2012. április 20., péntek

TAVASZ - 8. hét - SZOMBAT - Almaágyon sült kacsacomb petrezselymes sült sárga burgonyával és párolt káposztával


Judit húgom meghívott bennünket egy finom szombati ebédre és amikor elárulta, hogy kacsacombot süt nekünk, szemeink felcsillantak az örömtől, hiszen imádjuk a kacsát :), viszont ritkán jutok hozzá házi példányokhoz. Hugi viszont a piacon gyönyörű házi kacsacombokat vásárolt, amit két nagylányom segítségével készített el. Nagyon finom lett, kívül ropogósra sült, belül puha és omlós maradt. Hozzá karikázott sült burgonya és párolt lilakáposzta volt...Mennyei lakoma :)
Hozzávalók:

személyenként egy egész kacsacomb
só, bors
rozmaring
2 db alma
4-5 gerezd fokhagyma

1 kg sárga burgonya
petrezselyemzöld
a kacsából kisült zsír

1 nagy fej lilakáposzta
1 közepes fej hagyma
cukor
őrölt fűszerkömény
ecet
olaj

A kacsacombokat tisztítsuk meg és mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk. Az almákat mossuk meg, magházukat távolítsuk el és vágjuk vastagabb karikákra. Béleljünk ki egy nagyobb tepsit az almaszeletekkel, szórjuk rá a tisztított fokhagymát, majd helyezzük rá a kacsacombokat. Tegyünk a combok tetejére 2-3 ágacska rozmaringot, fedjük be alufóliával és előmelegített sütőben 200 fokon kezdjük el párolni. A kacsacomból sok zsír ki fog sülni, így kb. 1 óra múlva óvatosan vegyük ki a tepsit a sütőből és a felesleges zsírt öntsük le a kacsacombokról. Ez az ízletes zsír szépen megdermed és kenyérre kenve nagyon finom reggeli lesz belőle. A tepsit toljuk vissza a sütőbe és a combokat puhulásig süssük. Az utolsó fél órára vegyük le a fóliát róla és pirítsuk ropogósra a combokat (ne süssük sokáig fedetlenül a húst, mert ki fog száradni!).

A burgonyát tisztítsuk meg és vágjuk 2-3 mm vastag karikákra. Forgassuk össze sóval és az aprított petrezselyemzölddel. Egy tepsit kenjünk ki a felesleges kacsazsírral, borítsuk bele az ízesített burgonyát, rendezgessük el és ha légkeveréses sütőnk van, tegyük be a kacsacombok alá a tepsit és a burgonyákat süssük puhára.

A káposzta torzsáját vágjuk ki, külső leveleit távolítsuk el, vágjuk félbe, majd negyedbe és csíkozzuk fel. A hagymát tisztítás után vágjuk apróra. Egy nagyobb lábosban melegítsünk fel olajat és karamellizáljunk rajta kb. 3-4 evőkanál cukrot. A barnára olvadt cukorhoz adjuk hozzá az aprított hagymát, keverjük össze, majd szórjunk bele őrölt fűszerköményt. Pirítsuk 1-2 percig és borítsuk bele a felcsíkozott káposztát. Sózzuk meg (kb. 1-2 evőkanál só kell, hogy a káposzta levet tudjon engedni), keverjünk bele ecetet és lefedve pároljuk puhára. Közben gyakran kóstolgassuk és ha szükséges, ízesítsük még ecettel.

A ropogósra sült kacsacombokat a burgonyával és a párolt káposztával tálaljuk. Én el szoktam fogyasztani a kacsa alatt sült ízletes almákat is.

TIPP: a kacsacombot több fűszer használatával tehetjük ízletesebbé (kakukkfű-tárkony-rozmaring keverékével jól bedörzsölve)


Az 1 hét - hétszer 1 kekszes finomság alkalmával már bemutattam, hogy sütés nélkül, egyszerűen elkészítve is lehet nagyon finom édességeket az asztalra varázsolni. Most is egy ilyen recept következik, ami nagyon nagy sikert aratott kiscsaládom körében.
Hozzávalók:

Kakaós massza:
25 dkg darált háztartási keksz 125 Ft
12,5 dkg margarin 99 Ft
10 dkg porcukor 39 Ft
meggylé
5 dkg cukrozatlan kakaópor

Violágos massza:
25 dkg darált háztartási keksz 125 Ft
12,5 dkg margarin 99 Ft
10 dkg porcukor 39 Ft
tej

Kókuszos krém:
10 dkg kókuszreszelék 134 Ft
3-4 evőkanál porcukor
1-2 evőkanál vaj
kevés tej

Meggyes krém:
fél üveg magozott meggybefőtt levével együtt 134 Ft
kb. 1 evőkanál étkezési keményítő

5 dkg kókuszreszelék a szóráshoz 67 Ft

alufólia a feltekeréshez
----------------------------------
összesen 900 Ft

A kakaós masszához a darált kekszet keverjük össze a porcukorral, a kakaóporral, a margarinnal ás annyi meggylével, hogy egy nem morzsalékos, hanem jól összeálló, könnyen formázható masszát kapjunk.

A világos masszához ugyanígy gyúrjuk össze a hozzávalókat, csak tej hozzáadásával érjük el a kívánt állagot.

A kókuszos krémhez a kókuszreszeléket borítsuk kisebb lábosba és fözzük 3-4 percig annyi tejjel, amennyit felvesz. Hűtsük ki, majd keverjük hozzá a porcukorral habosra kevert vajat.

A meggyes krémhez a fél üveg meggybefőttet öntsük kisebb lábosba, forraljuk fel, majd sűrítsük be a kevés vízzel elkevert étkezési keményítővel. Hűtsük ki.

Tépjünk le egy nagyobb darab alufóliát. szórjunk rá bőségesen kókuszreszeléket és nyújtsuk ki rajta a kakaós masszát kb. fél cm vastagságú téglalappá. Hagyjuk rajta az alufólián.

Egy másik darab alúfólián nyújtsuk ki a világos masszát ugyanakkora téglalappá, mint a kakaós lap.

A világos téglalapot tegyük rá a kakaós lapra és tetejét kenjük meg egyenletesen a vajas kókuszkrémmel. Erre kenjük rá a meggyzselét, majd az egészet az alufólia segítségével tekerjük fel hosszabbik oldala felől úgy, mint a bejglit.

Tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen, majd vágjuk 1 cm vastag szeletekre.


2 megjegyzés: