2012. április 6., péntek

TAVASZ - 7. hét - VASÁRNAP - Lassagne a'la Gordon Ramsay




Már írtam, hogy nagyon szeretjük a lassagnet, legyen padlizsános, paradicsomos vagy spenótos szósszal elkészítve. Most következzen az abszolút kedvenc, a darált marhahúsos változat, melyet Gordon Ramsay készített el egy évekkel ezelőtti főzőműsorban. Attól különleges, hogy a marhahúst vörösborban párolta meg, melyhez adott némi Worchestershire szószt (amit én természetesen nem kaptam, így ez nálunk kimaradt, de így is mennyei lett az étel...)
Hozzávalók:

fél kg darált marhahús (alacsony zsírtartalmút kaptam) 849 Ft
1 sárgarépa 23 Ft
1 közepes fej hagyma 15 Ft
2 gerezd fokhagyma
1 kis sűrített paradicsom 43 Ft
1 doboz hámozott paradicsom konzerv 199 Ft
1-2 dl vörösbor (nálunk félédes volt otthon)
só, bors, oregano
1 db babérlevél
Besamell mártáshoz 2 fakanálnyi vaj, liszt, tej, tejföl
10 dkg sajt (eredeti recept szerint cheddar sajt, nálam trappista) 180 Ft
másfél csomag lassagne tészta (az én tálamhoz ennyi elég volt) 298 Ft
------------------------------------------
összesen kb. 1700 Ft

A répát tisztítás után reszeljük le a reszelő legkisebb fokán, a hagymát tisztítás után vágjuk apróra. Serpenyőben hevítsünk kevés olajat és kezdjük el benne párolni a hagymát. Ezután mehet bele a zúzott fokhagyma is, majd 1-2 perc után keverjük hozzá a reszelt répát és 3-4 percig pirítsuk. Adjuk hozzá a darált marhahúst, ízesítsük sóval, borssal, oreganóval, babérlevéllel (és kevés Worchestershire szósszal). A hús barnulásáig pirítsuk.

Keverjük a húshoz a sűrített paradicsomot és a hámozott paradicsom konzervet levével együtt, végül adjuk hozzá a vörösbort is. Lassú tűzön rotyogtassuk addig, amíg a Besamell mártás elkészül.

A Besamell mártáshoz a vajat hevítsük sercegésig egy közepes lábosban, majd kézi habverővel keverjünk hozzá annyi lisztet, amellyel egységes masszát kapunk. Ezután gyors mozdulatokkal keverjünk hozzá apránként annyi tejet, hogy egy sűrű mártást kapjunk. A tej az adagolás közben elfogyott, viszont a mártást túl sűrűnek ítéltem meg, ezért a hűtőből gyorsan kivettem egy tejfölt és hozzáadtam a Besamellhez. Nem rontotta el, sőt! A mártást közben ízesítsük sóval.

Kezdjük el rétegezni az ételt: egy négyszögletes tálat (jobb esetben lassagnes tálat) kenjünk ki vékonyan olajjal, majd kenjünk rá némi mártást, amire rakjunk rá egy sor lassagne tésztát (ez a művelet nálunk szigorúan a gyerekek feladata). Erre jön a darált hús 1/3-ad része a szafttal együtt, amit szintén befedünk egy sor lassagne tésztával. Erre jön a mártás 1/3-ad része, majd megint egy sor tészta...és így tovább. A legfelső réteg mártásra reszeljük rá a sajtot, szórjuk meg oreganóval és két végébe állítsunk 1-1 fogpiszkálót, hogy a fedésre használt alufólia ne ragadjon bele a megpuhult sajtba. Az alufóliával letakart lassagnet tegyük előmelegített sütőbe, ahol 30 percig letakarva süssük, majd a fóliát levéve további 10 percig pirítsuk. (ha nem fedjük le az első 30 percre, kiszárad és nem lesz szaftos).

A kész ételt nagyobb kockákra szeletelve tálaljuk.



Egy istenien finom torta, mely a világ egyik legfinomabb és legegyszerűbben elkészíthető krémével van töltve:) A tésztájában darált dió és olvasztott étcsoki adja azt az ízt, amely miatt nem lehet abbahagyni a torta fogyasztását! Az eredeti torta 3 lapból áll és a második lapra egy marcipán réteg kerül, amelyet én most kihagytam. Legközelebb kipróbálom a marcipán réteggel is, plusz ízt adva az amúgy is mennyei süteménynek...
Hozzávalók:

Tészta:
4 db tojás 200 Ft
8 dkg cukor 23 Ft
4 dkg liszt
4 dkg darált dió
3 dkg mandula (nálam kimaradt és diót tettem bele a mandula helyett is)
5 dkg olvasztott étcsokoládé 199 Ft

Krém:
2 dl habtejszín 175 Ft
18 dkg jó minőségű étcsokoládé 598 Ft (nálam Boci)

Díszítésnek:
2 dl habtejszín 175 Ft
1 csomag habfixáló 75 Ft
2 evőkanál porcukor
negyedbe vágott dióbél
kevés reszelt étcsokoládé
--------------------------
összesen kb. 1500 Ft

A tészta hozzávalóit elfelezve két lapot sütünk: a két tojást kettéválasztjuk és a sárgáját felverjük 2,5 dkg cukorral, a maradék 1,5 dkg cukorral a fehérjéből verünk kemény habot. A tojássárgájás masszához adjuk hozzá a felolvasztott étcsoki felét (vagyis 2,5 dkg-ot), majd keverjük hozzá óvatosan a fehérjéből vert kemény habot, valamint a lisztet, a darált diót (és a mandulát).

A masszát sütőpapírral bélelt kerek tortaformában süssük meg 190 fokon.

A tészta hozzávalóinak másik feléből ugyanígy süssünk kerek lapot.

A krémhez forraljuk fel a tejszínt, majd zárjuk el alatta a gázt. A forró tejszínbe tördeljük bele az étcsokit és folyamatos keverés mellett olvasszuk fel.


Kezdjük el kihűteni és ha tejföl sűrűségűre hűlt, botmixerrel vagy gépi habverővel habosítsuk világos színűre.



Az egyik tortalapot kenjük meg a krém felével, majd helyezzük rá a másik tortalapot. Ezt is vonjuk be a krém másik felével.

A porcukrot és a habfixálót keverjük össze a tejszínnel, majd verjük kemény habbá. A tejszínhabot tegyük nyomózsákba és nyomjunk rózsákat a torta tetejére. Mindegyik rózsába állítsunk egy negyedre vágott dióbelet. Az egészre reszeljünk rá némi étcsokit és a kész tortát tegyük hűtőbe.

Jól lehűtve fogyasszuk.

3 megjegyzés:

  1. A spenótosat imádom, a padlizsános felkeltette most az érdeklődésem :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon sok finomságot készítesz! Hú, de elbírnám ezt képzelni ma ebédre! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A nagyon sok finomság elkészítésével nem vagyok egyedül...:)

      Törlés