Na ez az a fogás, amit csak két főre készítettem el, mert szinte tuti biztosra vettem, hogy a gyerekek a hagymát nem fogják megenni. Így nekik maradt a gombás galuska tejföllel, hagyma nélküli tálalásban, a páromnak és nekem pedig a hagymás verzió. Írtam már, hogy imádjuk a hagymát (főleg én), akár pirítva, párolva, sütve vagy főve, bárhogyan jöhet. Így is remek volt! Nem érvényesült a hagyma csípős íze, hiszen az előfőzés nem csak megpuhította, hanem el is vette a kellemetlenebb ízét.
Hozzávalók 2 főre:
2 nagyobb hagyma 65 Ft
só, vegeta
2 db gomba 85 Ft
só, bors
borsikafű
petrezselymezöld
2 tojás 100 Ft
liszt
tejföl
vaj
vaj
--------------------------
összesen 250 Ft
A hagymákat tisztítsuk meg, majd vágjuk le a kalapjukat, valamint az aljukból egy keveset, hogy meg tudjanak állni és ne billegjenek. Az így előkészített hagymák közepét vágjuk ki úgy, hogy kb. fél cm vastagságú maradjon a küldő réteg (kikaparni nem lehet a hagyma belsejét, ezért én fogtam egy kést és körbevágtam azt a részt, amit ki szeretnék szedni - az alma magházát távolítjuk el hasonló módon - és az így fellazított részt óvatosan, hogy a külső rész egyben maradjon, kinyomtam a hagymából). Az üreges hagymákat 2-3 percre forrásban lévő, sóval és vegetával ízesített vízbe tegyük, majd vegyük ki. A vizet hagyjuk benne a lábosban, ebben fogjuk ugyanis kifőzni a galuskát.
A galuskához habosítsuk fel a két tojást, majd keverjünk hozzá annyi lisztet, amennyivel egy jól szaggatható masszát kapunk. Öntsünk még vizet a sós-vegetás alapléhez, forraljuk fel és szaggassuk bele a galuskatésztát. Főzzük 3-4 percig, majd szűrjük le.
A gombákat a gyerekek már megpucolták ás apró kis kockákra vágták. A hagyma belsejéből vegyünk el keveset (a többit tegyük félre a holnapi ételhez), vágjuk apróra és kevés olajon pirítsuk sárgára. Keverjük hozzá a gombát, sózzuk és borsozzuk meg, majd minden vizet főzzünk el alóla. Ezután keverjük hozzá a kifőtt galuskát, az egészet szórjuk meg kevés aprított petrezselyemmel, pirítsuk 2-3 percig és kész is.
Az előfőzött hagymát rakjuk kivajazott hőálló tálba és töltsük meg a gombás galuskával. Tetejére locsoljunk kevés tejfölt, tegyük rá a lenyisszantott kalapjukat, morzsoljunk a tetjeére kevés vajat és toljuk előmelegített sütőbe, ahol 200 fokon süssük 12-15 percig.
Szenzációsan jó ötleteid vannak!!!
VálaszTörlésÉn is nagyon szeretem a hagymát, újhagyma szezonban csak úgy tobzódtam :-)) Haraptam, mint a kiflit :-D
Köszönöm!!!:):):)
TörlésSzerintem ezt is harapni fogod!...:)
Érdekes ez a nokedlis verzió. Én húsos stb. töltelékkel szoktam készíteni, előfőzés nélkül.
VálaszTörlésA húsos töltelékre is vevő lennék:) Gondolom a hús miatt tovább párolódik a sütőben, ezért nem kell előfőzni a hagymát?!
TörlésPont ezt akartam mondani, az én gyerekeim sem ennék meg szerintem:) De nagyon jó ötlet, én szívesen megkóstolnám:)
VálaszTörlésNem lehet panaszom a gyerkőceimre, mert azért elég sok mindent megesznek, nem válogatósak! Azt hiszem gyerekkoromban én sem mentem volna át a szomszédba egy kis töltött hagymáért...:)
TörlésÉn is szívesen megkóstolnám:))
VálaszTörlésHa szereted a hagyma-gomba-nokedli triót, akkor nem fogsz csalódni:)
Törlés