2012. június 23., szombat

NYÁR - 14. hét - SZOMBAT - Cserepes brassói



Az alap ötletet Csiperke "Felvidéki brassói" receptje adta, amit kicsit feltuningoltam paradicsommal, paprikával és az egészet cserépedényben sütöttem meg.  Nagyon finom lett. Köretként petrezselymes krumplipürét és uborkából-paprikából-hagymából készült házi csalamádét készítettem. Kiadós ebéd volt, vacsorára is maradt, de ezt senki nem bánta...:)

Hozzávalók 5 főre:

1 kg sertés lapocka 998 Ft
2 nagy fej hagyma 35 Ft
6 gerezd fokhagyma
2 paprika 75 Ft
2 paradicsom 80 Ft
só, bors
majoránna
pirospaprika őrlemény
olaj

fél kg burgonya 85 Ft
fél csokor petrezselyemzöld 25 Ft
Vegeta
tej

1 kígyóuborka 168 Ft
2 paprika 75 Ft
1 nagy fej hagyma 20 Ft
ecet, cukor
víz
-----------------------------------
összesen 1560 Ft

A húst vágjuk közepes kockákra és keverjük össze a sóval, borssal, majoránnával, a vékonyan felkarikázott hagymával és a zúzott vagy reszelt fokhagymával, majd borítsuk kiolajozott cserépedénybe. Tetejét borítsuk be a megmosott és karikára vágott paprika és paradicsom szeletekkel és szórjuk meg a pirospaprika őrleménnyel. Az előkészített ételt takarjuk le az edény tetejével és toljuk előmelegített sütőbe. Befedve süssük puhulásig, majd az edény tetejét levéve pirítsuk további 10 percig.

Nem öntöttem vizet az étel alá, mégis rengeteg szaftja lett, úgyhogy óvatosan vegyük ki a sütőből a cserépedényt.

A krumplipüréhez a meghámozott és kisebb kockára vágott krumplit tegyük fel sós-Vegetás-aprított petrezselymes vízben főni, majd szűrjük le és annyi tejet hozzáadva pürésítsük a botmixer segítségével, amennyivel egy nem túl híg pürét kapunk.

A salátához a megmosott uborkát héjával együtt vágjuk vékony karikákra, a zöldpaprikát csumázzuk ki, a hagymát pucoljuk meg és mindkettőt szeleteljük szintén vékony karikákra. Az összes zöldséget borítsuk bele egy nagyobb tálba és sózzuk meg, majd hagyjuk állni fél óráig.

Közben kb. fél liter vízben keverjünk el kb. 5-5 evőkanál cukrot és ecetet. A levet engedett zöldségeket kezünkkel jól nyomkodjuk ki és keverjük el a salátalében.

A megpuhult, jó szaftos húst a petrezselymes krumplipürével és a házi csalamádéval tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése