2012. június 20., szerda

NYÁR 14. hét - SZERDA - Almakocka (sütés nélkül)


 Menthetetlenül beleszerettem a kekszes alapú, sütés nélküli édességekbe! Pikk-pakk elkészülnek, ezerféleképpen variálhatóak és imádni valóan finomak! A nyári melegben jól lehűtve fogyasztva nem lehet nekik ellenállni...:)

Hozzávalók egy 32*24-es tepsihez:

az alaphoz:
30 dkg darált háztartási keksz 89 Ft (készíthetjük fél kg-ból is, ha vastagabb alapot szeretnénk, de akkor minden hozzávaló adagját arányosan meg kell emelni)
8 dkg porcukor 16 Ft
10 dkg vaj 86 Ft
annyi almalé, amennyivel egy nem morzsalékos, hanem összeálló, jól formázható masszát kapunk

az almás réteghez:
3 db szép nagy alma 175 Ft
víz
3 evőkanál cukor (a cukor mennyisége az alma édességétől függ)
1 kisebb gyömbér lereszelve
kevés fahéj (ízlés szerint)

a tetejére:
2 csomag főzős vanília pudingpor 210 Ft
kb. 4 dl almalé 66 Ft
1 evőkanál cukor

mandula szirom
------------------------------------------
összesen 650 Ft

Az alap hozzávalóit dolgozzuk össze és nyomkodjuk bele a tepsi aljába.

Az almát hámozzuk meg, magházát távolítsuk el és vágjuk vékony cikkekre. Tegyük fel kb. 1 dl vízzel, a cukorral, a fahéjjal és a reszelt gyömbérrel főni és pároljuk puhára (nem kell teljesen szétfőzni). Szűrjük le úgy, hogy az ízesített főzővízre még szükségünk lesz. A megpárolódott almákat osszuk el szép egyenletesen a kekszes alapon.

Az ízesített főzővizet öntsük fel annyi almalével, hogy összesen 6 dl legyen. Kisebb lábosban keverjük simára a pudingport ezzel a főzővizes-almaleves egyveleggel, adjunk hozzá kb. 1 evőkanál cukrot (vagy ízlés szerint többet, de édesítésnél ne feledjük, hogy az almalé és az ízesített főzőlé is cukrozott!) és alacsony lángon főzzük sűrűre, majd öntsük rá a párolt almára.

A mandula szirmot száraz serpenyőben pirítsuk meg és díszítsük vele a kész édesség tetejét.

Jól lehűtve fogyasszuk.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon csábító! Valóban jól esne ebben a nyomasztó melegben!

    VálaszTörlés
  2. Ezt meg kell csinálnom! Nagyon tetszik a recept!

    VálaszTörlés
  3. És van még egy nagy előnyük: nem kell bekapcsolni a sütőt! :) Nagyon jól néz ki, nagyon fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés