2012. június 14., csütörtök

NYÁR - 13. hét - CSÜTÖRTÖK - Sajtleves chapatival



...vagyis indiai lapos kenyérrel. A recept, ha jól emlékszem, egy TV-s főzőműsorból származik és Joshi Bharat készítette el. Nálunk nagy kedvenc a leves is és a hozzá kínált chapati is. A chapatit rendszerint kisebbik lányom süti készre, ez most is így történt: én nyújtottam a tésztát és míg eggyel készen lettem, addig ő megsütött egy kinyújtott lepénykét. Finom, gyorsan elkészítehtő, mégis különleges étel:)

Hozzávalók:

A sajtleveshez:
5 dkg Trappista sajt 94 Ft
5 dl tej 79 Ft
egy fakanálnyi vaj
1 csokor petrezselymezöld 85 Ft
1 evőkanál liszt
1 zöldségleves kocka 32 Ft
1 gerezd fokhagyma
só, bors

A chapatihoz:
3 dl liszt
1 teáskanál só
kb. 1 dl forró víz
---------------------------------
összesen kb. 350 Ft

A leveshez reszeljük le a sajtot (a recept szerint bármilyen sajt jó hozzá). A vajat hevítsük habzásig, majd keverjük el benne a lisztet (lehetőleg kézi habverővel dolgozzunk). Pirítsuk 1-2 percig és öntsük fel a tejjel, állandó kavargatás mellet, majd alacsony lángon forraljuk fel. Ezután öntsünk hozzá még 5 dl vizet is. Ha felforrt, tegyük bele a zöldségleves kockát, a zúzott fokhagymát és a reszelt sajtot. Forrástól számítva további 5 percig főzzük. Legvégül ízesítsük kevés sóval és borssal.

A tűzről lehúzva keverjük el a levesben az aprított petrezselyemzöldet is és fedő alatt hagyjuk állni 10 percet.

A chapatihoz a lisztet vegyítsük el a sóval és a vizet apránként hozzáöntve gyúrjunk egy közepesen kemény tésztát. Letakarva pihentessük 20 percig. Ezután osszuk 8 db egyenlő részre és vastagon lisztezett felületen nyújtsuk ki mindegyiket 15-20cm átmérőjű lepénynek. Száraz serpenyőben süssük meg a lepénykék mindkét oldalát (sütés közben felpúposodnak, ami a gyerkőcöknek nagyon tetszeni szokott:))

A kész levest a lepénykékkel tálaljuk (a recept szerint a meleg chapatit vajjal megkenve illik a leveshez fogyasztani).

TIPP: egy ízletesebb sajtot használva valószínűleg ízletesebb levest tudunk készíteni.


Hankkánál láttam a diós macskaszemet és a nála hagyott komment írása közben felvetődött bennem a gondolat, hogy megcsinálom az epres-kókuszos változatát. Nem sikerült olyan szépen fényképezni és tálalni, mint Hankkának a diós-lekvárost, de azért remélem így is kedvet kaptatok az elkészítéséhez, mert az íze...az valami remek:)

Hozzávalók:

a tésztához:
30 dkg liszt 48 Ft
10 dkg zsír 77 Ft
pici só
4 tojássárgája 200 Ft
3 dkg élesztő
csipet cukor
kb. 1 dl tej 16 Ft

a töltelékhez:
4 tojásfehérje
20 dkg porcukor 75 Ft
20 dkg kókuszreszelék 319 Ft
kb. fél kg eper 450 Ft

kevés tej a tetejére (vagy 1 tojás)
--------------------------------
összesen 1185 Ft

Az élesztőt morzsoljuk bele egy kisebb edénybe, szórjunk rá egy csipet cukrot és öntsük fel a megmelegített (de nem forró) tejjel. Takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk állni kb. 5-10 percig, hogy felfusson.

Közben a lisztet morzsoljuk el a sóval és a zsírral, majd adjuk hozzá a tojássárgákat, végül a felfutott élesztőt. Jól gyúrjuk össze és kelesztés nélkül már dolgozhatunk is vele. Először vágjuk négy egyforma részre a tésztát, majd lisztezett felületen egyenként nyújtsuk ki téglalap alakúra.

A tojásfehérjét kezdjük el felverni és amikor kifehéredett, adjuk hozzá a porcukrot és az egészet verjük kemény habbá. Ezután óvatosan forgassuk hozzá a kókuszreszeléket.

A vékony téglalappá nyújtott tésztát rakosgassuk ki a megmosott és kisebb darabokra vágott eper 1/4-ed részével és két hosszabbik oldaláról tekerjük fel a közepe felé úgy, hogy középen maradjon egy 4-5 cm-es sáv. Ide halmozzuk a kókuszos töltelék 1/4-ed részét.

A megmaradt három kinyújtott tésztát hasonló módon készítsük el, majd fektessük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Tetejüket (csak a tésztát, a tölteléket nem) kenjük le tejjel (vagy felvert tojással) és 200 fokon süssük őket szép aranyszínűre.

Másfél ujjnyi szeletekre vágva és esetleg porcukorral meghintve tálaljuk.

5 megjegyzés:

  1. Ezt ki fogom próbálni, holnap ebédre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tökéletes választás vizsgaidőszakra: hamar elkészül, kevés pénzből kijön és még finom is!...:)

      Törlés
  2. Ide vele :-)))

    A kislányodnak meg külön nagy-nagy elismerés, hogy ennyire ügyesen mozog már most a konyhában! Gyönyörűre sültek a lepénykék, gratulálok hozzá :-)

    VálaszTörlés
  3. Néha magam is ledöbbenek, hogy milyen ügyesek a gyerekek! Tényleg érdemes nekik "munkát" adni a konyhában és nem kell bánni azt a plusz 10 perces munkát, amit a szétszórt liszt vagy krumplihéj összetakarítása ad...

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszik a levesed, és a chapati is. Már sokszor hallottam róla, de még nem próbáltam, viszem a receptedet! :) Szerintem egyáltalán nem baj, ha a gyerekek kicsit otthon vannak a konyhában, később, amikor majd szükségük lesz rá, milyen jól fog jönni az a sok önkéntelenül is ellesett mozdulat, milyen jó lesz, hogy lesz egy kis fogalmuk a konyhaművészet rejtelmeiről! :)

    VálaszTörlés