...vagyis indiai lapos kenyérrel. A recept, ha jól emlékszem, egy TV-s főzőműsorból származik és Joshi Bharat készítette el. Nálunk nagy kedvenc a leves is és a hozzá kínált chapati is. A chapatit rendszerint kisebbik lányom süti készre, ez most is így történt: én nyújtottam a tésztát és míg eggyel készen lettem, addig ő megsütött egy kinyújtott lepénykét. Finom, gyorsan elkészítehtő, mégis különleges étel:)
Hozzávalók:
A sajtleveshez:
5 dkg Trappista sajt 94 Ft
5 dl tej 79 Ft
egy fakanálnyi vaj
1 csokor petrezselymezöld 85 Ft
1 evőkanál liszt
1 zöldségleves kocka 32 Ft
1 gerezd fokhagyma
só, bors
A chapatihoz:
3 dl liszt
1 teáskanál só
kb. 1 dl forró víz
---------------------------------
összesen kb. 350 Ft
A leveshez reszeljük le a sajtot (a recept szerint bármilyen sajt jó hozzá). A vajat hevítsük habzásig, majd keverjük el benne a lisztet (lehetőleg kézi habverővel dolgozzunk). Pirítsuk 1-2 percig és öntsük fel a tejjel, állandó kavargatás mellet, majd alacsony lángon forraljuk fel. Ezután öntsünk hozzá még 5 dl vizet is. Ha felforrt, tegyük bele a zöldségleves kockát, a zúzott fokhagymát és a reszelt sajtot. Forrástól számítva további 5 percig főzzük. Legvégül ízesítsük kevés sóval és borssal.
A tűzről lehúzva keverjük el a levesben az aprított petrezselyemzöldet is és fedő alatt hagyjuk állni 10 percet.
A chapatihoz a lisztet vegyítsük el a sóval és a vizet apránként hozzáöntve gyúrjunk egy közepesen kemény tésztát. Letakarva pihentessük 20 percig. Ezután osszuk 8 db egyenlő részre és vastagon lisztezett felületen nyújtsuk ki mindegyiket 15-20cm átmérőjű lepénynek. Száraz serpenyőben süssük meg a lepénykék mindkét oldalát (sütés közben felpúposodnak, ami a gyerkőcöknek nagyon tetszeni szokott:))
A kész levest a lepénykékkel tálaljuk (a recept szerint a meleg chapatit vajjal megkenve illik a leveshez fogyasztani).
TIPP: egy ízletesebb sajtot használva valószínűleg ízletesebb levest tudunk készíteni.
Hankkánál láttam a diós macskaszemet
és a nála hagyott komment írása közben felvetődött bennem a gondolat,
hogy megcsinálom az epres-kókuszos változatát. Nem sikerült olyan szépen
fényképezni és tálalni, mint Hankkának a diós-lekvárost, de azért
remélem így is kedvet kaptatok az elkészítéséhez, mert az íze...az
valami remek:)
Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg liszt 48 Ft
10 dkg zsír 77 Ft
pici só
4 tojássárgája 200 Ft
3 dkg élesztő
csipet cukor
kb. 1 dl tej 16 Ft
a töltelékhez:
4 tojásfehérje
20 dkg porcukor 75 Ft
20 dkg kókuszreszelék 319 Ft
kb. fél kg eper 450 Ft
kevés tej a tetejére (vagy 1 tojás)
--------------------------------
összesen 1185 Ft
Az élesztőt morzsoljuk bele egy kisebb edénybe, szórjunk rá egy csipet cukrot és öntsük fel a megmelegített (de nem forró) tejjel. Takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk állni kb. 5-10 percig, hogy felfusson.
Közben a lisztet morzsoljuk el a sóval és a zsírral, majd adjuk hozzá a tojássárgákat, végül a felfutott élesztőt. Jól gyúrjuk össze és kelesztés nélkül már dolgozhatunk is vele. Először vágjuk négy egyforma részre a tésztát, majd lisztezett felületen egyenként nyújtsuk ki téglalap alakúra.
A tojásfehérjét kezdjük el felverni és amikor kifehéredett, adjuk hozzá a porcukrot és az egészet verjük kemény habbá. Ezután óvatosan forgassuk hozzá a kókuszreszeléket.
A vékony téglalappá nyújtott tésztát rakosgassuk ki a megmosott és kisebb darabokra vágott eper 1/4-ed részével és két hosszabbik oldaláról tekerjük fel a közepe felé úgy, hogy középen maradjon egy 4-5 cm-es sáv. Ide halmozzuk a kókuszos töltelék 1/4-ed részét.
A megmaradt három kinyújtott tésztát hasonló módon készítsük el, majd fektessük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Tetejüket (csak a tésztát, a tölteléket nem) kenjük le tejjel (vagy felvert tojással) és 200 fokon süssük őket szép aranyszínűre.
Másfél ujjnyi szeletekre vágva és esetleg porcukorral meghintve tálaljuk.
Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg liszt 48 Ft
10 dkg zsír 77 Ft
pici só
4 tojássárgája 200 Ft
3 dkg élesztő
csipet cukor
kb. 1 dl tej 16 Ft
a töltelékhez:
4 tojásfehérje
20 dkg porcukor 75 Ft
20 dkg kókuszreszelék 319 Ft
kb. fél kg eper 450 Ft
kevés tej a tetejére (vagy 1 tojás)
--------------------------------
összesen 1185 Ft
Az élesztőt morzsoljuk bele egy kisebb edénybe, szórjunk rá egy csipet cukrot és öntsük fel a megmelegített (de nem forró) tejjel. Takarjuk le egy konyharuhával és hagyjuk állni kb. 5-10 percig, hogy felfusson.
Közben a lisztet morzsoljuk el a sóval és a zsírral, majd adjuk hozzá a tojássárgákat, végül a felfutott élesztőt. Jól gyúrjuk össze és kelesztés nélkül már dolgozhatunk is vele. Először vágjuk négy egyforma részre a tésztát, majd lisztezett felületen egyenként nyújtsuk ki téglalap alakúra.
A tojásfehérjét kezdjük el felverni és amikor kifehéredett, adjuk hozzá a porcukrot és az egészet verjük kemény habbá. Ezután óvatosan forgassuk hozzá a kókuszreszeléket.
A vékony téglalappá nyújtott tésztát rakosgassuk ki a megmosott és kisebb darabokra vágott eper 1/4-ed részével és két hosszabbik oldaláról tekerjük fel a közepe felé úgy, hogy középen maradjon egy 4-5 cm-es sáv. Ide halmozzuk a kókuszos töltelék 1/4-ed részét.
A megmaradt három kinyújtott tésztát hasonló módon készítsük el, majd fektessük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Tetejüket (csak a tésztát, a tölteléket nem) kenjük le tejjel (vagy felvert tojással) és 200 fokon süssük őket szép aranyszínűre.
Másfél ujjnyi szeletekre vágva és esetleg porcukorral meghintve tálaljuk.
Ezt ki fogom próbálni, holnap ebédre!
VálaszTörlésTökéletes választás vizsgaidőszakra: hamar elkészül, kevés pénzből kijön és még finom is!...:)
TörlésIde vele :-)))
VálaszTörlésA kislányodnak meg külön nagy-nagy elismerés, hogy ennyire ügyesen mozog már most a konyhában! Gyönyörűre sültek a lepénykék, gratulálok hozzá :-)
Néha magam is ledöbbenek, hogy milyen ügyesek a gyerekek! Tényleg érdemes nekik "munkát" adni a konyhában és nem kell bánni azt a plusz 10 perces munkát, amit a szétszórt liszt vagy krumplihéj összetakarítása ad...
VálaszTörlésNagyon tetszik a levesed, és a chapati is. Már sokszor hallottam róla, de még nem próbáltam, viszem a receptedet! :) Szerintem egyáltalán nem baj, ha a gyerekek kicsit otthon vannak a konyhában, később, amikor majd szükségük lesz rá, milyen jól fog jönni az a sok önkéntelenül is ellesett mozdulat, milyen jó lesz, hogy lesz egy kis fogalmuk a konyhaművészet rejtelmeiről! :)
VálaszTörlés