2012. április 3., kedd

TAVASZ - 7. hét - KEDD - Zöldségpuffancs paradicsomos öntettel és snidlinges-fokhagymás tejföllel


Egy tócsnira hasonlító étel, melyben nem reszelt burgonya, hanem répa, fehérrépa, karalábé, zeller van. Nagyon finom lett. Az eredeti Frank Júlia recept tartár mártást ír hozzá, én inkább paradicsomos öntetet készítettem és megláttam a snidlinget a boltban (amit imádok), ezért snidlinges-fokhagymás tejfölt is tálaltam mellé. Valamint kukoricát, mert azt pedig a gyermekeim imádják...
Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

40 dkg vegyes zöldség (nálam most 2 répa, 1 fehérrépa, 1 kisebb karalábé és 1 kisebb zeller, de lehet brokkoli, karfiol, padlizsán, cukkini...ízlés szerint bármilyen zöldség) 300 Ft
Besamell mártáshoz: 3 dkg vaj, 3 evőkanál liszt, 3 dl tej 70 Ft
1 tojás 50 Ft
1 kisebb hagyma 15 Ft
1 csokor petrezselyemzöld 69 Ft
1 teáskanál majoránna
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt szerecsendió
1 kávéskanál sütőpor
só, bors
liszt
olaj
--------------------------------
összesen kb. 600 Ft

paradicsomos öntet:

1 doboz hámozott paradicsom konzerv 199 Ft
1 kisebb hagyma 15 Ft
1 nagyobb gerezd fokhagyma
só, bors
kevés cukor
olaj
--------------------------------
összesen 230 Ft

snidlinges-fokhagymás tejföl:

egy kis tejföl 80 Ft
fél gerezd fokhagyma
snidling
-------------------------------
összesen 100 Ft

1 nagyobb doboz kukorica konzerv 259 Ft

A zöldségpuffancshoz tisztítsuk meg a zöldségeket és a reszelő legdurvább fokán reszeljük le. A hagymát vágjuk apróra, a petrezselyemzöldet szintén aprítsuk fel.

Közepes lábosban hevítsük fel a vajat, majd szórjuk rá a lisztet és kézi habverővel kevergetve pirítsuk 1 percig, majd öntsük fel a tejjel és folytonos kevergetés mellett főzzük sűrűre. Húzzuk le a tűzről és keverjük bele a hagymát, a zöldségeket, a zúzott fokhagymát, az aprított petrezselyemzöldet, a majorannát, sót, borsot, szerecsendiót, sütőport és a tojást is. Végül annyi lisztet adjunk hozzá, mint a tócsnihoz, vagyis hogy egy sűrűbb masszát kapjunk. Jól keverjük el.

Egy serpenyőben forrósítsunk bő olajat és egy-egy fakanálnyi masszát tegyünk bele, amit a fakanállal lapogassunk el kb. fél cm vastagságúra. A puffancsok mindkét oldalát alacsony lángon süssük barnára, majd szedjük ki és papírtörlőn itassuk le róluk a felesleges olajat. (ha a puffancsok szétesnek az olajban, akkor adjunk még a masszához lisztet)

A paradicsomos öntethez a hagymát tisztítás után vágjuk apróra és kevés olajon kezdjük el párolni. Közben a fokhagymát szintén tisztítsuk meg és vágjuk apróra, majd adjuk a hagymához. 1-2 perc pirítás után öntsük bele a hámozott paradicsomokat levükkel együtt és főzzük 8-10 perc alatt puhára. Közben ízesítsük sóval, borssal és kevés cukorral. Ha a paradicsomok szétfőttek, botmixerrel pürésítsük az öntetet.

A snidlinget vágjuk apóra a fokhagymával együtt és keverjük bele a tejfölbe. Pici sóval ízesítsük.

A megsült zöldséges puffancsokat a paradicsomos öntettel, a snidlinges tejföllel és a kukoricával tálaljuk.

TIPP: aki szereti a csípős ízeket, tehet a paradicsomos öntetbe vagy a snidlinges tejfölbe némi erős paprikát.

5 megjegyzés:

  1. Én tökpuffancsot szoktam hasonló módon készíteni, imádja az egész család szaftos húsok mellé de akár magában is. Tökfőzelék nálunk szóba sem jöhet, csak ilyen módon vagy rántva esszük a tököt. De így nagyon szeretjük! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tökpuffancsot még nem próbáltam, de ha itt lesz a tök szezonja, feltétlenül elkészítem. Szaftos húsok mellé eddig cukkiniből készítettem puffancsot, ami szintén nagyon finom és nagyon illik a szaftos ételekhez:)

      Törlés
  2. Tetszik a zöldségpuffancsod, ki fogom próbálni! Magam részéről a snidlinges-fokhagymás tejfölre szavazok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is azt gondoltam, hogy a snidlinges-fokhagymás cucc jobban fog ízleni ehhez az ételhez, de végül a paradicsomos öntet nyerte el leginkább a tetszésemet...

      Örülök, hogy tetszik a puffancsom:)

      Törlés
  3. Egy jó kis puffancs!!!! Bármelyik öntettel! :)

    VálaszTörlés