2012. április 17., kedd

Mimóza torta



Nagylányom 13. szülinapjára készült ez a nagyon finom házi vaníliakrémmel és eperpürével ízesített, pihe-puha tésztájú torta, melynek receptjét itt találtam (érdemes ráklikkelni és rendszeres olvasónak feliratkozni, mert fantasztikus torta és sütemény ötletekkel ajándékoz meg minket az oldal szerkesztője). Osztatlan sikert aratott, főleg a vanília krém és a már említett pihe-puha tésztája miatt. Az eredeti ötlethez képest én csak 3 lapot hagytam a végén a négy helyett (mert 26 cm-es kerek tortaformában sütöttem és nem 18 cm-esben) és ennek megfelelően osztottam el a krérmet, az eperpürét és a szirupot is, a torta elkészítését ennek megfelelően írom le:

Hozzávalók:

Piskóta:
6 egész tojás 300 Ft
15 dkg cukor 42 Ft
1 kávéskanál vanília kivonat
1 evőkanál citromlé
10 dkg liszt 16 Ft
8 dkg étkezési keményítő
csipet só

Krém:
3 dl tej 50 Ft
vanília kivonat
4 tojás sárgája 200 Ft
10 dkg cukor 28 Ft
2 evőkanál liszt
2 dl habtejszín 179 Ft
1 csapott evőkanál porcukor

Szirup:
75 ml víz
50 gramm cukor
1 evőkanál rum aroma

Eperpüré:
15 dkg friss eper 135 Ft
2 evőkanál cukor
2 evőkanál a fenti szirupból
----------------------------
összesen kb. 1200 Ft

A piskótához az egész tojásokat a cukorral keverjük gépi habverővel legalább 5 percig (így térfogata jelentősen meg fog nőni), majd adjuk hozzá a vanília kivonatot és a citromlevet. A lisztet vegyítsük össze a keményítővel és a sóval és forgassuk bele a tojáshabba. Mérleg segítségével felezzük el a tésztát és egyenként süssük meg sütőpapírral bélelt 26 cm-es kerek tortaformában. (180 fokon kb. 30 perc). Hagyjuk kihűlni.

A krémhez forraljuk fel a tejet a vanília kivonattal. Közben a sárgákat keverjük ki a cukorral és a liszttel. A kevergetést folytonosan folytatva a forró tejet vékony sugárban csorgassuk bele a sárgájába, majd alacsony láng fölött (még mindig bőszen kevergetve) sűrítsük be. A krémet hűtsük ki (...és - nem fogjátok kitalálni, na mit kell vele néha csinálni...pontosan...kevergetni!:)

A tejszínt a porcukorral verjük kemény habbá és 2/3-ad részét forgassuk a kihűlt krémbe.

A vízből, cukorból, rum aromából főzzünk szirupot és teljesen hűtsük ki.

A megmosott és megtisztított epret a cukorral és 2 evőkanál sziruppal főzzük össze, majd botmixerrel turmixoljuk simára. Hűtsük ki.

Állítsuk össze a tortát:
az egyik piskótalapot (amelyik esetleg vastagabb lett) vágjuk ketté, a másik egészben hagyott piskótalapot pedig vágjuk apró kockákra. Az egyik kerek piskótalapot tegyük tortatálra és locsoljuk meg a szirup felével. A félretett tejszínhabból kenjünk vékony réteget rá, majd következik az eperpüré fele, végül a vaníliakrém felével borítsuk be (nem tudom, nem szerencsésebb-e megfordítani a rétegezést és inkább a nehezebb vaníliakrémre kenni az eperpürét?). Helyezzük rá a másik kerek tortalapot, melyet szintén locsoljunk meg a maradék sziruppal, kenjük rá az eperpüré megmaradt részét, végül a vaníliakrémet is. Borítsuk be a tortát az apró kockára vágott harmadik lappal és a kész tortát letakarva legalább 2 órán át hűtőben pihentessük.

Szép szeletekre vágva tálaljuk és ha maradt eperpüré, azzal meglocsolva fogyasszuk.

TIPP: az eperpürét beszívta a piskótalap, így nem érvényesült kellőképpen a tortában, így legközelebb nagyobb mennyiséget készítek belőle és a kész tortát fogyasztás előtt még nyakon öntöm kevés eperpürével.

3 megjegyzés:

  1. Különleges, finom torta!!!! Nagylánynak nagyon boldog szülinapot!!!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük szépen a kedves köszöntést:)Átadom nagylánynak is ,aki jelenleg éppen Erdélyben van:)

    VálaszTörlés
  3. Jól néz ki, el tudom képzelni, milyen finomságos volt! Lánykádnak nagyon sok boldog szülinapot, Isten éltesse erőben, egészségben! :)

    VálaszTörlés