2012. december 19., szerda

Karácsonyi sütemény ötletek 4. - Szilvalekváros mézes tekercs

Tavaly készítettem ezt a finom szilvalekváros tekercset (a recept Mohától való), mellette pedig egy sima csokis muffin látható, melyet a karácsonyi cukormáz dekoráció tesz különlegessé. Szerintem a karácsonyi asztalon méltó és őt megillető helye van a szilvalekváros süteményeknek, úgyhogy lehet előkapni a finom házi szilvalekvárt és lehet például ebbe a süteménybe betölteni:)

Szilvalekváros mézes tekercs hozzávalói:

50 dkg liszt
7 dkg zsír/vagy vaj
20 dkg porcukor
15 dkg méz
2 tojás
2 kávéskanál szódabikarbóna
3 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
sűrű szilvalekvár (nálam házi)
(esetleg kevés reszelt citromhéj és kevés citromlé a nem túl édes ízek kedvelőinek)

a kenéshez tojássárgája

a díszítéshez fehér és színes cukormáz (1 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, pici citromlé, 1 evőkanál étkezési keményítő, ételfesték -lehet porból vagy lehet folyékony is, de akkor növelni kell a porcukor mennyiségét)

A lisztet keverjük össze a száraz hozzávalókkal, morzsoljuk el a vajjal, majd tegyük hozzá a langyos mézet és a tojásokat is. Jól dolgozzuk össze, majd a kész tésztát fóliába csomagolva tegyük hűtőbe pár órára vagy egész éjszakára.

A tésztát osszuk három egyenlő részre és lisztezett felületen egyenként nyújtsuk ki kb. 30*25 cm-es téglalappá úgy, hogy a kinyújtott téglalap közepén kicsit vastagabb legyen a tészta. Erre a vastagabb részre kenjük rá a szilvalekvárt (ne sajnáljuk!), majd mindkét oldalról hajtsuk rá a tésztát. Nyomkodjuk le és tegyük sütőpapíros tepsibe. Tetejüket kenjük le kevés vízzel elkevert tojássárgájával és 200 fokon kb. 20-25 percig süssük.

Ha teljesen kihűlt, akkor lehet a fehér és színes cukormázzal díszíteni, a szintén teljesen kihűtött csokis muffinokkal együtt.
                    
                            

2 megjegyzés:

  1. Jaj de jók ezek a mézes tekercsek és a muffinok is nagyon mutatósak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Mutatós muffinok, mézesek...mennyei...(micsoda alliterációra vagyok képes így reggel...:))))

      Törlés