2012. június 6., szerda

NYÁR - 12. hét - SZERDA - Neszmélyi hagymás-túrós nokedli


...vagyis a megunhatatlan hazai, azaz NOKEDLI MÁNIA 4! Egy újabb finom nokedli került ma az asztalra! A tésztájába túrót kevertem, a kifőtt galuskát pedig kolozsvári szalonnával és pirított hagymával rétegezve, tejföllel leöntve és sajttal megszórva a sütőben készre sütöttem. Már regéltem arról, hogy a gyerkőcök nincsenek oda a hagymáért, ezért a rétegezés során csak a fele ételre szórtam a pirított hagymából. Legközelebb fejes salátával vagy uborka salátával fogom tálalni.

Hozzávalók 5 főre:

5 tojás 250 Ft
kb. fél kg liszt 83 Ft
fél kg túró 365 Ft
20 dkg kolozsvári szalonna 260 Ft
2 közepes vöröshagyma 25 Ft
1 kis pohár tejföl 85 Ft
15 dkg Trappista sajt 207 Ft
olaj
------------------------------
összesen 1275 Ft

A tojásból, kevés vízből, túróból és lisztből szokásos módon galuskatésztát készítünk (a tojást és a vizet habosra keverjük, ehhez adjuk hozzá a villával áttört túrót, majd a lisztet - annyi lisztet, amennyivel egy jól szaggatható tésztát kapunk - és a sót). Hagyjuk állni a tésztát, amíg előkészítjük a szalonnát és a hagymát.

A szalonnát vágjuk kockára és kevés olajon süssük pirosra, majd szedjük ki a serpenyőből. A visszamaradt zsiradékon pirítsuk meg az aprított hagymát és ezt is tegyük félre.

A megpihent galuskatésztát szaggassuk bele a forrásban lévő, enyhén sós vízbe, főzzük pár percig, majd szűrjük le.

Hőálló tálba tegyünk egy sor kifőtt nokedlit, tetejére hagyma és szalonna kerül (a kisült szalonnazsírral együtt), majd locsoljuk meg kevés tejföllel. Ezután jöhet a maradék galuska, hagyma, szalonna és tejföl. Végül szórjuk meg reszelt sajttal és 200 fokon süssük addig, amíg a sajt megolvad (én nem sütöttem pirosra a sajtot a tetején, mert attól tartottam, hogy a túlzott sütési idő miatt kiszárad az étel, ezért csak ráolvasztottam)

TIPP: a tejfölbe keverhetünk kevés piros fűszerpaprikát és aprított petrezselyemzöldet is.

3 megjegyzés:

  1. A férjem nagy nokedli rajongó!! Én kevésbé, de azért megeszem. Például tegnap este is ez volt a vacsi tejfölös csirkével.
    A Te megoldásod is nagyon tetszik, de még mennyire! :P

    VálaszTörlés
  2. Már korog a hasam rendesen! Fincsi!

    VálaszTörlés
  3. Ismét újat mutattál,már viszem is receptet:)))

    VálaszTörlés