2012. április 20., péntek

TAVASZ - 8. hét - VASÁRNAP - Görög tekercs


Megint egy étel, melyhez a jól bevált és hőn szeretett tortilla lapokat kellett megsütnöm, most dupla adagban, mert már az étel elkészítése előtt gondoltam, hogy egy adag (azaz 12 db tortilla lap) nem lesz elég :) Így is lett, de legalább a vacsoránk is le lett tudva. A töltelék grill csirke, olajbogyó és tzatziki volt.
Hozzávalók dupla adaghoz (ebéd+vacsora 5 főre):

a tortilla lapokhoz:
50 dkg finomliszt 68 Ft
40 dkg kukorica liszt 91 Ft
2 csapott evőkanál só
18 dkg vaj 160 Ft
4 dl forró víz

1 nagyobb grill csirke 999 Ft

1 kígyóuborka 189 Ft
2 pohár natúr joghurt 158 Ft
1 gerezd fokhagyma

magozott fekete olajbogyó 209 Ft
----------------------------------
összesen 1880 Ft

A tortilla lapokat a texmex csirkemellnél leírt módon készítsük el és száraz serpenyőben süssük addig, amíg barna foltok lesznek rajta.

A grill csirkét daraboljuk fel és a húst vágjuk kisebb kockákra (a ropogós, ízletes bőrrel együtt).

A kígyóuborkát jól mossuk meg és zöld héjával együtt reszeljük le vékony csíkokra a reszelő megfelelő fokán. Sózzuk be és hagyjuk 15 percig levet engedni. Közben a joghurtot keverjük el a zúzott fokhagymával. Az uborkát két kezünkkel jó erősen nyomkodjuk ki és alaposan keverjük össze a fokhagymás joghurttal.

A megsült tortilla lapok közepére halmozzunk egy sor darabokra vágott grill csirkét, kenjük rá a tzatzikit, tegyünk bele pár olajbogyót és tekerjük fel (a kerek tortilla lap alsó, hozzánk legközelebb eső részét hajtsuk fel, majd a jobb szélénél fogva tekerjük fel szorosan, a feltekert lapot fogpiszkálóval meg lehet tűzni tálalásig, hogy ne essen szét vagy alufóliába is lehet csomagolni a lap alját).

Azonnal fogyasszuk.

Ha marad tortilla lap a következő étkezésre, akkor betöltés és feltekerés előtt mikróban melegítsük fel, hogy puha legyen.

5 megjegyzés:

  1. Listára veszem a tortilla sütést, hiszen az indiai lapótyákat (most egy név alá vettem őket)imádjuk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az indiai lapótya ugyanaz, mint az általam is ismert és levesekhez gyakran készített chapati? Mert ha igen, akkor a kettő szinte ugyanúgy készül, csak a tortillahoz kukoricalisztet is kell keverni...

      Törlés
  2. Az indiai kenyérkéket neveztem talán méltánytalanul lapótyának, mert ugye olyan laposak, de nagyon szeretem minden fajtáját- a chapatit, amit levesekhez készítesz, az élesztős naant, a paratha-t, ahol a chapatitésztába őrölt fűszereket is keverünk, majd nyújtás után hajtogatjuk és zsiradékkal kenegetjük, sőt tölteléket is lehet tenni bele(pl. főtt, fűszeres törtkrumplit, reszelt zöldséget)... Ha a chapatit bő olajban sütjük, akkor már poori a neve. Roti. Ezeket ismerem :)

    VálaszTörlés
  3. Fenséges vacsorátok volt, nagyon guszta! Legközelebb kettővel többet süss, és én is megyek! :) És milyen jó kis értekezés kerekedett a lepénykenyerekről, jó, hogy jöttem! :)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Vicuska! Vauuu...én ennyi féle indiai kenyeret nem ismertem, de örülök, hogy témaként fekmerült és ma is tanultam valami érdekeset, amit később hasznosítani is fogok! Köszönet érte:)

    Kedves Hankka! Várunk, gyere:)

    VálaszTörlés