2012. június 13., szerda

Dobókocka



A dinnye süti állandó szereplője a "népszerű bejegyzések rovatomnak", vagyis nagy népszerűségnek örvend olvasóim körében, aminek nagyon örülök. Azon gondolkoztam, hogy milyen hasonlóan látványos és a gyerekek által is könnyen elkészíthető (és ezáltal a körükben is igen népszerű) dolgot lehetne még darált kekszből készíteni. A szokásos esti futásom közben (mert futás közben jutnak a legjobb dolgok az eszembe...) körvonalazódott először ennek a dobókocka édességnek az ötlete. Másnap megvettem hozzá minden alapanyagot és gyerkőceimmel együtt megalkottuk ezt az egyszerű kis édességet. Legközelebb (apa javaslatára) töltünk a közepébe lekvárt vagy meggyet, hogy fokozzuk az ízeket:)

Hozzávalók:

30 dkg darált keksz 179 Ft
12,5 dkg margarin 209 Ft
10 dkg porcukor 39 Ft
tej
színes ételfesték (piros, sárga, zöld, kék...)
(ha barna dobókockát szeretnénk, akkor pár evőkanál kakaópor)
(ízlés szerint baracklekvár, meggylekvár is kerülhet bele vagy a dobókocka közepébe)

a pöttyözéshez:
felolvasztott étcsoki vagy csokimáz (1 evőkanál kakaópor összekeverve 1 evőkanál porcukorral és annyi forró vízzel, hogy egy keverhető, de ne túl folyós mázat kapjunk)
a fehér pöttyökhöz pedig cukormáz (1 tojásfehérje 10 dkg porcukorral és pár csepp citromlével habbá verve)
--------------------------------------
összesen kb. 500 Ft

A darált kekszet morzsoljuk össze a vajjal, porcukorral, (esetleg lekvárral), majd öntsük fel annyi tejjel, hogy egy ne morzsalékos, hanem összeálló masszát kapjunk (kalkuláljuk be azonban azt is, hogy még az ételfesték is lazítani fog a massza állagán).

A kész  kekszes masszát osszuk annyi felé, ahány színű dobókockát szeretnénk készíteni és mindegyiket egyenként színezzük be annyi életfestékkel, amilyen mélységű színárnyalatot szeretnénk. A beszínezett masszából (a gyerkőcök segítségével) formázzunk kisebb kockákat (ez nagyon jó móka...:)).

Közben, amíg a gyerekek elmélyülten dolgoznak, készítsük el a csokimázat és a cukormázat, melyekkel az elkészült színes kockákat pöttyözzük be dobókockának egy fogpiszkáló segítségével (ez szintén nagyon jó móka, a gyerkőcök imádják nemre és korra való tekintet nélkül..:))

Az elkészült dobókockákat lehűtve fogyasszuk.


10 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönjük! Átadom a gyerkőcöknek a dícséretet:)

      Törlés
  2. Szuper jó ötlet, ezt az én lánykáim is díjaznák!!! :-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos vagyok benne! Jobb, mint a gyurmázás, mert a végeredményt meg lehet enni:)

      Törlés
  3. Nagyon klassz, még sosem ettem ilyet, mert nekem túl tömény, de a gyerekeknek biztos ízlene, meg zsúrokra is nagyon ötletes:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A töménység rajtunk múlik, a cukor vagy lekvár adagolásával kell csínyján bánni, ha valaki nem szereti a túl édes ízeket. De hát ez a gyerekekről nem mondható el:) Ők még a mézédes gyümölcsöt is képesek megporcukrozni...

      Törlés
  4. Nagyon ötletes és mutatós, ügyesek vagytok! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó!! Nagyon tetszik! :) Azért ezzel is el lehet szórakozgatni. :) Lányom volt egy szülinapi zsúron oda vitt egy nagy tálca sünit darált kekszből, azzal is le voltam egy ideig, gondolom ezzel sincs másként. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nincs! Rá kell szánni azt a másfél órát:)

      Törlés