2012. június 19., kedd

NYÁR - 14. hét - KEDD - Spenótos nokedli fokhagymás szószban


Avagy a megunhatatlan hazai, vagyis NOKEDLI MÁNIA 5.! Így nyárom mi más kerülhetne a nokedlibe, mint valami finom idény zöldség, nevezetesen a spenót?! Nem mertem túl sok spenótot használni (ami talán látszik is a képen, azaz, hogy nem látszik...), így Popeye valószínűleg ettől a mennyiségtől nagyon hamar elveszítené az erejét:)

Hozzávalók 5 főre:

5 tojás 250 Ft
liszt
kevés víz (kihagyható, a mennyiség növelése céljából lehet beletenni)

kb. 10 spenót levél megtisztítva

1 nagy doboz tejföl 185 Ft
1 evőkanál mustár
3 gerezd fokhagyma
1 kocka medve sajt
só, bors

10 dkg reszelt sajt 180 Ft
--------------------------
összesen 615 Ft + a liszt

Egy nagyobb fazékban tegyünk fel vizet forrni 1 evőkanál sóval.

A tojást verjük fel habosra, sózzuk meg, adjuk hozzá a megtisztított és kisebb darabokra vágott spenótot, esetleg kevés vizet, majd annyi liszttel keverjük ki, amennyivel egy jól szaggatható, kemény masszát kapunk. A kész nokedli tésztát szaggassuk bele a forrásban lévő vízbe, főzzük 3-4 percig, majd szűrjük le és tegyük hőálló tálba.

A tejfölt, mustárt, zúzott fokhagymát, medvesajtot, sót, borsot keverjük ki és öntsük rá a kifőtt nokedlire. Tetejét szórjuk meg a reszelt sajttal és toljuk forró sütőbe. A sajt olvadásáig süssük (tovább nem érdemes, mert kiszárad az étel és nem lesz krémes állagú).

TIPP: legközelebb pürének főzöm meg a spenótot és úgy keverem a tésztába, mert bár kis darabokra vágtam, szaggatásnál nehezen ment át a szaggatón.


3 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Nagyon remélem, hogy nem fogok csalódást okozni és ízleni fog az étel!!!:_)

      Törlés
  2. Jól hangzik, mentem ezt a receptet is! A férjem imádja a nokedlit. Bár spenóttal még nem készítettem, de szerintem így is nagyon szeretné! :)

    VálaszTörlés