2012. június 5., kedd

NYÁR - 12. hét - KEDD - Kolbászleves


Az általunk nagyon kedvelt savanyú krumpli leves továbbfejlesztett változata a mai menü első felvonása. Van benne leves zöldség és galuska is, ami még laktatóbbá teszi az ételt.

Hozzávalók:

20 dkg füstölt kolbász 453 Ft
1 sárgarépa 18 Ft
1 petrezselyemgyökér 16 Ft
1 karalábé 125 Ft
1 kis pohár tejföl 85 Ft
1 csapott evőkanál liszt
olaj
1 kis fej hagyma 10 Ft
1 teáskanál piros fűszerpaprika
2 gerezd fokhagyma
só, bors
ecet (kb. 2 evőkanál)

a galuskához:
1 tojás 50 Ft
kb. 2 púpos evőkanál liszt
--------------------------
összesen kb. 700 Ft

A kolbász bőrét húzzuk le (Frank Júlia tippje erre a műveletre: mossuk meg a kolbászt, majd 5 perc várakozás után húzzuk le a bőrét) és karikázzuk fel. A zöldségeket tisztítsuk meg és vágjuk egyforma kis kockákra.

Közepes lábosban hevítsünk kevés olajat és a finomra vágott hagymát pirítsuk rajta üvegesre, majd a tűzről lehúzva keverjük hozzá a pirospaprikát. Öntsünk rá kevés vizet és a tűzhelyre visszatéve forraljuk fel. Tegyük bele a zöldségeket és a kolbászt, majd öntsük fel 1 liter vízzel.

Sózzuk és borsozzuk meg, keverjük hozzá a zúzott fokhagymát és a levest lefedve főzzük puhára a zöldségeket.

A galuskához a tojást verjük habosra, majd dolgozzuk össze annyi liszttel, amennyivel egy jól szaggatható tésztát kapunk. Ha a zöldségek megpuhultak, szaggassuk a levesbe a galuskákat (vagy szaggatóval vagy kávéskanállal) és 2-3 perc alatt főzzük meg a galuskákat.

Közben a lisztet keverjük simára kevés vízzel, majd keverjük hozzá a tejfölt is. A habaráshoz adjunk jó pár evőkanálnyit a forró levesből, azzal is keverjük el, majd a már meleg habarást csorgassuk bele a levesbe. Kavargatva forraljuk fel a levest és ha kész, zárjuk el alatta a gázt.

Végül keverjük hozzá az ecetet.

Annyira finom volt a diós gubám sárgabarackos habbal, hogy egyenlőre nem tudok betelni a dió-sárgabarack kombinációval. Szerencsére a gyerkőcöknek is ízlik, így van módom kísérletezni. A mai menü második felvonásának pedig tényleg istenien finom a tölteléke (dió-lekvár-tej-tojás)! Pillangónak neveztem el (a tészta feltekerése közben jutott eszembe a gondolat, hogy a két oldalát tekerem fel a közepe felé, mint a macskaszemnek), de tekercsnek is el lehet készíteni.

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta 439 Ft
15 dkg darált dió (anyukámtól kaptam)
8-10 dkg cukor 25 Ft
fél üveg sárgabarack lekvár 192 Ft (legjobb a házi!)
1 tojás 50 Ft
2 evőkanál tej
---------------------------
összesen 705 Ft + a dió

A tojást és a tejet verjük habosra, majd keverjük hozzá a folyósra kikavart lekvárt, végül pedig a diót. Kész a töltelék.

A leveles tésztát terítsük ki a munkalapra és kenjük meg a töltelékkel. Tekerjük fel a tészta két hosszabbik oldalát a közepe felé jó szorosan, majd éles késsel vágjuk ujjnyi szeletekre.

A tepsit béleljük ki sütőpapírral vagy kenjük ki vajjal és a szeleteket egymáshoz nem túl közel tegyük bele.

Előmelegített sütőben, 200 fokon süssük őket szép pirosra.

Próbáljuk megvárni, hogy kicsit hűljenek (bár ez nem könnyű a konyhában terjengő ínycsiklandó illatok között) és csak utána kóstoljuk meg!

2 megjegyzés:

  1. Finom ez a leves.
    Az árak viszont nem igem stimmelnek.
    A karalábé pédául a multinál akciósan is 99 Ft!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen jogos az észrevétel, a karalábé ára valóban nem stimmel! Lemaradt az 1-es, de javítottam, így a helyes ár 125 Ft! Remélem a többi stimmel!:)És igen, a leves valóban finom!:)

      Törlés