2012. június 20., szerda

NYÁR - 14. hét - SZERDA - Lecsós tojáslepény


Könnyed nyári vacsora, némi kolbásszal és uborka salátával. Azt gondoltam, hogy a fejenkénti egy tojás nem lesz elég, de a lepénybe kevert hozzávalók miatt mindenki jól lakott (pedig még kenyeret sem ettünk hozzá).

Hozzávalók 5 főre:

5 tojás 190 Ft
5 evőkanál liszt
5 evőkanál tejföl
4 paprika 215 Ft
2 paradicsom 115 Ft
1 nagy fej hagyma 15 Ft
5 dkg füstölt szalonna 65 Ft
fél szál füstölt kolbász 265 Ft
1 csokor petrezselyemzöld 50 Ft
2 gerezd fokhagyma
só, bors
5 dkg reszelt sajt 89 Ft

az uborka salátához:
1 kígyóuborka 112 Ft
cukor, ecet
----------------------------
összesen kb. 1120 Ft

A tojásokat válasszuk ketté. A sárgákat keverjük habosra a sóval, borssal, tejföllel, zúzott fokhagymával, aprított petrezselyemzölddel. A lisztet apránként hozzáadva keverjük csomómentesre a masszát, végül óvatosan forgassuk hozzá a fehérjéből vert kemény habot és a kolbászkarikákat.

A paprikát mossuk meg, csumázzuk ki és vágjuk vékony csíkokra. A paradicsomot mossuk meg és vágjuk kisebb kockákra.

Egy nagyobb serpenyőben süssük zsírjára a kockázott szalonnát, majd pároljuk meg rajta az aprított hagymát. Ezután borítsuk a serpenyőbe a csíkozott paprikát. Enyhén sózzuk meg és pirítsuk 5-8 percig, majd öntsük rá a tojásmasszát. Kevergetés nélkül süssük 3-4 percig, majd osszuk el a tetején a paradicsomot. Addig süssük, amíg az alja szép piros lesz, de a teteje nem szilárdul meg teljesen (na nekem ez nem sikerült: szerintem nagyobb serpenyőben kellett volna sütni, ahol a massza vékonyabbra tudott volna szétterülni. Sajnos én a kisebbik serpenyőben készítettem és az alja már nagyon pirult, viszont a közepe még folyós volt, így muszáj volt kavargatni, hogy mindenhol rendesen megsüljön. A bátrabbaknak azt javaslom, hogy lapáttal alányúlva a teljes masszát fordítsák át a másik oldalára, így a végén egy eredeti recept szerinti, egybefüggő lepényt fognak kapni:)).

A kész, még forró lepényt szórjuk meg a reszelt sajttal és azonnal tálaljuk az uborka salátával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése