2013. március 6., szerda

Rizskoch


Hetente egyszer mindig készül nálunk tejbegríz vagy tejberizs, melynek megfőzése Drágám reszortja. Ez már amolyan hagyománnyá alakult. Ebből kiindulva döntöttem úgy ezen a héten, hogy a Tejszínhabnál meglesett és utoljára gyerekkoromban fogyasztott rizskoch-ot készítem el, páromnak pedig meghagyom a tejbegríz főzését. Tejszínhab vanília sodóval tálalta ezt az édességet, többen csokiöntetet készítenek hozzá, esetleg mazsolával, meggyszemekkel dúsítják. Nekem mindegyik változat jöhet. Én most egy újabb változat mellett döntöttem és birsalma befőttel, valamint málnalekvárral tálaltam.

Hozzávalók:
fél kg rizs
1 liter tej
2 teáskanál vanília aroma
kb. 10 dkg cukor
3 tojás szétválasztva
1 citrom reszelt héja (és esetleg rezselt narancshéj is)

tálaláshoz birsalma befőtt (a nyári befőzésből való) és málnalekvár

Az átmosott rizst főzzük puhára a vanília aromával ízesített tejben (állandó kevergetés közben), majd adjuk hozzá a cukrot és egyenként a tojások sárgáját. A tűzről lehúzva keverjük hozzá a tojások fehérjéből vert kemény habot, valamint a reszelt citromhéjat is.

A masszát öntsük vajjal vastagon kikent hőálló tálba és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percig.

Hagyjuk langyosra hűlni és nagyobb kockákra vágva tálaljuk. Tetejét szórjuk meg a kisebb darabokra szelt birsalmával és a málnalekvárral.

14 megjegyzés:

  1. Én nagyon szeretem, viszont a Férjem ki nem állja; ezért elég ritka nálunk, sajnos

    VálaszTörlés
  2. A birsalmalekvárt én nem szeretem, de a málnalekváros jöhetne :P

    VálaszTörlés
  3. Bármilyen tejberizses dolog jöhet, hamar eltüntetjük :-)Ez is nagyon finom!

    VálaszTörlés
  4. Jaj de jó lenne ha tudnám hogy én mit rontok el... nekem még sohasem sikerült a rizskoch... vajon mit rontok el?! A tiéd hmmmmmmmm de megenném!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miben nem sikerült? Nem volt finom, vagy nem volt édes, vagy szétfolyt? Próbáld ki ezt a verziót:)

      Törlés
  5. Még sosem próbáltam, úgy sem lenne olyan mint a mamámé.... De a tietekből küldhetsz egy kockát! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel nem értek egyet! Aki olyan finomságos, kreatív sütiket, tortákat alkot, mint te, annak nem okozhat gondot egy rizskoch! És ezzel nem a Nagymamák érdemeit csorbítom, de ők is kezdték valahogy...:)

      Törlés
  6. Imádom, imádom! Vaníliaöntet, csokiöntet, szamócalekvár, tökmindegy, csak rizskoch legyen! :D

    VálaszTörlés
  7. Imádom, de nagyon rég készítettem. Ideje lenne már tervbe venni, mert a családom mostanában többször is célzott rá... :-))

    VálaszTörlés