2012. június 7., csütörtök

NYÁR - 12. hét - CSÜTÖRTÖK - Teli tál (blogkostoló 3. forduló)



A Trollanyunál meghirdetett blogkostoló 3. fordulóján nekem az abroszra-valo.blogspot.hu oldalról kellett valami finomságot készítenem. A recept kiválasztásánál az évszakot vettem figyelembe, tehát valamilyen nyári receptet kerestem, illetve saját blogom mottóját sem hagyhattam figyelmen kívül, vagyis kevés pénzből készülő finom étel kiválasztása volt a cél. A blog böngészése közben olyan fincsi recepteket találtam, mint a pudingos keksz vagy a töltött tojás tartár mártással, hogy csak kettőt említsek, valamint ez a "Teli tál" recept, amire végül a választásom esett. Az elkészült étel minden általam felállított, fentebb említett kritériumnak megfelelt és ráadásul annyira finom volt (mind az ötünknek nagyon-nagyon ízlett), hogy bekerült a nagy családi szakácskönyvünkbe. Mindenkinek ajánlom ezt a finom fogást és a blog böngészését is! Érdemes:) (mellesleg azt is elárulom, hogy a Kati tésztát is meg fogom sütni erről az oldalról...nagyon jól néz ki, úgyhogy felcsigázta érdeklődésemet:))

Hozzávalók 5 főre (3 gyermek, 2 felnőtt):

1 kg újburgonya 289 Ft
1 piros kaliforniai paprika 199 Ft
3 közepes vöröshagyma 45 Ft
4-5 gerezd fokhagyma
2 paradicsom 88 Ft
1 kisebb szál füstölt kolbász 265 Ft
10 dkg sonka 145 Ft
5 tojás 250 Ft
olaj
15 dkg sajt vagy túró (nálam sajt) 208 Ft
házi paradicsomlé

-----------------------------------------
összesen 1490 Ft

A burgonyát tisztítsuk meg és karikázzuk fel vékonyan. A hagymát tisztítás után szintén szeleteljük fel. A fokhagymát vágjuk apróra, a paradicsomot, paprikát és a kolbászt karikázzuk fel, a sonkát vágjuk csíkokra.

Olajozott hőálló tálba először fektessük rá a burgonya felét (sózzuk meg és keverjük össze), erre kerüljön a hagyma, a fokhagyma, a paradicsom, a kolbász és a paprika fele. Megint sózzunk egyet és öntsünk rá kb. 2-3 dl paradicsomlevet. Majd megint egy réteg burgonya jön (és a sózás), majd a megmaradt hozzávalók a következő sorrendben: hagyma, fokhagyma, paradicsom, sonka, paprika.

Az egészet öntsük le a felvert és megsózott tojásokkal és alufóliával letakarva tegyük előmelegített sütőbe 40 percre. Az idő letelte után vegyük le a fóliát, reszeljük rá a sajtot és tegyük vissza a sütőbe további 10 percre.

TIPP: csak az étel egyik felére tettem hagymát, a gyerekeknek szánt másik felére pedig lisztben megforgatott és forró olajban kisütött pirított hagyma került. Nagyon illet hozzá.



8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett, jo valasztas. En is ki fogom probalni!

    VálaszTörlés
  2. Istenien hangzik!!! Az összes alkatrészét szeretem :-))

    VálaszTörlés
  3. Istenien néz ki! Képzeld, elsőre félre olvastam és "téli tálat" olvastam és nem értettem, hogy ez hogyan függ össze azzal, hogy évszaknak megfelelően választottál?? Aztán leesett a tantusz... :-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha hiszed, ha nem, én úgyanígy jártam! Közzétettem a bejegyzést és amikor visszaolvastam a blogon, én is "téli tálat" láttam! AZt hittem elírtam...:)

      Törlés
  4. Ilyen finom alapanyagokkal csak finom lehet! Guszta nagyon! :)

    VálaszTörlés