és zöld héjával együtt reszeljük le vékony csíkokra a reszelő megfelelő fokán. Sózzuk be és hagyjuk 15 percig levet engedni. Közben a joghurtot keverjük el a zúzott fokhagymával. Az uborkát két kezünkkel jó erősen nyomkodjuk ki és alaposan keverjük össze a fokhagymás joghurttal.
A megsült tortilla lapok közepére halmozzunk egy sor darabokra vágott grill csirkét, kenjük rá a tzatzikit, tegyünk bele pár olajbogyót és tekerjük fel (a kerek tortilla lap alsó, hozzánk legközelebb eső részét hajtsuk fel, majd a jobb szélénél fogva tekerjük fel szorosan, a feltekert lapot fogpiszkálóval meg lehet tűzni tálalásig, hogy ne essen szét vagy alufóliába is lehet csomagolni a lap alját).
Azonnal fogyasszuk.
Ha marad tortilla lap a következő étkezésre, akkor betöltés és feltekerés előtt mikróban melegítsük fel, hogy puha legyen.
Listára veszem a tortilla sütést, hiszen az indiai lapótyákat (most egy név alá vettem őket)imádjuk!
VálaszTörlésAz indiai lapótya ugyanaz, mint az általam is ismert és levesekhez gyakran készített chapati? Mert ha igen, akkor a kettő szinte ugyanúgy készül, csak a tortillahoz kukoricalisztet is kell keverni...
TörlésAz indiai kenyérkéket neveztem talán méltánytalanul lapótyának, mert ugye olyan laposak, de nagyon szeretem minden fajtáját- a chapatit, amit levesekhez készítesz, az élesztős naant, a paratha-t, ahol a chapatitésztába őrölt fűszereket is keverünk, majd nyújtás után hajtogatjuk és zsiradékkal kenegetjük, sőt tölteléket is lehet tenni bele(pl. főtt, fűszeres törtkrumplit, reszelt zöldséget)... Ha a chapatit bő olajban sütjük, akkor már poori a neve. Roti. Ezeket ismerem :)
VálaszTörlésFenséges vacsorátok volt, nagyon guszta! Legközelebb kettővel többet süss, és én is megyek! :) És milyen jó kis értekezés kerekedett a lepénykenyerekről, jó, hogy jöttem! :)
VálaszTörlésKedves Vicuska! Vauuu...én ennyi féle indiai kenyeret nem ismertem, de örülök, hogy témaként fekmerült és ma is tanultam valami érdekeset, amit később hasznosítani is fogok! Köszönet érte:)
VálaszTörlésKedves Hankka! Várunk, gyere:)