2012. június 17., vasárnap

NYÁR - 13. hét - VASÁRNAP - Epres-barackos morzsa



Az édességet úgy tudnám jellemezni, hogy rengeteg gyümölcs, kevés tészta! Tehát akik inkább ezt a verziót szeretik, azoknak nagyon fog tetszeni! Akik pedig eddig inkább a sok tészta, kevés gyümölcs kombinációt részesítették előnyben, azoknak itt az idő, hogy kipróbálják ezt is! Nem fognak csalódni:)

Hozzávalók egy 26 cm-es kerek torta formához:

40 dkg eper 440 Ft
1 nagy őszibarack konzerv (azért konzerv, mert a friss barackkal ellentétben ez már nem enged annyi levet) 389 Ft
10 dkg cukor 28 Ft
4 dkg vaj 34 Ft
1 teáskanál rum aroma

a morzsához:
5 dkg darált mandula (vagy dió) 186 Ft
10 dkg liszt 16 Ft
csipetnyi fahéj
5 dkg vaj 43 Ft
8 dkg cukor 22 Ft
-------------------------------
összesen 1160 Ft

Az epret mossuk jól meg és vágjuk kb. 4 darabba. Az őszibarackról öntsük le a levet és szintén szeleteljük fel közepes kockákra.

A cukrot öntsük nagyobb serpenyőbe vagy lábosba és karamellizáljuk meg, majd keverjük el benne a gyümölcsöket. Adjuk hozzá a vajat, a rumot és pároljuk 4-5 percig. Az elkészült gyümölcsöt borítsuk a kivajazott formába, amit előtte alulról befedtünk két réteg alufóliával (így akadályozva meg, hogy sütés közben kicsorogjon az ízletes lé).

A morzsa hozzávalóit géppel dolgozzuk össze morzsalékosra (ne kézzel végezzük el a műveletet, mert a kezünk melegétől felolvad a vaj és így nem lesz morzsalékos a tészta) és szórjuk rá a gyümölcs tetejére.

180 fokon 15-20 percig süssük, majd jól lehűtve tálaljuk.

TIPP: a gyerekek kérésére legközelebb vanília fagyival fogjuk befalni:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése