2012. október 12., péntek

ŐSZ-24. hét-PÉNTEK- Zakuszkás és sajtos tekercsek



Én Hankkánál láttam meg ezeket a gyönyörű tekercseket, nála juhtúróval voltak töltve (hmmmm...nagyon jól hangzik...), nálam viszont volt még tegnapról zakuszka és némi sajt is árválkodott a hűtőben és mindkettő csak arra várt, hogy ennek a finom tekercsnek a tölteléke legyen:)

Hozzávalók (fél adagot készítettem időhiány miatt, de így is 34 db tekercs lett):

2,5 dl tej 36 Ft
2,5 dkg élesztő 19 Ft
fél evőkanál cukor
0,5 dl olaj
40 dkg liszt 66 Ft
1 teáskanál só

töltelék:
zakuszka
fél csokor zellerzöld

8,5 dkg margarin 63 Ft
1 tojássárgája 38 Ft

1 gerezd fokhagyma
5 dkg reszelt trappista sajt 82 Ft

kenéshez a tojásfehérje
------------------------------------
összesen kb. 310 Ft + a zakuszka

A tejet langyosítsuk meg, oldjuk fel benne a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt és meleg helyen, letakarva hagyjuk felfutni. Ezután dolgozzuk össze a sóval elkevert liszttel és az olajjal. Jól gyúrjuk össze, majd a begyúrt tésztát letakarva kelesszük duplájára.

A megkelt tésztát vágjuk négy darabba és egyenként nyújtsuk ki lisztezett felületen kb. 3 mm vastag téglalappá (amelyik tésztadarabbal nem dolgozunk, az maradjon letakarva ). Kenjük meg az első kettőt a zakuszkával, szórjuk rá az aprított zellerzöldet, tekerjük fel a tésztát hosszabbik oldala felől (mint a bejglit) és vágjuk kb. 2 cm széles darabokra. A tekercseket tegyük muffinsütő tepsi mélyedéseibe, tetejüket kenjük le az enyhén felvert tojásfehérjével és forró sütőben, 200 fokon süssük szép pirosra.

A másik két téglalapot kenjük meg a margarin-tojássárgája-só-zúzott fokhagyma keverékével, szórjuk rá vékonyan a reszelt sajtot, szintén tekerjük fel, vágjuk 2 cm széles darabokra és ugyanúgy süssük meg a muffinsütő tepsi horpadásaiban, mint a zakuszkás változatot (tetejüket ne felejtsük el bekenni a tojásfehérjével).

Ha marad a frissen elkészült tekercsekből másnapra, akkor csomagoljuk be a gyerekeknek tízóraira. Főleg a sajtot változatot részesítsük előnyben:)

6 megjegyzés:

  1. Még sosem próbáltam a zakuszkát, csak kenyérre kenve, de lassan meggyőztök, olyan guszták:)

    VálaszTörlés
  2. Jó ötlet:) Gyakran készítek sajtkrémeset, meg pizzásat, de ez is fincsi:) Nálunk csak úgy marad belőle, hogy eldugom a tízóraira szánt adagot:) Szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajtkrémes, pizzás, zakuszkás...mindegyik jöhet! Ha egy tányéron lenne elém téve ez a három különböző ízű tekercs, nem tudnék választani!...:)

      Törlés
  3. Ugye, milyen finom! :) Jó ötlet a zakuszka is, úgy is nagyon fincsi lehet, meg persze a fokhagymás-sajtos sem rossz, sőt! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom! Még másnap is! Kicsit mikróban megmelegítve...nyami:)

      Törlés