2012. április 6., péntek

TAVASZ - 7. hét - VASÁRNAP - majdnem Gundel torta



Egy istenien finom torta, mely a világ egyik legfinomabb és legegyszerűbben elkészíthető krémével van töltve:) A tésztájában darált dió és olvasztott étcsoki adja azt az ízt, amely miatt nem lehet abbahagyni a torta fogyasztását! Az eredeti torta 3 lapból áll és a második lapra egy marcipán réteg kerül, amelyet én most kihagytam. Legközelebb kipróbálom a marcipán réteggel is, plusz ízt adva az amúgy is mennyei süteménynek...
Hozzávalók:

Tészta:
4 db tojás 200 Ft
8 dkg cukor 23 Ft
4 dkg liszt
4 dkg darált dió
3 dkg mandula (nálam kimaradt és diót tettem bele a mandula helyett is)
5 dkg olvasztott étcsokoládé 199 Ft

Krém:
2 dl habtejszín 175 Ft
18 dkg jó minőségű étcsokoládé 598 Ft (nálam Boci)

Díszítésnek:
2 dl habtejszín 175 Ft
1 csomag habfixáló 75 Ft
2 evőkanál porcukor
negyedbe vágott dióbél
kevés reszelt étcsokoládé
--------------------------
összesen kb. 1500 Ft

A tészta hozzávalóit elfelezve két lapot sütünk: a két tojást kettéválasztjuk és a sárgáját felverjük 2,5 dkg cukorral, a maradék 1,5 dkg cukorral a fehérjéből verünk kemény habot. A tojássárgájás masszához adjuk hozzá a felolvasztott étcsoki felét (vagyis 2,5 dkg-ot), majd keverjük hozzá óvatosan a fehérjéből vert kemény habot, valamint a lisztet, a darált diót (és a mandulát).

A masszát sütőpapírral bélelt kerek tortaformában süssük meg 190 fokon.

A tészta hozzávalóinak másik feléből ugyanígy süssünk kerek lapot.

A krémhez forraljuk fel a tejszínt, majd zárjuk el alatta a gázt. A forró tejszínbe tördeljük bele az étcsokit és folyamatos keverés mellett olvasszuk fel.


Kezdjük el kihűteni és ha tejföl sűrűségűre hűlt, botmixerrel vagy gépi habverővel habosítsuk világos színűre.



Az egyik tortalapot kenjük meg a krém felével, majd helyezzük rá a másik tortalapot. Ezt is vonjuk be a krém másik felével.

A porcukrot és a habfixálót keverjük össze a tejszínnel, majd verjük kemény habbá. A tejszínhabot tegyük nyomózsákba és nyomjunk rózsákat a torta tetejére. Mindegyik rózsába állítsunk egy negyedre vágott dióbelet. Az egészre reszeljünk rá némi étcsokit és a kész tortát tegyük hűtőbe.

Jól lehűtve fogyasszuk.



8 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki ez a torta! Ritkán készítek csokisat, nekem inkább a gyümölcsöst kérik tortába, de tetszik a krémje, eltudom képzelni, jó csokis. Szerintem ennek nálam is lenne sikere:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik! Finom lehet a krém is, a diós-csokis tésztáról nem is beszélve! :)

    VálaszTörlés
  3. Kérek egy virtuális szeletet!! :-)))

    VálaszTörlés
  4. Csábít, viszem a receptet! :)

    VálaszTörlés
  5. Kedves HajniZoli! A krém valóban nagyon finom és nem túl édes, ha a gyümölcsöset szeretitek, szerintem a meggy kiválóan illik bele.

    Kedves Hankka! Örülök, hogy elnyerte tetszésedet a torta, valóban finom az egész úgy, ahogy van:) A plusz réteg kimaradt marcipánnal meg még finomabb lehet:)

    Kedves Teller-cake! Küldöm a virtuális szeletet:)))

    Kedves Vicuska! Örülök, hogy "elcsábítottalak":)

    VálaszTörlés
  6. Feltettem a tőled kapott díjakat, majd nézzél be hozzám és köszi még egyszer! Szép napot! :-)

    VálaszTörlés
  7. Már a bevezető szövegnél is felcsillant a szemem, mert olyan élménnyel írtál róla... A képek láttán meg rögtön tudtam, hogy ezt egyszer meg kell sütnöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha egyszer majd megsütöd, várom a visszajelzéseket az ízélményről:)

      Törlés