2012. április 4., szerda

TAVASZ - 7. hét - SZERDA - Sajtkrémes-snidlinges hajtoványok



Fiatal háziasszony koromban hadilábon álltam a kelt tésztákkal, nem tudtam rendesen élesztőt futtatni, nem kelt meg kétszeresére a tészta, vagyis az erőfeszítéseimet nem nagyon koronázta siker, ezért hosszú időre lemondtam az egyébként hőn szeretett kelt tészták készítéséről. Aztán felfedeztem Mohánál a mini sajtos hajtoványokat és az egyéb kelt tésztából készült finomságait, és úgy döntöttem, nekifutok még egyszer az elkészítésüknek...és milyen jól tettem! Egy igazán finom, puha tésztájú, sok mindennel tölthető finomság lett a végeredmény, amit kiscsaládom nagy örömére most már gyakran készítek.

Ma kétfajta hajtovány sült: az egyiket snidlinges sajtkrémmel töltöttem, a másikat pedig a tegnapról maradt paradicsomos öntettel tekertem fel.

Hozzávalók:

tésztához:
fél kg liszt 67 Ft
1 evőkanál só
1 kávéskanál cukor
1 dl olaj 44 Ft
3 dl tej 47 Ft
2,5 dkg élesztő 23 Ft
csipet szódabikarbóna
-----------------------
összesen 190 Ft

snidlinges sajtkrémhez:
1 tömlős sajtkrém 209 Ft
2 evőkanál vaj
kevés só
1 nagyobb fokhagyma
finomra vágott snidling ízlés szerinti mennyiségben
reszelt sajt
-----------------------
összesen kb. 300 Ft

Tetejére:
1 tojás 50 Ft
reszelt sajt

Az élesztőt morzsoljuk össze egy kisebb tálkában, szórjuk rá a cukrot és öntsünk rá 1 dl meleg tejet (ne legyen forró!). Az egészet takarjuk le konyharuhával és tegyük meleg helyre (napos ablakba, radiátor mellé...), hogy felfusson (kb. 5-8 perc).

A lisztet borítsuk nagyobb keverőtálba, keverjük hozzá a sót, a csipet szódabikarbónát, a felfutott élesztőt , az olajat és a még mindig langyos tej megmaradt részét. Jól gyúrjuk össze, hogy összeálljon. Borítsuk lisztezett felületre és azon is gyúrjuk át. Tegyük vissza a tésztát a keverőtálba, takarjuk le konyharuhával és meleg helyen kb. fél óra alatt kelesszük duplájára.

Közben a sajtkrémet keverjük ki a vajjal, a sóval, a zúzott fokhagymával és a snidlinggel.

A megkelt tésztát osszuk négyfelé és egyenként nyújtsuk ki lisztezett felületen 2-3 mm vékony téglalappá. Kenjük meg a snidlinges sajtkrém 1/4-ed részével (a tegnapról maradt paradicsomos öntet 1 téglalap megkenésére volt elég, ezért én a sajtkrémet most három részre osztottam), borítsuk be vékonyan reszelt sajttal és tekerjük fel hosszabbik oldala felől úgy, mint a bejglit.

A tekercset vágjuk fel trapéz alakúra és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe (közöttük hagyjunk távolságot, mert sütés közben még dagadni fognak). Tetejüket kenjük meg a felvert tojással és szórjuk meg kevés reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben, 200 fokon süssük szép pirosra.


2 megjegyzés:

  1. Ugyanígy voltam a kelt tésztákkal, 30 éves koromig szinte féltem tőle, azóta kedvencemmé avanzsálta magát minden élesztős finomság a konyhámban! Mindkét hajtovány tetszik! Nem is gondoltam, hogy ennyire "olcsó"-ba kerül! Nagyon jó, hogy be tudod jegyzetelni az árakat!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnyugtattál, hogy kétbalkezes kelt tészta mutatványaimmal nem voltam egyedül:)

      Törlés