2012. június 1., péntek

1 hét-hétszer 1 töltött finomság - PÉNTEK - Töltött padlizsán

Bizonyára mindenkinek megvan a kedvenc, jól bevált töltött padlizsán receptje. Nekem is. Most mégis gondoltam egy merészet és kicsit felturbóztam. A Besamel mártásba került kevés citromlé, ami szerintem remekül passzol a padlizsánhoz, valamint volt itthon szeletelt mandula, amivel megszórtam a megtöltött padlizsánok tetejét (a reszelt sajttal együtt). Nem tudtam, hogy a mandula mennyire fog illeni az egészhez, ezért csak keveset használtam, legközelebb azonban nem leszek ilyen óvatos, hiszen jól passzolt hozzá.

A fényképet sikerült teljesen véletlenül kitörölnöm a gépről, pedig most ráadásul jól is sikerült lefotózni az ételt, úgyhogy bocsi...:( Így kénytelen vagyok a fantáziátokra bízni a végeredményt. De megígérem, hogy ha legközelebb megint elkészítem a töltött padlizsánt,  újra lefotózom és felteszem a képet is.

Hozzávalók 2 főre (a gyerkőcök elutaztak anyukámékkal a horgász telekre, így most csak kettőnknek készítettem el...):

1 szép nagy padlizsán 272 Ft

30 dkg darált sertés hús 298 Ft
2 fej hagyma (a tegnapi töltött hagyma kikapart belsejét használtam fel)
2 nagyobb gerezd fokhagyma
3 szép nagy paradicsom 115 Ft
só, bors
oreganó
bazsalikom
olaj

1 fakanálnyi vaj
liszt
tej
fél citrom leve

5 dkg reszelt sajt 79 Ft
5 dkg szeletelt mandula 199 Ft
-------------------------------------
összesen 980 Ft

A padlizsánt vágjuk ketté, belsejét kaparjuk ki úgy, hogy maradjon egy kb. 1 cm-es pereme. A kikapart padlizsánt daraboljuk apróbbra és a padlizsánhajókkal együtt sózzuk be.

A paradicsomokat dobjuk bele forró vízbe, főzzük 1 percig, vegyük ki és húzzuk le a héjukat, majd vágjuk kisebb kockára.

Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat és pirítsuk benne sárgára az aprított hagymát. Keverjük hozzá a zúzott fokhagymát, majd 1-2 perc pirítás után a darált húst is. Sózzuk és borsozzuk meg és hagyjuk a húst fehérre pirulni. Borítsuk hozzá az apróbbra darabolt padlizsánt és a paradicsom 1/3 részét is. Szórjuk meg oreganóval, bazsalikommal és főzzük 10 percig.

A Besamel mártáshoz a vajat kisebb lábosban habzásig hevítsük, majd kézi habverővel keverjünk el benne annyi lisztet, amivel egy csomós állagú masszát kapunk. Pirítsuk 1 percig, majd apránként öntsük fel annyi tejjel, amilyen sűrű mártást szeretnénk kapni. Közben bőszen kevergessük a mártást, hogy ne égjen le és hogy csomómentes legyen. Alacsony lángon sűrítsük be, közben sózzuk és facsarjuk hozzá a fél citrom levét is.

Egy hőálló tálat béleljünk ki a maradék paradicsommal, erre tegyük rá a padlizsánhajókat. Töltsük meg a darált húsos raguval, locsoljuk rá a citromos Besamel mártást (nem baj, ha túlfolyik a töltött padlizsánokon!), szórjuk meg a szeletelt mandulával és végül reszeljük rá a sajtot.

Előmelegített sütőben, 200 fokon süssük kb. 40-45 percig, hogy a padlizsánhajó is meg tudjon puhulni.


2 megjegyzés:

  1. A padlizsán is a kedvenceim közé tartozik, szerintem nagyon finom és sokoldalú zöldség. Klassz ez a töltött padlizsán recept is, igaszán finom lehet, kép nélül is el tudom képzelni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:) Tényleg nagyon sajnálom a képet, olyan jól szemléltetné a finom ízeket:(

      Törlés