2012. június 18., hétfő

NYÁR - 14. hét - HÉTFŐ - Sajtgombócleves


Még nem tudtam betelni az új zöldségek ízével, ezért ma is egy zömmel friss zöldségekből készült levest főztem. Gondolkoztam azon, hogy teszek bele egy karfiolt is, de túl drágának találtam. Különlegességként sajtgombócot főztem bele, ami tulajdonképpen nem más, mint a hagyományos grízgombóc, kevés reszelt sajttal feltúrbózva. Nagyon finom lett és az sem zavart senkit, hogy kefírrel sűrítettem be:)

Hozzávalók:

1 sárgarépa 42 Ft
1 petrezselyemgyökér 77 Ft
1 karalábé 79 Ft
1 csokor petrezselyemzöld 85 Ft
1 zöldségleves kocka 32 Ft
1 kis pohár kefír 79 Ft
1 evőkanál liszt
1 teáskanál majoránna


1 tojás 50 Ft
5 dkg reszelt sajt 85 Ft
3-4 evőkanál búzadara (a tojás nagyságától függően)

-----------------------------------------------------
összesen 530 Ft

Közepes lábosban tegyünk fel 1,5 liter vizet főni.

A sajtgombóchoz a tojást habosítsuk fel és keverjük össze 1 evőkanál kefírrel, a reszelt sajttal, sóval és a búzadarával (annyi búzadarát használjunk, mint a hagyományos grízgombóchoz, vagyis annyit, amennyivel összeáll a massza, szaggatható lesz és nem esik szét főzés közben). 10 percig hagyjuk állni.

Közben tisztítsuk meg a zöldségeket és vágjuk vékony csíkokra (vagy karikákra, ahogy tetszik).

Az időközben felforrt vízbe tegyük bele a zöldségeket, a zöldségleves kockát és a petrezselyemzöld kivételével az összes fűszert, majd alacsony lángon főzzük puhára a zöldségeket.

A lisztet keverjük csomómentesre kevés vízzel, majd öntsük fel a maradék kefírrel.

A sajtgombócot két kiskanál segítségével formázzuk meg és tegyük a levesbe. Legalább 10 percig főzzük és az idő letelte után ellenőrizzük le, hogy megfőtt-e a belseje. Ha igen, akkor öntsük a levesbe a kefíres habarást és az apróra vágott petrezselyemzöldet. 5 percig forralás után zárjuk el alatta a gázt.

A recept Frank Júlia szakácskönyvéből származik.



1 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett, finom lehet a friss zöldségekkel és ezzel a sajtos betéttel! :)

    VálaszTörlés