2012. április 27., péntek

TAVASZ - 9. hét - SZOMBAT - Svéd húsgolyók barnamártással



Bajban vagyok: nem emlékszem a recept forrására! Évekkel ezelőtt jegyzeteltem fel ezt az átlatam gyakran készített finom ételreceptet, de hogy honnan?!...Stahl Juditra tippelek, bár nem vagyok biztos benne. Mindegy is, a lényeg az, hogy aki még nem kóstolta, az mindenképpen próbálja ki, mert tényleg nagyon finom. Nálunk osztatlan sikernek örvend:) Most petrezselymes burgonyapürével fogyasztottuk.
Hozzávalók:

Húsgolyókhoz:
fél kg darált sertéshús 550 Ft
1 evőkanál vaj
1 nagyobb fej vöröshagyma apróra vágva 15 Ft
1 tojás 50 Ft
kb. 10 dkg zsemlemorzsa
1 dl főzőtejszín 134 Ft
csipet őrölt bors
olaj

Mártáshoz:
2 dl főzőtejszín 268 Ft
2 evőkanál liszt
2 evőkanál szójaszósz
csipet őrölt bors
1 kávéskanál pirospaprika
kevés víz

Körethez:
1 kg burgonya 129 Ft
1 csokor petrezselyemzöld 85 Ft
tej
---------------------------------
összesen kb. 1300 Ft

Az apróra vágott hagymát fonnyasszuk meg a vajon. A tojást verjük fel, keverjük össze a tejszínnel és adjuk hozzá a zsemlemorzsát. Hagyjuk állni 10 percig.

A darált húst gyúrjuk össze jó alaposan a vajas hagymával, a zsemlemorzsával és a fűszerekkel. Formázzunk vizes kézzel diónyi gömböket és forró olajon mindkét oldalukat süssük barnára.

A sütés után maradt olajba keverjünk 2 evőkanál lisztet és 1 kávéskanál pirospaprikát, pirítsuk 1 percig, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy tejföl sűrűségű legyen. Hígítsuk a szójaszósszal és a tejszínnel. Ízesítsük kevés borssal és forraljuk fel.

A burgonyapüréhez a meghámozott és kisebb kockákra vágott burgonyát főzzük puhára sós vízben. A főzési idő felénél tegyük bele az aprított petrezselyemzöldet is. A megpuhult burgonyáról borítsuk le a főzővizet (ügyesen, hogy a petrezselyemezöld a lábosban maradjon) és kevés tej hozzáadásával, botmixer segítségével pürésítsük megfelelő állagúra.

A húsgolyókat a barnamártással leöntve, a petrezselymes burgonyapürével tálaljuk.

1 megjegyzés: