2012. április 20., péntek

Sajtos rúd


Ennek a sajtos rúdnak különleges szerepe van az életemben, ami most, hogy adásba kerültünk a Széf című tv-s vetélkedőben, publikussá vált és szeretném megosztani Veletek: tavaly augusztusban hívtak be minket a Széf castingjára, ahova igazi gasztrobloggerként nem érkezhettem valami finomság nélkül. Édeset azonban nem akartam sütni, hiszen egyrészt az édes sütemény nem minden napszakban esik jól, másrészt biztos voltam benne, hogy a hazai vezető kereskedelmi televízió szerkesztőségének munkatársai ugyanúgy vigyáznak a vonalaikra, mint mindenki más, így egy édes süteménnyel nem szerettem volna őket a romlás útjára csábítani (már ami a kalóriákkal folytatott harcukat illeti:)) Így döntöttem e mellett a sajtos rúd mellett, melyet Chef Vikinél láttam (szerintem ő sem gondolta volna, hogy például az RTL Klub szerkesztőségében is egyszer majd hatalmas sikert fog aratni a receptje, na de ne szaladjunk ennyire előre a történetben...). Szóval megsütöttem a sajtos rudat, jobb híján beletettem kisebbik lányom Hello Kittys uzsonnás dobozába és húgommal együtt elindultunk a castingra. Először egy nagyon kedves fiatalemberrel játszottunk próbajátékot, de még a játék eleji bemutatkozás alkalmával jeleztem, hogy nem érkeztem üres kézzel, hiszen leendő gasztro bloggerként meg szeretném kínálni ezzel a sós finomsággal. Mosolyogva el is fogadta és míg mi a kérés megválaszolásával voltunk elfoglalva, ő csendesen majszolgatta az első,...majd a második,...majd a harmadik sajtos rudat...és még biztosan evett volna belőle, de véget ért az idő és mivel jól szerepeltünk, felküldött minket a főszerkesztőhöz, az aznapi második próbajátékra. A főszerkesztő úrnál ugyanez a jelenet ismétlődött meg, mi próbáltuk megválaszolni a kérdéseket, míg ő mosolyogva majszolta el az első...majd a második...majd a harmadik sajtos rudat a Hello Kittys dobozból, minden újabb rúd elvétele előtt megkérdezve, hogy biztosan vehet még egyet? Mert annyira ízlik neki! Egy szó, mint száz, ő jól lakott, mi pedig jól szerepelhettünk, mert még aznap délután felhívtak minket, hogy augusztus 12-én becsekkoltak minket a Széf felvételére, úgyhogy aznap délre menjünk be és most már nem csak próbajáték vár minket, hanem az igazi megmérettetés! Kezünk-lábunk remegett, amikor megérkeztünk az RTL KLub székházába, ahol az öltözőbe vezettek minket. Találkoztunk, stylisttal, sminkessel, hostess lányokkal (akiknek csak az volt a feladatok, hogy ránk figyeljenek, teljesítsék kéréseinket és az épületen belül mindenhova elkísérjenek) és bejött hozzánk főszerkesztő úr is egy kis beszélgetésre, valamint megkérdezni, hogy hoztam-e abból a finom sajtos rúdból, ami neki a próbajátékon annyira ízlett? Hát persze, hogy még egy adagot sütöttem a felvételre is, hiszen kabalánkká vált addigra az étel! Mikor meglátta, hogy miből kínálom a rudat, mosolyogva ennyit mondott: - És a Hello Kittys doboz is változatlan! Ennyi a történet, a többit ti is láthattátok a tv-ben, játszottunk, nyertünk és egy életre szóló fantasztikus élménnyel gazdagodtunk!

És ha véletlenül olvassák, köszönjük az RTL Klub Széf szerkesztőség minden kollégájának a kedvességét, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a játék felvételére fel tudjunk oldódni és megértve annak lényegét, a maximumot kihozva magunkból, az elvárásoknak megfelelve nyerni tudjunk:)

És a recept:

40 dkg liszt 68 Ft
20 dkg zsír  80 Ft
10 dkg reszelt sajt (Trappista) 159 Ft
1 csapott evőkanál só
1 kis pohár tejföl 85 Ft

a kenéshez 1 tojás 50 Ft
a szóráshoz 10 dkg sajt (Trappista) 159 Ft
-------------------------------------------
összesen 600 Ft

A lisztet keverjük el a sóval, majd morzsoljuk össze a zsírral. Ezután szórjuk bele a reszelt sajtot és a tejfölt is hozzáadva jól gyúrjuk össze a tésztát. Borítsuk lisztezett felületre és azon is gyúrjuk át. A kész tésztát csomagoljuk fóliába és legalább 3 órán át pihentessük a hűtőszekrényben.

Az idő letelte után lisztezett felületen nyújtsuk ki fél cm vastag tégla lappá és tetejét kenjük meg a felvert tojással, valamint szórjuk meg bőven reszelt sajttal. Ezután  derelye vágóval csíkozzuk fel kb. 1,5 cm széles csíkokra és az így kapott hosszú csíkokat vágjuk kedvünk és ízlésünk szerinti kisebb vagy nagyobb darabokra.

A kész rudakat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe (akár szorosan egymás mellé) és 200 fokos sütőben süssük pirosra.

7 megjegyzés:

  1. Nem láttam a műsort Veletek!!! :(
    Nem szóltál, mikor ment le? Mostanában nagyon keveset TV-zek...
    A sajtosodat letesztelem!!!! Főleg, ha ilyen szerencsehozó :D Gratulálok!!!

    VálaszTörlés
  2. Imádnivalóak vagytok!!!!!!! Le kellett töltenem egy új flasht, hogy láthassam a műsort, de megérte :D Még nézem! Köszi!

    VálaszTörlés
  3. Veletek örültem, veletek könnyeztem, Tünde és Dóri- GRATULÁLOK!!!!! Felejthetetlen, pozitívan élménydús utazást kívánok a családnak! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kedves vagy! Köszönjük:)

      Törlés
  4. Akkor ezek szerint ez egy szerencsehozó sajtos rúd! :) Ha esetleg mégsem hoz szerencsét, akkor is viszem a receptet, mert nagyon fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés
  5. Gratulálok, úgy a sütihez, mint a jó szerepléshez!:)

    VálaszTörlés
  6. Nem hiszem el, hogy én ezt eddig nem olvastam :-))))))))))))))))

    VálaszTörlés