2012. április 16., hétfő

TAVASZ - 8. hét - HÉTFŐ - A megunhatatlan hazai avagy NOKEDLI MÁNIA 3. - Tavaszi tojásos nokedli




Stahl Judit receptjét vettem alapul, melyben a nokedlihez nem kell tojás. Ezt a leírást is közlöm, de mivel a hűtőmben 40 db ajándékba kapott tojás lapult, én most a hagyományos, tojásos nokedli tésztát készítettem el. Az újítás az benne, hogy reszeltem hozzá fokhagymát és kevertem bele finomra vágott snidlinget is. Tavaszi hangulatát a snidlingen kívül a retek adja meg.
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):
                                                                                        Az eredeti recept:
5 db tojás 250 Ft                                                             50 dkg liszt
kevés víz vagy tej (elhagyható,
        a mennyiség növelése miatt kerül bele)                      fél ek só
liszt                                                                                  bors
2 gerezd zúzott fokhagyma                                               2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál finomra vágott snidling                                    2,5 dl tej
kevés őrölt bors                                                               1,25 dl víz

15 dkg füstölt szalonna 135 Ft                                         20 dkg füstölt szalonna
5 db tojás 250 Ft                                                             0,5 dl olaj
1 dl tej 17 Ft                                                                    4 db tojás
só                                                                                    1 dl tej
1-2 evőkanál finomra vágott snidling                                  petrezselymzöld
1 csomó hónapos retek 169 Ft
------------------------------------
összesen kb. 1000 Ft

Egy nagyobb fazékban tegyünk fel vizet forrni egy evőkanál sóval.

A nokedlihez a tojásokat egy nagyobb tálban keverjük habosra. Adjunk hozzá  kevés vizet vagy tejet, a zúzott fokhagymát, a borsot és a snidlinget, majd annyi liszttel keverjük el, hogy egy jól szaggatható tésztát kapjunk. A masszát szaggassuk bele a forrásban lévő vízbe és újraforrástól számítva 2-3 percig főzzük, majd szűrjük le.

A tojásos öntethez verjük fel habosra a tojásokat, öntsük hozzá a tejet, ízesítsük kevés sóval (mert a szalonna is sós) és az aprított snidlinggel. A retket mossuk meg és vágjuk kisebb kockákra.

A szalonnát kockázzuk fel és egy nagyobb lábosban süssük zsírjára (ropogósra). Borítsuk hozzá a kifőtt nokedlit, pirítsuk 2-3 percig, keverjük bele a kockára vágott retket, majd öntsük bele a tojásos öntetet. Jól keverjük össze és 1 perc után zárjuk el alatta a gázt. Így a tojásos öntet krémes állagú marad, nem szárad ki.

Friss salátával vagy uborka salátával kínáljuk.

5 megjegyzés:

  1. Imádom a tojásos nokedlit :) salátával.
    Lehet a héten beiktatom.
    Évi

    VálaszTörlés
  2. Egyszer én is kipróbáltam Stahl szerint ízesíteni és valahogy nem jött be nekünk. A fokhagymát mi petrezselyemmel egészítettük ki, amit frissen tettünk rá, és hmm... valahogy hiányoltuk a tojásos nokedli ízt :). A képen nagyon guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha nincs otthon snidlingem, akkor én is petrezselymet teszek bele, illetve most a szezonja miatt kacérkodom a medvehagymás változat elkészítésével is...

      Törlés
  3. Most készülök megírni és posztolni a medvehagymás nokedlit :) Nagyon finom!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Előny ott!:) Szeretném megkóstólni, lécci, lécci...

      Törlés