Bajban vagyok: nem emlékszem a recept forrására! Évekkel ezelőtt jegyzeteltem fel ezt az átlatam gyakran készített finom ételreceptet, de hogy honnan?!...Stahl Juditra tippelek, bár nem vagyok biztos benne. Mindegy is, a lényeg az, hogy aki még nem kóstolta, az mindenképpen próbálja ki, mert tényleg nagyon finom. Nálunk osztatlan sikernek örvend:) Most petrezselymes burgonyapürével fogyasztottuk.
Hozzávalók:
Húsgolyókhoz:
fél kg darált sertéshús 550 Ft
1 evőkanál vaj
1 nagyobb fej vöröshagyma apróra vágva 15 Ft
1 tojás 50 Ft
kb. 10 dkg zsemlemorzsa
1 dl főzőtejszín 134 Ft
só
csipet őrölt bors
olaj
Mártáshoz:
2 dl főzőtejszín 268 Ft
2 evőkanál liszt
2 evőkanál szójaszósz
csipet őrölt bors
1 kávéskanál pirospaprika
kevés víz
Körethez:
1 kg burgonya 129 Ft
1 csokor petrezselyemzöld 85 Ft
tej
só
---------------------------------
összesen kb. 1300 Ft
Az apróra vágott hagymát fonnyasszuk meg a vajon. A tojást verjük fel, keverjük össze a tejszínnel és adjuk hozzá a zsemlemorzsát. Hagyjuk állni 10 percig.
A darált húst gyúrjuk össze jó alaposan a vajas hagymával, a zsemlemorzsával és a fűszerekkel. Formázzunk vizes kézzel diónyi gömböket és forró olajon mindkét oldalukat süssük barnára.
A sütés után maradt olajba keverjünk 2 evőkanál lisztet és 1 kávéskanál pirospaprikát, pirítsuk 1 percig, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy tejföl sűrűségű legyen. Hígítsuk a szójaszósszal és a tejszínnel. Ízesítsük kevés borssal és forraljuk fel.
A burgonyapüréhez a meghámozott és kisebb kockákra vágott burgonyát főzzük puhára sós vízben. A főzési idő felénél tegyük bele az aprított petrezselyemzöldet is. A megpuhult burgonyáról borítsuk le a főzővizet (ügyesen, hogy a petrezselyemezöld a lábosban maradjon) és kevés tej hozzáadásával, botmixer segítségével pürésítsük megfelelő állagúra.
A húsgolyókat a barnamártással leöntve, a petrezselymes burgonyapürével tálaljuk.
Nagyon fincsi, nem emlékszem, blogoltam e már, utánanézek :)
VálaszTörlés