2012. április 6., péntek

TAVASZ - 7. hét - SZOMBAT - Oldalas ajvárral és sós rétessel


Már régóta el akartam készíteni az ajvárt, aminek most jött el a napja. Nagyon finom lett és kiválóan passzolt az oldalashoz és a köretként felszolgált burgonyapürével töltött réteshez.
Hozzávalók:

1 kg oldalas 1065 Ft
1 fej hagyma 15 Ft
1 fej fokhagyma
2 db babérlevél
só, bors
mustár

az ajvárhoz:
1 db padlizsán 129 Ft
3 db pritamin paprika
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej hagyma
1 db paradicsom 23 Ft
olaj
só, cukor
(ecet)

burgonyapürével töltött réteshez:
1 csomag réteslap 129 Ft
1 kg burgonya 139 Ft
3-4 evőkanál zsemlemorzsa
25 dkg ricotta 229 Ft
10 dkg vaj 154 Ft
3 tojás fehérje 150 Ft
1 tojás sárgája
1 csokor snidling
só, bors
olaj
--------------------------------
összesen kb. 2100 Ft

Az oldalast daraboljuk fel és tegyük fel főni a babérlevéllel, sóval, hagymával, fokhagymával, borssal ízesített vízben. Kb. 1 óra múlva vegyük ki és tegyük kiolajozott hőálló tálba. A főzővizet szűrjük le és a szűrőben maradt hagymát, fokhagymát villával törjük össze, keverjük el a mustárral és ezzel a páccal jó alaposan kenjük be az oldalasokat. 200 fokos sütőben 35-40 perc alatt süssük pirosra.

Az ajvárhoz a padlizsánt és a paprikát mossuk meg, a padlizsánt éles kés hegyével szurkáljuk meg és tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 30-40 percig süssük, majd vegyük ki és egy pillanatra tegyük hideg vízbe mindkettőt (így könnyebben le tudjuk húzni a héjukat). A hagymát tisztítás után vágjuk apróra és serpenyőben hevített olajon kezdjük el párolni. Közben a paradicsomot mosás után szintén vágjuk apróra és adjuk a hagymához, a tisztított és apróra vágott fokhagymával együtt. Pirítsuk 4-5 percig. A héjától megfosztott padlizsánt és paprikát vágjuk kisebb darabokra és szintén adjuk a hagymás alaphoz. Sózzuk meg, pirítsuk további 4-5 percig, majd az egészet borítsuk bele turmixgép poharába. Botmixerrel pürésítsük és öntsük vissza a serpenyőbe. Kóstolás után ízesítsük még cukorral és ha szükséges, sóval (esetleg kevés ecettel tehetjük pikánsabbá) és forraljuk fel.

A burgonyapürés réteshez a burgonyát tisztítás után vágjuk kisebb kockákra és sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le és törjük át a vajjal, ízesítsük sóval, borssal. Ha kihűlt, keverjük hozzá a ricottát és a finomra vágott snidlinget. A tojások fehérjéből verjünk kemény habot és azt is forgassuk a masszába.

A réteslapokat egyenként szórjuk meg zsemlemorzsával és csorgassuk meg kevés olajjal, így rétegezve őket (az első réteslapot konyharuhára fektessük). A legfelső rétegre kenjük rá a tölteléket és a konyharuha segítségével tekerjük fel. Tetejét kenjük meg a tojássárgájával és sütőpapírral bélelt tepsiben süssük 200 fokon aranyszínűre.

A recept alapötlete Borbás Marcsitól származik!

1 megjegyzés:

  1. Jó lehet ez a sós rétes!!! Nagyon szeretem, szeretjük mi is az ajvárt, szoktam befőzni.

    VálaszTörlés