2012. április 27., péntek

TAVASZ - 9. hét - VASÁRNAP - Kunta-Kinte


Igen, igen, a sütemény nagyon hasonlít a méteres kalácsra, csak ennek sokkal egyszerűbb és puhább a tésztája, valamint kizárólag kakaós tésztából készül vagyis nem váltakozik benne a fehér és a barna tészta. A krém ugyanaz a rummal ízesített puncspudingos-vajas finomság, amivel a tésztalapok össze vannak ragasztva.

Hozzávalók:

A tésztához:
4 tojás 200 Ft
25 dkg porcukor 84 Ft
1 és fél dl olaj
1 és fél dl víz
26 dkg liszt 45 Ft
1 csomag sütőpor
5 dkg cukrozatlan kakaópor 15 Ft

A krémhez:
3 dl tej 50 Ft
1 főzős puncs ízű pudingpor 105 Ft
15 dkg vaj 134 Ft
15 dkg cukor 42 Ft
1 evőkanál rum aroma

Máz:
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
4 evőkanál porcukor
2 evőkanál olaj
forró víz

a forma kenéséhez vaj és liszt
---------------------------------
összesen kb. 700 Ft

A tésztához a négy tojást és a cukrot habosítsuk legalább 5 percig gépi habverővel. Szórjuk bele a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet, majd csorgassuk bele vékony sugárban az olajat és a vizet. A tésztát elfelezve (konyhai mérleg segítségével pontosan el tudjuk felezni) vajjal és liszttel kikent őzgerinc formában külön-külön süssük meg mindkét tésztát 200 fokon. (nem tudom, hova tettem az őzgerinc formámat, így egy egybe-fasírt sütésére használt formában sütöttem meg a tésztákat).

A megsült és kihűlt tésztát gerincenként szeleteljük fel és a következő krémmel tapasszuk össze:
a pudingport borítsuk kisebb lábosba és 8 evőkanál tejjel keverjük csomómentesre, majd öntsük fel a maradék tejjel és tegyük bele a rum aromát is. Alacsony lángon főzzük sűrűre, majd hűtsük ki. A vajat keverjük habosra a cukorral és keverjük hozzá a kihűlt krémhez.

A mázhoz a kakóport, porcukrot vegyítsük össze, majd keverjük bele az olajat és annyi forró vizet, hogy egy viszonylag sűrűbb, de még kenhető masszát kapjunk. Ezt öntsük a kész rudak tetejére. Hagyjuk a mázat megdermedni, majd a sütemény átlósan vágjuk fel.


3 megjegyzés:

  1. De jó neve van:) Rémlik, mintha ettem volna már ilyet, mindenestre nagyon jól néz ki:)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű azzal a fényes kakaós mázzal és micsoda különleges neve van! :-)

    VálaszTörlés