2012. június 4., hétfő

NYÁR - 12. hét - Hétfő - Spagetti budai módra, sültpaprika salátával



Egy nagyon egyszerű és egyben nagyon finom spagetti következik most, amit az ínyencek felturbózhatnak egy kis sültpaprika salátával, amely (bár először lehet, hogy szokatlannak tűnik), de remekül illik ehhez az ételhez. A gyerkőcöknek (számomra nem meglepő módon) csak a spagetti volt fogyasztható, a páromnak és nekem viszont annyira bejött ez a sültpaprika sali, hogy másnap reggel egy kis pirítós kenyérre kenve ettük meg a maradékot.

Hozzávalók 5 főre:

1 csomag spagetti tészta 269 Ft
1 kis doboz sűrített paradicsom 49 Ft
2 dl tej 29 Ft
8 dkg reszelt sajt (vagy füstölt sajt) 115 Ft
5 dkg füstölt szalonna (nálam most házi)
1 gerezd fokhagyma
olaj
só, bors
kevés porcukor

1 kis pohár tejföl 85 Ft
----------------------------------------
összesen 530 Ft

a sültpaprika salátához:

1 kg vastag húsú zöldpaprika
1-2 evőkanál ecet
5 evőkanál olaj
3 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál bors
ízlés szerint só és kevés méz (vagy porcukor)

A spagetti tésztát főzzük ki sós vízben, majd szűrjük le és kevés olajat hozzákeverve tarsuk melegen.

A mártáshoz az apróra vágott szalonnát süssük zsírjára egy kisebb lábosban, majd keverjük hozzá a sűrített paradicsomot. Néhány percnyi pirítás után öntsük fel a tejjel és forraljuk fel. Ezután keverjük hozzá a zúzott fokhagymát, ízesítsük sóval, borssal és csipetnyi porcukorral, valamint keverjük hozzá a reszelt sajt felét is. Addig főzzük, amíg a sajt elolvad a mártásban, majd zárjuk el alatta a gázt.

A tányér közepére halmozzunk kevés tésztát, rendezgessük el koszorú alakban és a közepébe merjünk a mártásból. Tetejét szórjuk meg a maradék reszelt sajttal, valamint kevés tejföllel locsoljuk meg. Az ínyencek az ételt sültpaprika salátával fogyasszák.

A sültpaprika salátához a paprikát jól mossuk meg, töröljük szárazra, majd tegyük szárastul, csumástul sütőrácsra és előmelegített, forró sütőben minden oldalát süssük barnára. Vegyük ki, hagyjuk kicsit kihűlni, majd a megbarnult vékony héját húzzuk le.

A salátaléhez keverjük össze az olajat, ecetet, kevés vizet, a zúzott fokhagymát, a sót, borsot és a mézet. A még meleg paprikát csumázzuk ki és szeleteljük fel kisebb kockákra és keverjük hozzá a salátaléhez. Fél napig lefedve hűtőben tároljuk, hogy az ízek összeérjenek.

A recept Frank Júliától származik.


 

2 megjegyzés:

  1. Egyáltalán nem rossz elgondolás illetve kombináció... :-) Bogarat is ültettél vele a fülembe! :-)

    VálaszTörlés
  2. Csatlakozok az előttem szólóhoz, nagyon el tudom képzelni a szószos spagettit és a paprika salátát is! Finom! :)

    VálaszTörlés