2012. április 27., péntek

TAVASZ - 9. hét - SZOMBAT - Tavaszi retekleves


Engem is megszédített a medvehagyma szezon, úgyhogy vettem egy csokrot a helyi zöldségesnél. Egy csokor szép nagy adag, több ételbe is elegendő, így hétvégén medvehagymás ételeket ettünk, én még a reggeli szendvicsembe is belecsempésztem egy-egy levéllel, mert ugye egészséges és nagyon finom. Meglepő módon a gyerekeknek is nagyon bejött, bár vásárláskor erre nem fogadtam volna:) Ez a leves annyira ízlett nekik, hogy vacsorára nekem és a páromnak már nem is jutott, mindet felfalták és megkértek, hogy másnap is ilyet főzzek...kár, hogy medvehagymát nem lehet egész évben kapni!

Hozzávalók:

50 dkg sörretek
1 sárgarépa
7-8 levél medvehagyma
olaj
1 liter zöldségleves (vagy 1 db zöldségleves kocka)
1 gerezd fokhagyma
só, őrölt bors
-----------------------------------
összesen 250 Ft

A retket és a sárgarépát hámozzuk meg, majd vágjuk kisebb kockákra. A fokhagymát tisztítás után aprítsuk fel és egy közepes lábosban kevés olajon kezdjük el pirítani. 1-2 perc után adjuk hozzá a kockázott retket és répát. Pirítsuk 3-4 percig majd öntsük fel a zöldséglevessel. Ízesítsük sóval, borssal és az apróra vágott medvehagymával. Félig lefedve főzzük a zöldségek puhulásáig.

A levest húzzuk le a gázról és még forrón pürésítsük a botmixerrel. Tegyük vissza a gázra és forraljuk fel. Ha túl sűrűnek találnánk, öntsük fel kevés vízzel. Még utoljára kóstoljunk egyet, ha szükséges, használjunk még sót.

A kész levest a medvehagyma imádók kevés aprított medvehagymával megszórva tálalják.



Bajban vagyok: nem emlékszem a recept forrására! Évekkel ezelőtt jegyzeteltem fel ezt az átlatam gyakran készített finom ételreceptet, de hogy honnan?!...Stahl Juditra tippelek, bár nem vagyok biztos benne. Mindegy is, a lényeg az, hogy aki még nem kóstolta, az mindenképpen próbálja ki, mert tényleg nagyon finom. Nálunk osztatlan sikernek örvend:) Most petrezselymes burgonyapürével fogyasztottuk.
Hozzávalók:

Húsgolyókhoz:
fél kg darált sertéshús 550 Ft
1 evőkanál vaj
1 nagyobb fej vöröshagyma apróra vágva 15 Ft
1 tojás 50 Ft
kb. 10 dkg zsemlemorzsa
1 dl főzőtejszín 134 Ft
csipet őrölt bors
olaj

Mártáshoz:
2 dl főzőtejszín 268 Ft
2 evőkanál liszt
2 evőkanál szójaszósz
csipet őrölt bors
1 kávéskanál pirospaprika
kevés víz

Körethez:
1 kg burgonya 129 Ft
1 csokor petrezselyemzöld 85 Ft
tej
---------------------------------
összesen kb. 1300 Ft

Az apróra vágott hagymát fonnyasszuk meg a vajon. A tojást verjük fel, keverjük össze a tejszínnel és adjuk hozzá a zsemlemorzsát. Hagyjuk állni 10 percig.

A darált húst gyúrjuk össze jó alaposan a vajas hagymával, a zsemlemorzsával és a fűszerekkel. Formázzunk vizes kézzel diónyi gömböket és forró olajon mindkét oldalukat süssük barnára.

A sütés után maradt olajba keverjünk 2 evőkanál lisztet és 1 kávéskanál pirospaprikát, pirítsuk 1 percig, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy tejföl sűrűségű legyen. Hígítsuk a szójaszósszal és a tejszínnel. Ízesítsük kevés borssal és forraljuk fel.

A burgonyapüréhez a meghámozott és kisebb kockákra vágott burgonyát főzzük puhára sós vízben. A főzési idő felénél tegyük bele az aprított petrezselyemzöldet is. A megpuhult burgonyáról borítsuk le a főzővizet (ügyesen, hogy a petrezselyemezöld a lábosban maradjon) és kevés tej hozzáadásával, botmixer segítségével pürésítsük megfelelő állagúra.

A húsgolyókat a barnamártással leöntve, a petrezselymes burgonyapürével tálaljuk.

 

2 megjegyzés:

  1. De ha veszel 2 csokorral, le is lehet fagyasztani, nálam megtalálod, hogyan. Érdemes:-))))

    VálaszTörlés
  2. Vagy szedsz egy nagy kosárnyit, megmosod, kicsit leszárítgatod, apróra feldarabolod aprítógéppel, sóval összekevered, beföttesüvegbe teszed, olivaolajjal felöntöd, légmentesen ellepje. Hütöben tárolom lassan 1 éve, néha tiszta kanállal kiveszek annyit amennyi kell, néha utánöntök kis olajat, hogy ellepje és kész.

    VálaszTörlés