2012. június 2., szombat

1 hét-hétszer1 töltött finomság - SZOMBAT - Töltött süllő



Úgy történt, hogy apukám Mezőtúron kifogta, Gyömrőre hazahozta, anyukámmal együtt megtöltötte és szépen megsütötte, kiscsaládunk pedig mind megette, de nem fájdult meg a hasa tőle...csak a szívünk fájdult meg a gondolattól: ki tudja mikor fogunk legközelebb süllőt enni, hiszen ritkán kerül horogra...szerintem az egyik legfinomabb halfajta, szálka alig van benne, bár azért a gyerekeknek jól átnézve adtam a falatokat és a töltelék...egyenesen mennyei! Figyelem, TOP10-es recept következik!

Hozzávalók (2 szép darab süllőhöz):

2 szép süllő (nem tudom az árát, mert eddig vásárolni nem kellet, hiszen apukámnak mindig sikerült kifognia...:))

1 közepes fej vöröshagyma finomra vágva 15 Ft
5 dkg vaj + 5 dkg a tepsi kikenéséhez
1 doboz füstölt sprotni 260 Ft

A füstölt sprotnit villával jól törjük össze (szinte krémes állagúra), majd keverjük össze a finomra vágott hagymával és a vajjal. Sózni nem kell, mert a sprotni elég sós.

A két süllő belsőségeit távolítsuk el, mossuk ki belülről és kívülről is, sózzuk meg kívül-belül, majd a belsőségek helyére töltsük be a sprotnis-hagymás-vajas tölteléket.

A vaj másik felével kenjük ki vastagon a tepsit és állítsuk bele a megtöltött süllőket. (esetleg a süllők tetejére morzsolhatunk kevés vajat, amely sütés közben szépen rá fog olvadni a halra). Alufóliával takarjuk le a halakat és toljuk a tepsit előmelegített, nem túl forró sütőbe, ahol 20 percig pároljuk fólia alatt, majd a fóliát levéve további 15-20 percig süssük. Nagyon fontos, hogy sütés közben néha locsolgassuk meg őket az elolvadt vajjal. Mielőtt kivesszük a sütőből, győzödjünk meg arról, hogy a halak megpárolódtak!

Köretként héjában sült sárga burgonyát és házi majonézt készítettünk hozzá.

5 megjegyzés:

  1. Hmmm... ez aztán a remek fogás!
    Én is kérek:))

    VálaszTörlés
  2. Hű de mázlisták vagytok :-) Gratula a nagy fogáshoz, és a fantasztikus elkészítéshez!!!

    VálaszTörlés
  3. Hát ez nem semmi, nagyon szívesen ennék ilyet én is! :) Nagyon gusztusosak!

    VálaszTörlés
  4. Kedveseim! Elhiszem, hogy szívesen megkóstólnátok...:) Ti pedig ugye elhiszitek, hogy mind a 10 ujjunkat megnyaltuk étkezés után?...:) Egyet tudok javasolni: horgászásra fel!

    VálaszTörlés
  5. Jajj de irigy vagyok én is, imádom a süllőt! :-)Sajnos a párom rég nem fogott semmit, pedig egy időben rengeteg halat ettünk.. :-(

    VálaszTörlés