2012. június 11., hétfő

NYÁR - 13. hét - HÉTFŐ - Sörös zöldséggyulyás



Nem tudom próbáltátok-e már a világos sört bármilyen levesben, én eddig kizárólag egy főtételbe tettem, mégpedig a nálunk igen kedvelt sörös karaj szeletekbe. Mivel ebben nagyon finom ízt adott a húsnak és a szaftnak, gondoltam kipróbálom egy levesben is és elkészítem Frank Júlia receptjét, a sörös zöldséggulyást. Nem csalódtam! A sör (mivel csak fél üveget ír elő a recept a másfél liter víz mellé) egyáltalán nem dominált a levesben, de kellemesen lehetett érezni az ízét. A friss, idei zöldségek pedig igazi nyári hangulatot varázsoltak a konyhába:)

Hozzávalók:

75 dkg újburgonya 216 Ft
1 sárgarépa 27 Ft
1 petrezselyemgyökér 41 Ft
1 karalábé 149 Ft
1 kisebb zellergumó 85 Ft
2 nagy fej vöröshagyma 36 Ft
2 nagyobb zöldpaprika 89 Ft
2 paradicsom 65 Ft
10 dkg császárszalonna 134 Ft
1 evőkanál piros fűszerpaprika
1 evőkanál Vegeta
3 gerezd fokhagyma
bors
késhegynyi őrölt gyömbér

kevés tárkony
fél üveg világos sör 85 Ft
olaj
-------------------------
összesen 950 Ft

A zöldségeket hámozzuk meg, a répát és gyökeret karikázzuk fel, a többi zöldséget vágjuk kockára. A burgonyát hámozás után szintén kockázzuk fel a kicsumázott paprikával együtt.

A császárszalonnát csíkozzuk fel és egy nagyobb fazékban, kevés olaj hozzáadásával süssük pirosra. Közben a hagymát tiszítsuk meg és vágjuk félfőre, majd a szalonnán pároljuk üvegesre. A tűzről lehúzva keverjük hozzá a pirospaprikát, öntsük fel kevés vízzel és tegyük vissza a gázra.

Borítsuk a fazékba az előkészített zöldségeket, a burgonyát és a paprikát is, majd az egészet öntsük fel a sörrel és 1,5 liter vízzel.

Szórjuk bele az össze fűszert és a zúzott fokhagymát. Alacsony lángon főzzük puhára. A legvégén keverjük a levesbe a szintén kisebb kockákra vágott paradicsomot, amivel csak 3-4 percig főzzük.

TIPP: a csípős ízek kedvelői hegyes erős paprikával tehetik izgalmasabbá az ételt.


Az Álom meggyes után megismerkedtem egy hasonlóan álom finom, kekszes alapú, sütés nélküli édességgel a izemlekek blogon. A hozzávalókat a saját tepsim méretéhez alakítva lecsökkentettem és a kész édesség tetejét eperrel rakosgattam ki. A végeredmény egy abbahagyhatatlanul finom desszert lett, amire este 10 körül még rájártunk a párommal:) Másnap pedig mehettem lefutni a szokásos adagomat:(

Hozzávalók:

az alaphoz:
fél kg darált háztartási keksz 299 Ft
10 dkg vaj 83 Ft
10 dkg porcukor 39 Ft
kb. 2 dl tej 28 Ft

a túrós krémhez:
fél kg túró 359 Ft
7,5 dkg porcukor 29 Ft
1 csomag vaníliás cukor 33 Ft
1 dl habtejszín 74 Ft

a pudingos krémhez:
1 csomag főzős vaníliás pudingpor 100 Ft
fél liter tej 71 Ft
4 evőkanál cukor
1 teáskanál vanília aroma

a tetejére:
3 dl habtejszín 222 Ft
másfél csapott evőkanál porcukor
1 habfixáló 68 Ft
kb. fél kg eper 400 Ft
-----------------------
összesen 1805 Ft

Az alap hozzávalóit jól gyúrjuk össze és nyomkodjuk bele a tepsi aljába.

A túrós krémhez a túrót villával törjük át, majd keverjük hozzá a többi alkotóelemet és kenjük rá a kekszes alapra.

A pudingos krémhez a pudingport főzzük meg a hagyományos módon (kisebb lábosban keverjük ki a pudingport 8 evőkanál tejjel, majd öntsük hozzá a többi tejet is, keverjük hozzá a cukrot és a vanília aromát és alacsony lángon, állandó kevergetés mellett sűrítsük be), majd az elkészült és még forró pudingot kenjük a túrós rétegre. Hagyjuk kihűlni.

Végezetül a habtejszínt keverjük össze a porcukorral és a habfixálóval, majd verjük kemény habbá és ezzel fedjük be az édesség tetejét. Az egészet díszítsük ki a jól megmosott eperszemekkel.

Az elkészült desszertet tegyük hűtőbe és ha jól lehűlt, nagyobb kockákra vágva (mert a kisebb úgysem lesz elég...:)) tálaljuk.

3 megjegyzés:

  1. Slteknél szoktam sört használni, de levesben még nem. Kipróblom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is így voltam vele! Érdemes levesben is kipróbálni:)

      Törlés
  2. Mág nem ettem sörörs levest, de nagyon érdekesen hangzik, ki fogom próbálni:)

    VálaszTörlés