2012. április 24., kedd

TAVASZ - 9. hét - KEDD - Sóban sült töltött csirkecombok kukoricapürével



Régen sütöttem már sóban egész csirkét, pedig régebben gyakran került az asztalra és milyen finom volt...Most nem egész csirkét, hanem csirkecombokat vettem, amikbe ugyanaz a főtt tojásos, májrkémes, mustáros töltelék került (kis medvehagymát is belecsempészve:)), mint az egész csirkébe. A kukoricapüré pedig egyenesen tökéletes volt ehhez az ételhez!

Hozzávalók:

10 db csirke alsó comb 845 Ft
kevés Házi Arany WOK fűszerkeverék (imádom!!!, előfordul, hogy vajjal vagy tejföllel megkent pirítós kenyérre szórva is fogyasztom!)

3 db főtt tojás 150 Ft
1 kisebb szárnyas májkrém 119 Ft
1 kisebb fej vöröshagyma 10 Ft
5-6 levél medvehagyma
só, bors

45 dkg fagyasztott morzsolt kukorica 185 Ft
kevés tej

negyed kg tengeri só
------------------------------------
összesen 1310 Ft

A sóban sült csirkecombnál a húst nem kell sózni! A tepsi aljába szórt só mennyisége sütés közben átjárja a húst. Viszont fontos odafigyelni a só mennyiségére, mert ha túl sok kerül a tepsibe, az elsózhatja az ételt! Egész csirkénél 1 kg konyhai sót szórtam régen a tepsibe, 10 db csirkecomb esetében negyed kg mellett döntöttem, azért is, mert ma már tengeri sót használok. Az is fontos, hogy milyen minőségű a tengeri sónk, hiszen vannak erősebb ízűek és gyengébbek, szóval mindenki kisérletezze ki otthon a megfelelő mennyiséget mindig szem előtt tartva, hogy inkább utólag kelljen megsózni az ételt, mint az elején elsózni...

Szóval: a combokat jó alaposan tisztítsuk meg, mossuk át és töröljük szárazra. Mint írtam, imádom a WOK fűszerkeveréket, ami ehhez az ételhez is kiválóan illik, ezért nagyon óvatosan, kis mennyiséget használva (mert ebben a fűszerkeverékben is van só), enyhén megszórtam a combokat.

A tojást főzzük keményre, hámozzuk meg, majd villával törjük össze és keverjük hozzá az aprított hagymát, kevés sót, borsot, a szárnyas májkrémet, az aprított medvehagymát, végül ízlés szerinti mustár mennyiséggel keverjük krémesre. Töltsük ezt a krémet a combok bőre alá.

Nagyobb tepsiben egyenletesen osszuk el a sót és fektessük rá a megtöltött combokat. Alufóliával fedjük le és előmelegített sütőben, 200 fokon pároljuk 45 percig, majd a fóliát levéve süssük pirosra.

A kukoricapüréhez a fagyos kukoricaszemeket forgassuk át forró olajon, majd 3-4 perc pirítás után öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, sózzuk, borsozzuk meg és főzzük puhára. A főzővizet öntsük le róla és annyi tej hozzáadásával pürésítsük, amennyivel krémes állagú lesz.

12 megjegyzés:

  1. Nálunk is ez a töltött csirke tölteléke :-)) Ez a kukoricapüré mellé szuper ötlet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Klasszik töltelék...:) A kukoricapüré azért is hasznos, mert ha picit túlsóztuk a combokat, megszelidíti a sós ízt.

      Törlés
  2. Téééényleg, régen én is sütöttem már són csirkét, de valahogy elfelejtődött nálunk is... A kukoricapüré nagyon jó ötlet!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Néha jó elővenni a talán már elfeledett régi recepteket és kicsit újragondolva (lásd: kukoricapüré...) megvalósítani azokat:)

      Törlés
  3. Remek ez a módszer, szép lett a csirke, ízre is fimom lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen az elismerést és az első kommentedet is:)

      Törlés
  4. Kukoricapüréről még soha nem hallottam, de nagyon tetszik! Nemkülönben a husid! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kukoricapüréről fél évvel ezelőttig én sem hallottam, mert sem anyukám, sem mamikám nem készítette, de érdemesnek tartottam kipróbálni és nem bántam meg! Egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége, tényleg nagyon finom lett:) Ehhez a húshoz pedig nagyon illik!

      Törlés
  5. Hűha, micsoda látvány!! Keveset vacsoráztam, emiatt most úgy érzem, hogy a egész tepsiddel meg bírnám enni. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen küldenék Neked, ha már nem fogyott volna el:)

      Törlés
  6. A són sütés tökéletes találmány! A töltött csirkét azért is szeretem készíteni, mert frissen, melegen is nagyon finom, de kihűlve, másnap eszegetve is igazi ízélmény! :) Kukorica püré? hm, ezt megjegyzem!

    VálaszTörlés
  7. Drága Tündikém!
    Ez a recept annyira megtetszett, hogy jövőhéten mindenképp elkészítem:)
    Sok puszi:)

    VálaszTörlés