2012. június 18., hétfő

NYÁR - 14. hét - HÉTFŐ - Rösztiburgonya



Aki nem evett még rösztit, de szereti a lepcsánkát/görhönyt/tócsnit, az nem fog csalódni ebben a köretként vagy éppen főételként is fogyasztható ételben. Nálunk a leves után főételi szerepet kapott és tejföllel/fokhagymás tejföllel meglocsolva ettük. Amikor kisütöttem a rösztiket a forró olajban, azon gondolkoztam, hogy kihagyható-e ez a lépés? Vagyis lehet-e sütőben pirosra sütni őket? Aki próbálta már ezt a műveletet, kérem számoljon be a tapasztalatairól! Előre is köszönöm!:)
Lepcsánkát/tócsnit/görhönyt már nagyon sokszor készítettem, előfordult az is, hogy sanavyú káposztát kevertem a masszába, de rösztit még soha nem sütöttem! A különbség csak annyi a két étel között, hogy a rösztibe nem kerül sem tojás, sem liszt. A burgonyában található keményítő tartja össze a masszát és ezért nem esik szét sütés közben.

Hozzávalók:

1 kg újburgonya 199 Ft
1 kisebb fej hagyma 10 Ft


olaj a kisütéshez

1 kis pohár tejföl 85 Ft
(1 gerezd fokhagyma)
--------------------------
összesen 294 Ft

A hagymát vágjuk egészen apróra és kevés olajon pároljuk üvegesre.

A burgonyát hámozás után reszeljük le és a levét jól csavarjuk ki.

A kicsavart reszelt burgonyát keverjük össze a hagymával, sóval és nedves kézzel formázzunk pogácsákat belőle, melyeket kicsit ellapogatva süssünk ki forró olajban. Sütés után a felesleges olajat itassuk le róluk.

Tejföllel/fokhagymás tejföllel leöntve tálaljuk.

TIPP: kevés piros (erős) fűszerpaprikát is lehet a tejfölös öntetbe keverni

6 megjegyzés:

  1. Szeretem, szeretem, szeretem :-)))

    VálaszTörlés
  2. Hobbychef oldalán olvastam a hozászólásod a "pancsoló kislány" íráshoz és képekhez. Mindig ahol én olvasok vagy írok hozzászólást - Hobbychef-nél gyakran szoktam - megnézem az oldalait a hozzászólóknak. Amikor a Te oldaladat megnéztem azt hittem, hogy saját magamnál járok, mert az én hátterem is pont olyan mint a Tiéd - persze már másoknál is láttam, hiszen a sablontervezőből választottam én is. De ami miatt most ide is írok az az, hogy az ízvilágunk sok étel esetében hasonló. A rösztit mi is szeretjük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lívia! Örülök, hogy átnéztél hozzám és elnyerte tetszésedet receptjeim gyűjteménye! Valóban megegyezik bloghátterünk és valóban sok közös vonás van az ízlésünkben:)...

      Törlés
  3. Áhá, szóval itt is rösztizünk? :D Sütőben még nem készítettem, de van, aki már igen: http://alchri62.blogspot.hu/2009/09/krumpli-pizza-avagy-orias-roszti.html

    VálaszTörlés