2013. július 17., szerda

Basbaussa - arab grízes süti


Egy tuti, könnyen elkészítehtő sütemény Kétcicától. Túl sok bevezetőt nem írok hozzá, inkább kipróbálást javaslok. Az eredeti receptben egy mascarpone krém került a süti tetejére (amely egyébként el is hagyható, anélkül is remek az íze...), nálam pedig a Kulka János féle citromkrém került rá. A gyerekek kérésére finom, édes, magyar őszibarackkal díszítettem:)

Hozzávalók:

tészta:
5 dkg olvasztott vaj
25 dkg gríz
2 citrom reszelt héja és leve
25 dkg joghurt
2 tojás
15 dkg cukor
fél csomag sütőpor
5 evőkanál kókuszreszelék

bevonat:
1 citrom leve
1 dl víz
5 dkg cukor

krém (elhagyható):
eredetileg 10 dkg mascarpone, 3 evőkanál porcukor, fél citrom héja és pár csepp citromlé, 1 evőkanál kókuszreszelék

díszítésnek őszíbarack

Vajazzunk ki egy kisebb tepsit (33*28-as), a többi vajat olvaszsuk fel. A joghurtot, tojást, citromhéjat és levet, a cukrot, a sütőport, a grízt és a kókuszreszeléket jól dolgozzuk össze, majd öntsük hozzá az olvasztott vajat. Keverjük jól el, majd az egészet lefedve pihentessük 30 percig. Ezután öntsük bele a kivajazott tepsibe és 180 fokon süssük addig, amíg aranyszínű lesz a teteje.

A bevonathoz a vízben keverjük el a cukrot és a citromlét, forraljuk 5 percig, hűstük langyosra és locsoljuk rá a forró sütemény tetejére. Az elkészült édességet hagyjuk a tepsiben kihűlni. Ha kihűlt, kenjük rá a citromkrémet és díszítsük ki az őszibarack darabokkal.

TIPP: az őszibarack darabokat belekeverhetjük a citromos krémbe is.

6 megjegyzés:

  1. De jól néz ki! Igazi nyári süti :)

    VálaszTörlés
  2. A gyümölcs ráadás, nagyon jól hangzik!

    VálaszTörlés
  3. Tetszik a recept, nagyon is. :)
    Kicsit rég voltam nálad, illetve nem csak nálad - mindenkinél, de most pótlom... :)

    VálaszTörlés
  4. Különleges a neve, az ízét pedig nagyon is el tudom képzelni! Itt az őszibarack-szezon, be is iktatom magamnak ezt a finomságot. :)

    VálaszTörlés
  5. Én most készítem, remélem sikerülni fog..érdekesnek tűnik...

    VálaszTörlés