2012. április 6., péntek

TAVASZ - 7. hét - PÉNTEK - Haltekercsek borbarátok krumplijával


Kétféle töltelékkel tekertem fel a halfiléket: Besamell mártásos padlizsánnal, illetve paradicsomos kukoricával. Köretnek Chef Viki borbarátok krumpliját készítettem el, ami a haltekercsekkel együtt sült puhára. Mivel volt még a napokkal ezelőtt vásárolt snidlingből, az is került a köretbe, plusz ízt adva neki. Mindnyájunknak jobban ízlett a paradicsomos kukorica töltelék, ezért legközelebb kizárólag ilyet készítek.
Hozzávalók:

1 kg tengeri halfilé (nálam most tőkehal) 1523 Ft
só, bors
halak fűszerkeverék

1 padlizsán 136 Ft
a Besamell mártáshoz: 2 evőkanál vaj, liszt, tej, kevés reszelt sajt, só, fokhagyma
só, bors

1 nagyobb doboz kukorica konzerv 259 Ft
4 paradicsom 204 Ft
só, pici cukor

1 kg burgonya 92 Ft
1 kisebb hagyma 15 Ft
2 dl száraz fehérbor
só, bors
snidling
1 evőkanál vaj
----------------------------
összesen kb. 2500 Ft

A fagyasztott halfilét előző este vegyük ki a mélyhűtőből, hogy kiolvadjon. Sózzuk, borsozzuk a halak mindkét oldalát és szórjuk meg a halak fűszerkeverékkel.

A padlizsánt mossuk meg, két végét vágjuk le, majd hosszában szeleteljük fel 3-4 mm vastag hasábokra. Serpenyőben melegítsünk kevés olajat és a padlizsán szeletek mindkét oldalát süssük barnára. Közben sózzuk, borsozzuk őket.

A Besamell mártáshoz a vajat hevítsük sercegésig egy kisebb lábosban, majd kézi habverővel keverjünk el benne annyi lisztet, amellyel egy csomós masszát kapunk. 1-2 perc pirítás után öntsük fel apránként annyi tejjel, hogy egy sűrű mártást kapjunk. Ízesítsük sóval, borssal, zúzott fokhagymával és ha besűrűsödött, reszeljünk bele kevés sajtot.

A paradicsomok héját húzzuk le (ezt úgy a legkönnyebb elérni, hogy forró vízbe dobjuk őket 1 percre), daraboljuk fel kisebb kockákra és egy kisebb lábosban kezdjük el főzni. Közben sóval és kevés cukorral ízesítsük. 8-10 perc főzés után, húzzuk le a tűzről és botmixerrel pürésítsük. Tegyük vissza a gázra, keverjük bele a lecsöpögtetett kukorica konzervet és forraljuk fel.

A beízesített halfilék felét kenjük meg a sajtos Besamell mártással, fektessünk rájuk egy darab megpirult padlizsánt és tekerjük fel. Ha szükséges, tűzzük meg egy fogpiszkálóval a végét.

A halfilék másik felét a paradicsomos kukoricával tekerjük fel és ha szükséges, szintén tűzzük meg a végét egy fogpiszkálóval.

A burgonyát héjastól főzzük meg, szűrjük le és ha langyosra hűlt, hámozzuk meg, majd vágjuk vastagabb karikákra.

Egy nagyobb hőálló tál közepébe rendezzük el tetőcserépszerűen a burgonya karikákat (vagyis félig fedjék egymást), sózzuk meg, majd egyik oldalára tegyük a padlizsánnal töltött halfiléket, míg a másik oldalára a paradicsomos kukoricával töltött halfiléket.



A hagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk apróra és kevés vajon pároljuk üvegesre. Keverjük bele a finomra vágott snidlinget, öntsük fel a borral, forraljuk fel és öntsük a tálban várakozó burgonyákra, valamint haltekercsekre. 

Az egészet toljuk előmelegített sütőbe és 200 fokon süssük kb. 15-20 percig. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése